Ağız ve diş sağlığı denildiğinde akıllara ilk olarak estetik açıdan güzellik olgusu gelse de aslında, bütüncül sağlık için çok büyük etkiye sahip. Sağlıklı dişler ve diş etleri, yiyecekleri rahatça ısırıp çiğneyebilmemizin yanı sıra kelimeleri doğru telaffuz edebilmemizden güvenle gülümseyebilmemize kadar pek çok açıdan kritik rol sahibi. Çünkü ağız sağlığının bozulması yalnızca diş çürüklerine ya da diş eti hastalıklarına yol açmakla kalmaz; solunum yolu enfeksiyonlarına kadar pek çok rahatsızlığa da zemin hazırlayabilir.
Bu nedenle doğru bakım ürünlerini kullanmak, düzenli diş kontrollerini yaptırmak ve ağız sağlığına dair çoğu zaman göz ardı edilen bakım ipuçlarını takip etmek çok önemli. Yazımızın devamında ağız ve diş bakımına dair tüm merak edilenleri ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz:
Diş eti bakımına özen gösterin
Ağız sağlığı yalnızca dil ve diş temizliğinden, ferah bir nefesten ibaret değil. Diş eti sağlığı da çok önemli. Çünkü diş etleri, diş köklerini koruyan ve ağız sağlığında kritik rol oynayan dokulardır. Diş etlerinin sağlıklı olması, dişlerin sağlam kalmasını ve enfeksiyonlardan korunmasını sağlar. Ancak birçok kişi, diş eti bakımını ihmal edebilir veya yanlış uygulamalarla diş etlerine zarar verebilir.
Diş fırçalarken sert hareketlerden, aşırı baskılardan ve aceleci uygulamalardan kaçınmak gerekir. Aksi halde sert fırçalamalar, diş eti çekilmelerine ve diş eti hassasiyetlerine yol açabilir. Yumuşak başlı diş fırçaları, sert uygulamaların önüne geçebilir. Öte yandan, düzenli diş taşı temizliği yaptırmak da diş etlerinin sağlığını korumak için kritik öneme sahip. Ne kadar düzenli diş fırçalasanız, diş ipi kullansanız ya da ağız suyu ile gargara yapsanız da özellikle dişlerin arka tarafında ulaşılamayan yerlerde yemek artıkları birikebilir ve bu durum hem diş eti kanamalarına hem de diş çürüklerine zemin hazırlayabilir. Bu nedenle yılda en az bir kez diş hekimi kontrolüne gitmeniz ve diş taşı temizliği yaptırmanız çok önemli.
Ayrıca aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek-içecekler tüketmek de diş etlerini tahriş ederek zarar verebilir. Bu nedenle aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınmanızda fayda var. Beslenmenin de diş etlerinin sağlığı için önemli bir faktör olduğunu unutmayın. Şekerli yiyeceklerden ve asitli içeceklerden kaçınmaya özen gösterin.
İdeal diş fırçasını bulun
Diş etlerinin zarar görmesini ve diş minesinin çizilmesini önlemek için sert başlıklı diş fırçalarını kullanmamak önemli. Peki ya ideal diş fırçası nasıl olmalı? Aslında bu konuda pek çok farklı fikir var. Manuel veya elektronik diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Elektronik diş fırçaları titreşimli hareket kabiliyetleri ve 360 derece döner başlıkları sayesinde derinlemesine bir temizlik imkanı sunabilir, bunun yanı sıra doğru kullanımla manuel diş fırçaları da etkili temizlik sağlayabilir.
Önemli olan hangi fırçayı tercih ettiğinizden ziyade, düzenli olarak ve doğru teknikle fırçalama yapmanızdır. İki dakika boyunca dairesel hareketlerle çok sert bastırmadan günde 2 kez dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bilimsel araştırmalar, günde iki kez en az iki dakika diş fırçalamanın, kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığını azalttığına da dikkat çekiyor.
Ancak şunu da unutmayın eğer elektronik diş fırçası kullanacaksanız mutlaka düzenli olarak başlıklarını değiştirmeli, yedek diş fırçası başlığı ile rutinlerinize devam etmelisiniz. Aynı şekilde manuel diş fırçalarını da belli aralıklarla yenisiyle değiştirmelisiniz. Bu sıklık yaklaşık 3 ayda bir şeklinde olabilir.
Diş ipi kullanımını ihmal etmeyin
Diş ipi kullanımı, dişlerin arasında biriken plakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu sayede hem ara yüz çürüklerinin oluşma riskini azaltabilir hem de diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca diş eti iltihaplanmalarının da önüne geçebilirsiniz. Özellikle diş teli kullanıyorsanız diş ipi kullanmanız daha önemli bir hal aldığından mutlaka ağız ve diş bakımı rutinlerinize eklemelisiniz. Bilimsel araştırmalar da hem ağız ve diş sağlığı hem bütüncül sağlık açısından diş ipi kullanımının önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Yürütülen bir çalışmada, yetersiz diş ipi kullanımının daha yüksek ölüm riskiyle ilişkili olduğu bulunmuş. Benzer bir başka araştırmada ise diş eti kullananların diş eti rahatsızlıkları geliştirme riskinin daha düşük olduğu sonucu elde edilmiş.
Ağız bakım suyu kullanın
Özel bakım suları ile ağız gargarası yapmak, hem kötü nefes kokusunu gidermek hem de diş eti rahatsızlıklarını önlemek için etkili bakım pratiklerinden biri. Hem ağız hem de diş hijyeni için düzenli olarak ağız gargara sularını kullanabilirsiniz. Çürükleri önlemeye yardımcı olan florür içeren ve alkolsüz formüller, ağız ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
Gerekli işlemleri yaptırın
Rutin diş kontrolleri ne yazık ki sağlık işlemlerinde en sık ihmal edilen bölümlerden biri olabilir. Oysa ki ne kadar erken müdahale edilirse olası daha kötü durumları önlemek o kadar kolay olabilir. Örneğin, çürümeye başlayan bir diş erken müdahalede dolgu ile kurtarılabilirken, ileriki aşamalarda kanal tedavisi ve hatta çekim işlemi gerekebilir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin ve gerekli müdahaleleri çok geçmeden yaptırın.
Sonuç olarak düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağız ve diş bakımı rutininin temel taşlarını oluştursa da, ağız sağlığını korumak için bu adımların ötesine geçmek gerekir. Ağız gargaraları ile desteklemek, diş eti bakımına özen göstermek ve diş hekimi ziyaretlerini aksatmamak etkili bir ağız bakımının tamamlayıcı unsurları arasında.
İlginizi çekebilir: Diliniz bütünsel sağlığınız hakkında ne söylüyor?