Ailece uygulayabileceğiniz günlük mindfulness rutinleri
Yeniden merhaba, bugün yazıma bir soru ile başlamak istiyorum: “5 duyunuzu aynı anda kullandığınız bir anınızı hatırlayın” desem en son ne zamandı, hatırlar mısınız? Hatırlamıyorsanız da üzülmeyin, yalnız değilsiniz.
Birçoğumuz hızla değişen yoğun dünya koşullarında, birçok göreve aynı anda yetişme çabası içinde oto pilot beyin kararları ile günü tamamlıyoruz. Genellikle de bu sebepten gün sonunda daha yorgun, kimi zaman daha öfkeli veya ertesi gün için kaygılı hissedebiliyoruz.
Oysaki basit farkındalıklar, yavaşladığımız ve duyumlara yöneleceğimiz anlar stres, endişe, kaygı, öfke gibi birçok duyguyu daha kolay yönetmemizi sağlıyor. Bu basit farkındalıkları duyularımızı hatırlayarak hayatımıza katmak, yani daha mindful yaşamak stres seviyenizi azaltabilir ve genel refahınızı iyileştirebilir.
Bu durumu günlük rutininiz haline getirdiğinizde ise çok daha hızlı bir şekilde etkilerini hissetmeye başlayacaksınız.
Günleriniz ne kadar meşgul olursa olsun birazdan anlatacağım basit yöntemlerle uygulanabilir bir rutin oluşturabilirsiniz. Rutinleri tüm aile bir arada yaptığınızda da devamlılığı olacak ve uzun vadede yaşamınızda alışkanlıklarınız olarak yer alacaktır.
O zaman birkaç örnekle başlayalım…
1. Güne olumlu sözlerle başlamak
Sabah uyandığımız saatlerde güneş ışığına duyulan özlemle yataktan kalkmak çok daha zor, hepimiz için durum benzer. Gün ışığını yönetemesek de kelimelerin gücüyle günümüzün devamını şekillendirmek bizim elimizde.
Kendinize bile günaydın demeden “Yataktan çıkmak istemiyorum” dediğinizde, ki bunun sonuna bir de “Offf!” eklenirse, kötü haber şu ki böyle yaparak negatif bir gün inşa etmeye başladınız bile. Hem de daha nasıl geçeceğini bilmediğiniz gün için kendinizi koşulladınız.
Bunun yerine, “İyi bir gün geçireceğim” demek kulağa nasıl geliyor? “Bugün tüm işlerimi kolaylıkla halledeceğim”, “Elimden gelenin en iyisini yapmak için hazırım” ya da “Bugün için sabırsızlıkla beklediğim xxx var” gibi cümleler kurarken, akşam kendiniz için bir ödül belirleyebilirsiniz.
Bu cümleleri okurken kendinizi nasıl hissettiniz? Bu sözler gerçekten iyi geliyor ama emin olun söylediğinizde kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
Şimdi size güzel bir haberim daha var: Bu cümleleri ailece söylediğinizde bu niyetler çoklanacak… Bu ne anlama geliyor? Bu olumlamaları dış seslerden duymak inancınızı daha çok artırıyor. Yani tüm aile birlikte söylediğinde…
Güne olumlu sözlerle başlama rutinini güzel cümlelerinizi not kağıtlarına yazarak ve bu kağıtları uyandığımızda görebileceğimiz yerlere asarak ya da resmederek de oluşturabilirsiniz.
Ek olarak çocuklarınızın yaratıcılığını da kullanabilirsiniz. Eminim onlardan da farklı güzel fikirler gelecektir.
Örneğin, “Bugün en iyi arkadaşımı okulda göreceğim” gibi basit bir şey bile, o gün için tüm bakış açını değiştirebilir.
