Sağlıklı bir gülüş, hem ruh hem zihin hem de beden sağlığımızın aynadaki yansıması gibidir. Vücudun metabolizma hızını ve bağışıklık sistemini düzenleyen sindirim sisteminin düzgün çalışmasında hayati öneme sahip olan ağız ve dişlerin sağlıklı olması, dolaylı olarak iyi olma halimizi etkiliyor.
Herhangi bir problem yaşamadan değerini anlayamadığımız dişlerimizin bakımı göründüğünden daha karmaşık ve ayrıntılı bir süreç gerektiriyor. Komple ağız ve diş bakımı için diş fırçalamak çoğu zaman tek başına yeterli olmuyor. Dişlerin fırçalanması kadar nasıl fırçalandığı, kullanılan diş fırçası ve diş macunu, diş fırçalamaya ek olarak diş ipi ve ağız çalkalama suyu kullanılması gibi küçük ayrıntılar, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması üzerinde sanıldığından çok daha fazla etkili. Beslenme düzeni de diş ve diş eti sağlığını etkileyen bu faktörlerin başında geliyor. Ağız ve diş sağlığıyla ilgili uzman tavsiyelerindeki çelişkiler ya da hangi ürünün daha güvenli olduğu konusunda yapılan yorumlar sağlığımız söz konusu olduğunda kafa karışıklığı yaratabiliyor. Bilinçsiz kullanılan ürünler ya da bilimsel değeri olmayan tavsiyeler geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabiliyor.
Ağız ve diş sağlığınız için vücudunuza hiç bir zararı olmayacak koruyucu ve destekleyici nitelikteki doğal kişisel bakım önerilerini sizler için derledik;
Uzak durun: İşlenmiş şeker ve katkı maddesi içeren hazır gıdalar
Hazır gıdaların bir çoğu işlenmiş şeker ve modifiye edilmiş kimyasallar içeriyor. Besleyici değeri olmayan bu yiyeceklerde kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan yağda çözünebilen vitaminler bulunmuyor. Klişe gibi gelebilir ancak ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmenizin en önemli adımı, yediklerinize dikkat etmek. Taze, çiğ, lifli meyve ve sebzeler yağda çözünebilen vitaminler yönünden oldukça zengin besinler. Ayrıca taze yeşilliklerle beslenen hayvanlardan elde edilen organik süt ve süt ürünleri de diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Uzak durum: Şekerli ve karbon içeren içecekler
Ağız ve diş sağlığı alanında yapılan araştırmalar, gazlı ve şekerli meşrubatları tüketen kişilerin tüketmeyenlere oranla daha fazla diş çürümesi riski taşıdıklarını ortaya koyuyor. Özellikle hazızr ve paketlenmiş içeceklerdeki yüksek şekerin neden olduğu asit ve karbon, diş yüzeyindeki mikroskobik boşluklara yerleşerek yerleştiği bölgenin bakterilere karşı savunmasız hale gelmesine ve uzun vadede çürümesine sebebiyet verebiliyor.
Neem bitkisi
Neem, özellikle diş çürüklerinin önlenmesi konusunda oldukça etkili bir bitki. Neem bitkisi bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun diş çürüklerine karşı dirençli olmasına yardımcı oluyor. Eczanelerde kapsüller halinde satılan neem bitkisini yaprak olarak temin edebilir ve çay olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca neem özü içeren diş macunları da son zamanlarda raflarda görebileceğiniz ürünlerden.
Hindistan cevizi yağı
Neem özü gibi, hindistancevizi yağı da ağız ve diş sağlığının korunması yönünde destekleyici olabiliyor. Ayuverda uygulamalarında sıklıkla yer verilen hindistancevizi yağı, doğal bir ağız temizleyicisi olarak kullanılabilir. Doğal antibiyotik olarak adlandırılabilecek kadar etkili olan hindistancevizi yağı, çürüğe neden olan bakterilerin diş yüzeyinden temizlenmesine yardımcı oluyor.
Adaçayı
Adaçayı da tıpkı hindistancevizi yağı gibi bakteri oluşumunu engelleyen, antiseptik bir özelliğe sahip. Adaçayını kaynatıp soğutarak ağız çalkalama suyu olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz içine nane yaprakları da ekleyerek hazırladığınız doğal ağız çalkalama suyunu çok daha ferahlatıcı hale getirebilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığıyla ilgili doğal kişisel bakım önerilerinden bahsettiğimiz bu yazı Oral-B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır.