Akdeniz kıyıları muhteşem plajları ve dalış lokasyonlarıyla her yıl binlerce turistin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri. Bütün gün plajda, suyun altında ve üstünde geçen yoğun bir günden sonra güzel bir akşam yemeği eşliğinde gün içinde yapılan aktiviteleri sindirmek ise tatilin en güzel yanlarından biri. Doktorlar ve diyetisyenler tarafından tavsiye edilen en sağlıklı ürünlerin yer aldığı Akdeniz Mutfağı, yoğun olarak deniz ürünleri kullanılan muhteşem lezzetlere ev sahipliği yapıyor.
Uplifers olarak Akdeniz Mutfağı’nın en sağlıklı ve lezzetli yemeklerini sizler için derledik.
Bouillabaisse: Marsilya usulü safranlı balık çorbası
Dünyanın en meşhur güveç yemeklerinden biri olan Bouillabaisse, içinde balıkçıların satamadığı deniz ürünlerinin bulunduğu bir lezzet. İçinde Akdeniz Bölgesi’ne özel baharatlar, sebzeler ve deniz ürünleri bulunuyor. Diğer klasik deniz ürünlü çorbalardan farkı ise hazırlanma şekli.
Akdeniz kıyılarında yer alan bölgelerdeki ve Fransa’daki bir çok seçkin restoranın menüsünde bulmak mümkün. Hazırlanışı ve içeriğindeki malzemeler bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği için gerçek tarifinin ne olduğu konusunda farklı görüşler mevcut. İyi bir Bouillabaisse’ın hazırlanması günler alabiliyor ve yalnızca malzemesinin gideri 80-100 lira civarında.
Kalamar
Genelde limon ve maydonozla servis edilen kızarmış kalamarı İtalya ve Yunanistan’da neredeyse her restoranda bulabilmek mümkün. Kalamarlar halka şeklinde dilimlendikten sonra özel bir sosa bulanıyor ve kızartılıyor. Bazı restoranlarda bütün olarak kızartılmış kalamar da bulabilmek mümkün. Parmesan peyniri ile de servis edilebiliyor.
Kalamar’ın kendi mürekkebinde, sebzelerle beraber pişirildiği yemekler de mevcut.
Baklava
Baklava’nın doktorlar ya da diyetisyenler tarafından tavsiye edildiğini tabii ki söylemeyeceğiz ancak Akdeniz Mutfağı’nın vazgeçilmez tatlarından biri olduğu konusunda hemfikiriz. Bizim için çok da farklı bir tat olmayan baklava, farklı bölgelerde farklı sunumlarda ve malzemelerle servis ediliyor.
Klasik baklava, yufkaların arasına fıstık ya da ceviz konulduktan sonra dilimlenip fırınlanarak pişiriliyor. Fırından çıktıktan sonra ise şerbetlenerek servis ediliyor.
Zahter
Zahter baharatı, zihin açıcı etkisiyle bilinen ve sınavlardan önce öğrencilere yedirilen bir baharat karışımı. Zahter, İsrail ve Arabistan Yarımada’sına özgü bitkilerle hazırlanıyor. Karışımın içinden genelde güvey otu ve kekik bulunuyor. Bu iki baharat dışında farklı bölgelerde farklı bitkiler de karıştırılabiliyor ancak kekik ve güvey out her karışımın olmazsa olmaz otları.
Sumak, tuz ve susam çekirdekleri de bu iki bitkiye ek olarak zahter karışımında en çok kullanılan baharatlar.
Orta Çağ’lardan beri Arap Yarımadası’nda bulunan her evde bu baharat bulunuyor ve yemeklerden sandviçlere her türlü yiyecekle beraber servis edilebiliyor.
Humus
Nohut püresi, tahin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılarak hazırlanan humus; Akdeniz Bölgesi’nin en bilinen mezeleri arasında. Tarihi 13. Yüzyıla kadar dayanan humus, bölgenin bilinen en eski tariflerinden biri. C vitamini, demir ve B 16 vitamini içeren humus lezzetli olduğu kadar besleyici bir yiyecek.
Genelde pide ve haşlanmış sebzelerle beraber meze olarak servis ediliyor. Çam fıstığı ve pesto sosu kullanarak da hazırlandığı bölgeler mevcut.
Paella
İspanya’nın Valensiya Bölgesi’ne özgü olan Paella, İspanya mutfağı deyince ilk akla gelen yemek.
Orijinali pirinç, deniz ürünleri ve fasulye ile hazırlanan Paella günümüzde farklı bir çok malzeme ile zenginleştirilmiş olarak servis ediliyor. Et, tavuk, farklı deniz ürünleri ve safran baharatı kullanılarak hazırlanan Paella lezzetli olduğu kadar doyurucu da olan bir Akdeniz lezzeti.