2. Mindful yemek
Tatil günleri haricinde yemeğe ayırdığımız zamanlar kısıtlı oluyor. Tatil zamanlarında da evde ve dışarda olduğumuzda dikkat dağıtan unsurlar sebebiyle dikkatimiz yediğimiz yemekten ve duyulardan uzaklaşabiliyor. Almamız gereken asıl tat ve keyiften bu sebeple uzaklaşabiliyoruz.
Fast food olsa bile, ne yediğinizi gerçekten düşünmek için zaman ayırın. Yemeğin içindeki malzemelerin nereden geldiğini, ne zaman yetiştiğini ve vücudumuza ne gibi faydalar sağladığını çocuklarla birlikte konuşun.
Sıra geldi 5 duyuyu kullanarak yemeğin keyfini çıkarmaya.
- Gör.
- Dokun.
- Kokla.
- Sesini duy.
- Ve tadına bak.
3. Okul ve iş sonrası evde rahatlama rutini
Eve geldiğiniz saatler için “Eve hoş geldiniz’’ rutini oluşturun.
Birinci adım olarak bir şeyleri bir kenara bırakmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde biten günü karmaşasız yönetebilir ve evde başlayacak olan yeni güne hazırlanabilirsiniz. Örneğin, çantanı as, ödevlerini çıkar ve varsa beslenme kutularını boşalt. Bir rutine sahip olmak, okuldan sonra kaçınılmaz olarak ortaya çıkan kaosu kolaylaştırır.
Yemekten önce yeniden bağlantı kurmak için biraz zaman ayırın, gününüz hakkında sohbet edin ve günün ödeviyle uğraşmadan önce sağlıklı atıştırmalıklarla kan şekerinizi dengede tutun.
Ödevler bittiğinde de çocuklarınızla kaliteli zaman geçirin, mümkünse tabletler ve TV olmadan… Çocuklarınızın yapmak istediği aktiviteler veya oyunlar için onlara alan tanıyın, onlarla birlikte yapmak için zaman ayırın. Bu, uzun bir günün ardından ailece yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
4. Akşam rutinleri ve uykuya hazırlık
Güne pozitif başladınız ve okul ve okul sonrası ödevler tamamlandı. Şimdi yemek ve yatma vakti geldi.
Aile yemeği, tüm aile için bir başka bağlantı zamanıdır. Ailece yemek masasında buluşun ve fiziksel bir ihtiyaçtan öte fakındalıkla yeme metodunu kullanarak yediğiniz yemeklerin keyfini çıkarın.
Sıra geldi kaliteli başlayan günü kaliteli bir finale doğru hazırlamaya. Yatmadan önce yapacağınız meditasyon sizi daha rahat ve huzurlu bir uykuya hazırlayacaktır. Spotify/minikyogees meditasyon hikayeleri size bu konuda yardımcı olabilir.
Ve hazırsınız… Şimdi günün başına geri dönerek hatırlayın. Yataktan kalkmadan önce söylediğiniz olumlamalar neydi? Güne bakışınızı değiştirdi mi? Gün içinde başınıza olumlu bir şey gelmesine yardımcı oldu mu? Ya da olumsuz bir şeyler yaşadığınızda anlamanıza, yönetmenize yardımcı oldu mu?
Çocuklarınızla konuşun ve ertesi gün için dilerseniz yeni olumlamalar hazırlayın.
Tüm bu yöntemlerle basit farkındalıkları günlük rutininize kolaylıkla ekleyebilir ve uyguladıkça alışkanlık haline geldiğini görebilirsiniz. Size ve ailenize nasıl faydalar sağlayacağını görmek için kendinizi hazır hissettiğinizde hemen başlayın.
Bu arada şu halinizle hazırsınız, söylemeyi unuttum.
Hadi, yarın birlikte başlayalım, ne dersiniz?
Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram, YouTube hesaplarını ve Spotify hesaplarını takip edebilir www.minikyogees.com web sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuk yogasının en büyük faydaları: Eğlence, mutluluk ve sağlık