Ağırlık kaldırma antrenmanları sadece plajdaki en seksi kişilerden biri olmak için yapılmaz. Evet, tabii sonuçlarından biri budur ama sağlığınız için daha farklı faydaları da vardır. Düzenli yapılan ağırlık kaldırma antrenmanları, kas kütlenizin artmasını, yağ miktarınızın azalmasını, kalbinizin güçlenmesini, kemiklerinizin yoğunluğunun artmasını sağlar ve aynı zamanda depresyon riskini önemli ölçüde azaltır.
Artan kas kütleniz, yağ yıkımını hızlandırır
Ünlü dahiliye uzmanı Dr. Michael Roizen’in ve diğer birçok uzmanın görüşüne göre, vücuttaki kas kütlesi arttıkça yağların erime hızı artar. Çünkü dinlenme süresinde bile 1 kilogramlık kas kütlesi günde ortalama 10-30 kalori harcar. 10 kilogram kas kütlesi olan 30 yaşında bir erkek, hiç spor yapmadan dahi ortalama 150-200 kalori harcayacaktır. Harcanan bu kalorileri yerine koymak için vücut yağ kütlelerini eritmeye çalışacaktır.
Daha uzun süre yorulmadan yüzmenizi, koşmanızı, bisiklete binmenizi sağlar
Vücut, belli bir zorluk derecesinin altında olan yüzme, bisiklet, koşu antrenmanlarınızda enerji kaynağı olarak kaslarda biriktirilmiş glikojeni kullanır. Vücudunuzda ne kadar çok kas varsa, o kadar büyük glikojen deponuz var demektir. Kısaca, ne kadar çok kas, o kadar büyük depo, o kadar çok yakıt demektir.
Vücudunuzun, aldığı oksijeni çok daha etkili bir şekilde kullanmasını sağlar.
Normalin üstünde bir zorlamaya maruz kalmayan bir insanın solunum sistemi zamanla tembelleşebilir. Bu, vücudun oksijen kullanma performansını düşürür. Sıradan bir insanın akciğeri 10 birim oksijenin 5 birimini kullanabilirken, ağırlık kaldırma antrenmanları yapan bir kişinin ciğerleri 6-7 birim oksijeni etkili bir şekilde kullanabilir.
Kemik erimesinin önüne geçer
Kadınların, özellikle de menopoz dönemine girmiş kadınların en büyük sorunlarından biri, kemiklerin yoğunluğu kaybetmesiyle beraber erimeye başlaması olan osteoporozdur. Bu hastalığın birincil sebebi kemiklerin, ana yapıtaşı olan kalsiyum ve magnezyum kullanma yetisini kaybetmesidir. Bu dönemde çok sayıda kadın, kalsiyum ve magnezyum takviyesi yapmasına rağmen kemik erimesinin devam etmesinden şikayetçidir. Bunun önüne geçmenin yöntemlerinden biri ağırlık kaldırmaktır. Düzenli olarak baskı altında kalan kemikler alarm durumuna geçer ve kandaki kalsiyum ile magnezyum daha etkili kullanmak zorunda kalır ve kemik yoğunluğunun azalma hızını düşürür.
Vücudun laktik asit karşısında verdiği tepkiyi azaltır
Eğer, vücudunuz düzenli bir soluk alıp vermeyle kotaramayacağı bir egzersiz ile karşı karşıyaysa, oksijensiz solunum mekanizmasını devreye sokar. Bu mekanizma, vücudunuza gerekli enerjiyi üretirken laktik asit üretilmesini sağlar. Eğer vücudunuz laktik asidi nasıl kullanacağını bilmiyorsa kaslarda birikmesine izin verir. Kaslarda laktik asit biriktiğinde ise kendinizi bitkin hissedersiniz ve hatta egzersizi bırakmak zorunda kalırsınız.
Ağırlık kaldırırken, neredeyse her seferinde vücudunuzu oksijensiz solunum mekanizmasını kullanmaya mecbur bırakırsınız ve laktik asidi nasıl kullanması gerektiğini öğrenmek zorunda bırakırsınız. Dolayısıyla, vücudunuzdaki laktik asit toleransı artar ve “egzersizin ortasında kesilmek” diye amiyane şekilde tabir edilen laktik asit sınırını aşma sıkıntısını geciktirirsiniz.
Sizi mutlu eder, en az çikolata kadar…
Çikolata yerken mutlu olursunuz, çünkü vücudunuz endorfin salgılar. Düzenli ağırlık kaldırma antrenmanları yapan bir kişinin beyni de kendisini baskı altında hisseder ve vücuttaki stres miktarını azaltmak için endorfin hormonunun artmasını sağlar, ki bu da mutluluk demektir.
Vücuda binen yapay stresle baş etmesini öğrenen beyin, ruhsal streslere karşı da direnç kazanmaya başlar. Uykularınız daha düzenli, deliksiz ve dinlendirici olur. Depresyona girme ihtimaliniz azalır.
Kaynaklar:
Sharecare.com
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Bölgesel çalışma ile fitness anlayışınızı değiştirin: Bir şampiyondan altın öneriler
Crossfitle ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları
En iyi spor eğitmenlerinin en sevdiği antrenman sonrası yemekleri