AHA ve BHA nedir: Cilt bakım ürünlerinde kullanılan asitler
Son zamanlarda cilt bakımı konusunda sık sık AHA ve BHA kavramları ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Cilt bakım ürünlerinin içeriklerinde rastlayabileceğiniz bu kavramlar ‘cilt bakımında kullanılan asitler’i temsil ediyor. Hiçbir asit türü bir diğerinden daha iyi olarak değerlendirilmese de cildin farklı ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. Hidroksi asit türleri olan AHA ve BHA’ların bakım ürünlerinde tercih edilmesinin asıl nedeni cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmaları.
Alfa-hidroksi asit anlamına gelen AHA ve beta-hidroksi asit açılımına sahip BHA’ları cilt bakım rutinlerinize eklemek istediğinizde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda şüpheleriniz olabilir. Bu yazımızda farklı asitlerin hangi amaçla kullanılabileceğini bir araya getirdik. Dilerseniz farklı tür asitleri içeren temizleyici, tonik, nemlendirici gibi formlardaki cilt bakım ürünlerini de asit başlıklarının altında yer alan linklerde bulabilirsiniz. İşte cilt bakımında kullanılan asitler…
AHA ve BHA içeren cilt bakım ürünlerini Cilt Bakım listemizde bir arada bulabilirsiniz.
Alfa-hidroksi asitler (AHA)
AHA’lar genellikle şekerli meyvelerden elde edilen suda çözünür asitlerdir. Yeni cilt hücrelerinin üretilip yerlerini alabilmesi için cildin yüzeyini soymaya yardımcı olurlar. Akne ve lekelerin tedavisinde kullanılan cilt bakım ürünlerinin içeriğinde sıklıkla yer alırlar. En yaygın olarak tercih edilen AHA’lar şunlardır:
1. Glikolik asit
Glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en popüler alfa-hidroksi asittir (AHA). Şeker kamışından elde edilir ve en küçük yapılı AHA olduğu için cilde kolayca nüfus eder. En etkili yaşlanma karşıtlarından biridir. İnce çizgileri azaltmada, koyu lekelerin renklerini açmada, akneyi önlemede ve cilt tonunu eşitlemede gözle görünür farklar yaratır, hücre yenilenmesini hızlandırır. Bu nedenle birçok cilt bakım bakım ürününün içeriğinde yer alır. Genellikle %10’un altındaki konsantrasyonda bulunur.
2. Laktik asit
Laktik asit, sütte bulunan bir karbonhidrat olan laktozun fermantasyonundan gelen kimyasal bir eksfoliasyondur ve hem nemlendirici hem de eksfoliyan olan tek AHA’dır. Cilt bakım ürünlerinin bileşenleri arasında oldukça popülerdir. Etkili bir antimikrobiyal kimyasaldır. Cilt yapısını besleyerek cilt dengesini korumanın yanı sıra, sedef hastalığı, egzama ve akne gibi orta dereceli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla da kullanılır.
3. Mandelik asit
Mandelik asit, acı bademlerden elde edilen başka bir alfa-hidroksi asittir. Glikolik asit gibi, akneyi önlemek, güneş lekelerini tedavi etmek ve pigmentasyonu gidermek için kullanılan bir peeling bileşenidir. Glikolik asite göre daha büyük molekül yapısına sahip olduğundan cildin fazla derinlerine nüfuz edemez, bu nedenle daha az tahriş eder.
4. Malik asit
Malik asit, elma ve armutta doğal olarak bulunan bir bir alfa-hidroksi asittir. Ölü deri hücrelerini temizler, cilt nemini artırır, yaşlanma belirtilerini azaltır, akne tedavisinde etkilidir. Ayrıca güneş kaynaklı cilt sorunlarını iyileştirmekte de rol oynar. Kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını sürdürmeye yardımcı olur.
5. Tartarik asit
Tartarik asit, üzüm ve demirhindilerin yanı sıra şarap ve tartar kreması da dahil olmak üzere birçok bitkide bulunan doğal olarak oluşan kristalli bir alfa hidroksi asittir. Antioksidan ve eksfoliasyon özellikleri nedeniyle, çoğunlukla ince çizgileri ve kırışıklıkları, hiperpigmentasyonu, akneyi, geniş gözenekleri ve donuk/düzensiz cilt tonunu azaltmak için kullanılır. Hücre yenilenmesini teşvik etmeye, cilt bariyerini iyileştirmeye ve nemlendiriciler dahil diğer ürünlerin cilde daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olur.
AHA ve BHA içeren cilt bakım ürünlerini Cilt Bakım listemizde bir arada bulabilirsiniz.
Beta hidroksi asitler (BHA)
AHA’ların aksine BHA’lar yağda çözünür ve gözeneklerin daha derinine inerek fazla sebumu yüzeye çıkarabilir. Genellikle nemlendiricilerde bulunan BHA’lar cildi sakinleştirmeye, beslemeye, daha doygun ve yumuşak bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur. En sık tercih edilen beta hidroksi asitler arasında şunlar yer alır
1. Hyaluronik asit
Hyalüronik asit, ciltte doğal olarak oluşan bir şeker molekülü olarak bilinir ve yaşlanmanın etkisiyle ciltte daha az üretilir. Bu nedenle cildin doğal yapısını korumak için dışarıdan uygulanması önemlidir. Hyalüronik asit, suyu kolajene bağlamaya yardımcı olarak nemi cilde hapseder, böylece kuruluğu önler. Cildin taze, dolgun ve canlı görünmesini sağlar. Özellikle göz kremleri ve nemlendiricilerin içeriğinde sıkça bulunur.
2. Oleik asit
Omega-9 yağ asidi olarak da bilinen oleik asit, insan vücudunda doğal olarak üretilen ve birçok bitkisel yağda bulunan bir BHA. Temel görevi cildin kurumasını ve yaşlanmasını önlemek olmakla birlikte cilt dokusunu onarıcı bir rol de üstlenir. Nemlendirici özelliği sayesinde birçok cilt bakım ürünün içeriğinde yer alır.
3. Linoleik asit
Linoleik asit, bir Omega-6 esansiyel yağ asididir fakat vücutta üretilmez. Cildi besleyici bir görev üstlenen linoleik asit, aynı zamanda yeni cilt hücrelerinin oluşumunu da destekler. Yağ asidi özelliği ile tıpkı oleik asit gibi nemlendirici bir rol üstlenir ve cildin daha yumuşak, esnek ve genç bir yapıya kavuşmasını sağlar. Ayrıca, güneş kaynaklı hiperpigmentasyonun etkilerini hafifletir, cilde doygunluk kazandırır.
4. Salisilik asit
Salisilik asit gözenekleri temizleme özelliği ile peeling görevi üstlenir. Siyah noktalardan kurtulmak için iyi bir tercihtir. Akne izleri, yaşlanma belirtileri gibi lekelerin tedavisinde kullanılır. Çeşitli serumlar, temizleyiciler ve peeling ürünlerinde yüzde 0.5 ile 2 arasında bir oranda bulunabilir.
5. Bonus: Sitrik asit
Sitrik asit, limon, portakal gibi turunçgillerden elde edilir ve cildin kolajen yapısını desteklemeye, sağlıklı hücrelerin büyümesine yardımcı olan güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Hem AHA hem de BHA olan asit türüdür. Yaşlanma etkilerini azaltmanın yanı sıra, ölü cilt hücrelerini temizler, cildi yumuşatır ve cilt tonunu eşitler. Ayrıca, cildin optimum pH seviyesini koruyarak cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olur.
Cildinizin ihtiyacına yönelik uygun bir bakım için asitlerin gücünden faydalanmak istiyorsanız farklı AHA ve BHA içeren cilt bakım ürünlerini Cilt Bakım listemizde bir arada bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Evde cilt bakımı rehberi: Öneriler, uyarılar ve tüm bilinmesi gerekenler