Ağız ve diş sağlığıyla ilgili çok az bilinen 7 ilginç gerçek

Ağız ve diş sağlığını korumak yalnızca çürüklerin egnellenmesinde değil, genel sağlığın korunmasında da büyük bir öneme sahip. Bu nedenle ağız sağlığı uzmanları dişlerin her gün en az 2 kere fırçalanmasını, diş ipi kullanılmasını ve yiyecek seçiminde özellikle dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar.

ağız ve diş sağlığı

Büyük bir ihtimalle dişlerinizi gerektiğinden daha sert fırçalıyorsunuz

Diş fırçalarken yapılan en büyük hatalardan biri de, dişe yapılan baskının seviyesini ayarlayamamak. Bir çoğumuz diş fırçalarken fırçalama işlemine odaklanmadığımız için, dişe ne kadar baskı yaptığımızın farkında olmadan dişlerimizi gerektiğinden daha sert fırçalıyoruz. Diş fırçalarken ya bir yerlere yetişme çabamızdan ya da bir an önce fırçalama işlemini bitirip uykuya geçme isteğimiz yüzünden kısa sürede temzilik hissini yaşamak için, dişlerimizi olması gerekenden daha kısa sürede, daha sert şekilde fırçalıyoruz.

Dişleri sert fırçalamak diş etlerinin kanamasına neden olduğu gibi uzun vadede diş etlerinde kalıcı yaraların oluşmasına neden olabilir. Şarjlı diş fırçalarının hemen hemen tamamı basınca duyarlı sensörleri yardımıyla dişlerinizi çok sert fırçalamanıza engel olur. Bu nedenle dişlerinize yaptığınız baskıyı kontrol edemiyorsanız, şarjlı diş fırçası kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Diş macunundaki kimyasallara karşı hassasiyetiniz olabilir

Günümüzde diş macunlarında kullanılan kimyasallar genelde vücudun tepki veremeyeceği özellikte. Ancak herkesin bünyesi farklı olduğu için, vücudunuz diş macunundaki bazı kimyasal maddelere karşı hassas olabilir. Bu hassasiyetin en sık görülen belirtisi yanak içlerindeki ve damaktaki deri soyulmalarıdır. Damakta ve yanak içinde soyulmalar olmasının nedeni kimyasalın ağız içindeki deriyi yakmasından kaynaklanır. Eğer diş macunlarına karşı böyle bir hassasiyetiniz varsa, bitkisel diş macunlarını kullanmayı deneyebilirsiniz.

Hormonal değişimler diş eti hassasiyetinizi değiştirir

Özellikle kadınların hamilelik ve regl dönemlerinde diş etleri kanamaya daha eğilimlidir. Genelde emzirme süreci ya da regl dönemi bittikten sonra her şey normale dönecektir. Ancak bu dönemlerde diş etinize verdiğiniz zararı en aza indirmek için diş ipi kullanabilirsiniz.

Diş eti kanamaları normal değildir shutterstock_293844407

 

Her gün kolunuzun kanaması ne kadar normal değilse, diş etlerinizin her fırçaladığınızda kanaması da o derece normal değildir. Diş eti kanamaları, diş eti iltihaplanmalarının ya da dişlerde plak oluşumundan kaynaklanan zedelenmelerin belirtisidir. Diş eti iltihaplanmaları düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla kolaylıkla tedavi edilebilir.

Aynı şekilde diş etinizin rengi ve hassasiyeti de, vücudunuzun diğer bölgelerindeki rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle eğer diş etleriniz düzenli olarak kanıyorsa, ilk etapta mutlaka bir ağız sağlığı uzmanına görünmeli ve problemin altında yatan şeyin ne olduğunu anlamalısınız.

Limonlu su diş yüzeyine zarar verir

Limonlu suyun sağlığımıza olan katkıları düşünüldüğünde, sağlıklı yaşamı ve sporu benimseyen kişilerin bir çoğu limonlu suyu günlük beslenme rutinine çoktan eklemiş durumda. Limonlu su, vücudunuzun büyük çoğunluğu için sağlıklı bir seçim olsa da, limon ya da limon benzeri asit içeren meyveler diş yüzeyine zarar verir. Bu nedenle asitli bir şey yiyip içtiğinizde dişleriniz hassaslaşır. Asitli bir şey yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az 30 dakika bekleyin, gerekirse yalnızca duru suyla ağzınızı çalkalayın. Limonlu su içmek istiyorsanız, bunu yalnızca sabahları yapın ve meyve yiyecekseniz mümkün olabildiğince az oranda asite maruz kalmak için başka yiyeceklerle birlikte tüketmeyi deneyin.

Aldığınız ilaçlar ağız ve diş sağlığınızı olumsuz etkileyebilir

Gelişen teknolojiler ve erişiminin daha kolay olması sebebiyle ilaç kullanımı gün geçtikçe daha çok yaygınlaşıyor. Ancak aşırı ilaç kullanımı, ağız kuruluğunun en önemli sebeplerinden biri. Yapılan araştırmalar, ilaç kullanımından sonra kişi fark etmese de tükürük salınımının %50’lere kadar azalabileceğini gösteriyor.

Tükürük salgısının azalması, oluşan plakların ağızdan atılmasını yavaşlatıyor. Bu nedenle damakta ve diş etlerinde plaktan kaynaklanan yaralanmalar oluşabiliyor.

Bu nedenle ilaç kullanmak durumunda kaldığınız zamanlarda mutlaka yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmalısınız.

Dişleriniz size genel sağlık durumunuzla ilgili önemli ipuçları verir

genel sağlık

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığınızla ilgili önemli ipuçları vererek hastalıkların öncesinde ya da sonrasında teşhis edilmesinde önemli rol oynar. Özellikle dolaşım sistemi rahatsızlıkları doğrudan ağız ve diş sağlığıyla ilgilidir. Yine diyabet hastaları normal bir insana göre diş ve diş eti hastalıkları yaşamaya 3 kat daha yatkındır. Yine diyabet hastalığının ilk belirtileri ağız ve dişlerde kendini gösterir.

630x400_uplifers1-592x400

Ağız ve diş sağlığıyla ilgili ilginç bilgiler içeren bu yazı Oral-B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır. 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!