Ağız ve diş sağlığı konusunda en sık yapılan 7 hata

Diş fırçalamak bir çoğumuzun günlük alışkanlıklarından biri. Ancak daha önceki bir çok yazımızda da belirttiğimiz gibi, dişlerimizi günde kaç kez fırçaladığımız ya da diş fırçalamayı alışkanlık edinmemiz sağlıklı dişler için yeterli değil. Dişlerimizi nasıl fırçaladığımız da en az ne kadar fırçaladığımız kadar önem taşıyor. Diş bakımınızı tam ve doğru şekilde yapmadığınız sürece, ‘Her gün dişlerimi fırçalıyorum ama çürüklerden kurtulamıyorum.’ ya da ‘Ağız yapıma uygun diş fırçası kullandığım halde sürekli diş etlerim kanıyor.’ gibi şikayetlerle soluğu diş hekiminizde alabilirsiniz.

Diş sağlığı konusunda en sık yapılan hataları sizler için derledik;

Dişleri günde sadece 2 kez, hatta yalnızca yatmadan önce ya da sabahları fırçalamak

günde iki kez

Günde en az iki kez dişleri fırçalamanın ağız ve diş sağlığına olan katkıları yadsınamaz. Ancak hiç fırçalamamaktan daha iyi olsa da, günde 2 kez diş fırçalamak doğru ve tam ağız bakımı için ne yazık ki yetersiz. Kahvaltıdan sonra dişlerinizi fırçalayıp akşam yemeği sonrasına kadar dişlerinizi fırçalamadığınız zaman dilimi yaklaşık olarak 14-15 saat gibi bir süre ve bu süre dişlerinize zarar veren bakterilerin üremesi için fazlasıyla yeterli bir zaman dilimi. Bu nedenle öğle yemeğinden sonra ya da sabah ve akşam diş fırçalama zamanınız arasında da en az bir kez dişlerinizi fırçalayıp zararlı mikroorganizmaların üremesine engel olabilirsiniz.

Bir şeyler yedikten hemen sonra diş fırçalamak

Günde iki kez diş fırçalamak kadar, her yediğiniz öğünden sonra diş fırçasına yapışmak da dişlere zarar veren bir alışkanlık. Yemek artıkları, özellikle şekerli besinler, dişlerinizde yoğun şekilde zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Ayrıca bir şeyler yedikten hemen sonra yemek artıkları nedeniyle ağzınızda oluşan asit, dişlerinizi her zaman olduğundan çok daha hassas hale getirir. Bu nedenle dişlerinizi hemen yemek sonrasında fırçalamak yerine, yemek yedikten en az yarım saat sonra fırçalayın. Yiyecek artıklarının bakteri oluşturmasını engellemek için ise yemek yedikten hemen sonra ağzınızı suyla çalkalamanız yeterli ve faydalı olacaktır. Ayrıca, dişlerinizi günde 3’ten fazla kez fırçalamamalısınız. Dişlerin gerektiğinden fazla fırçalanması diş köklerinin ortaya çıkmasına ve dişin üzerindeki koruyucu maddenin azalmasına neden olur.

Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak

diş ipi

Genelde diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanılması yönünde bir eğilim olsa da, dişlerin diş ipi kullanıldıktan sonra fırçalanması çok daha etkili ve doğru temizlik sağlar. Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanarak dişlerin arasında kalmış artıkları yok edebilir ve diş fırçasının ve diş macununun bu bölgelere ulaşmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Çok büyük başlıklı diş fırçası kullanmak

Ağzınız ne kadar büyük olursa olsun, küçük ya da orta büyüklükte bir diş fırçası kullanmak sizing için her zaman daha avantajlı olacaktır. Diş fırçalarken ağzın geride kalan bölgelerine ulaşamamak bu bölgelerin tam olarak temizlenmemesine ve bakterilerin üremesine, nefesinizin kötü kokmasına ve çürüklere neden olur. Küçük ya da orta büyüklükte, yumuşak ya da orta yumuşaklıkta bir diş fırçası, hemen hemen tüm ağız yapıları için en iyi sonucu elde etmede yeterli olacaktır.

Dişleri dairesel hareketlerle fırçalamak

diş fırçalama

Daha iyi temizlendi gerekçesiyle dişleri dairesel hareketlerle temzilemek, diş etlerini yıpratabilir ve diş eti kanamalarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle dişleri hem etkili şekilde temizlemek hem de diş etlerine zarar vermemek için diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla dişlerinize yerleştirip yukarı-aşağı hareketlerle dişlerinizi fırçalamalısınız.

Dişleri fırçaladıktan hemen sonra ağız çalkalama suyu kullanmak

Bir çoğumuz diş fırçaladıktan sonra daha ferah bir hisse kavuşmak için ağız çalkalama suyu da kullanırız. Ancak ağız çalkalama suyunun diş fırçaladıktan hemen sonra kullanılması, diş macunu ile alınan ve dişler için oldukça gerekli bir madde olan florürün alınamadan ağızdan atılmasına neden olur. Bu yüzden ağız çalkalama suyu kullanmak için, diş fırçaladıktan sonra en az yarım saat beklenmeli ve bu sürede dişin florürü alması beklenmelidir.

Diş fırçasını uygun koşullarda saklamamak

Dişlerinizi fırçaladıktan hemen sonra diş fırçasını kapalı kaba koymak, bakterilerin üremesine uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle diş fırçanızı mümkün olabildiğince kuru bir yerde, mümkün olabildiğince herhangi bir yüzeye temas etmesini engelleyecek şekilde saklamaya çalışın.

630x400_uplifers

 

Ağız ve diş sağlığı konusunda en sık yapılan hatalardan bahsettiğimiz bu içerik, Oral-B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır. 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!