X

Affirmations vs. iffirmations: Yüzeysel pozitiflik yerine olasılıkların kilidini açmak

“Ben çok güçlüyüm, olduğum halimle yeterliyim, bu işin üstesinden gelebilirim, çok zengin olabilirim, ben çok güzelim, ihtiyacım olan her şeye sahibim…” Bunları söylerken veya zihninizden geçirirken ne kadar inanıyorsunuz? Olumlamaların doğru ve etkili kullanıldığında gerçek bir gücü olduğu yadsınamaz bir gerçek olsa da kabul etmekte fayda var ki pek çok kişi için inandırıcı değiller. İnsanın gerçekten inanmadığı ve hatta içten içe reddettiği bir şeyi de hayatına çekmesi pek kolay değil. Hatta bu konuda travma konusunda uzman olan duygusal şifa koçu Karena Neukirchner, “kendinize gerçekten inanmadığınız bir şey söylüyorsanız, olumlamaların hayatınızda toksik pozitiflik olarak tezahür ettiğini görebilirsiniz” diyor. ‘Affirmations’ yani olumlamalar, güçlü ve faydalı birer araç olsalar da bazı insanlar için aynı etkiyi yaratmıyorlar. İşte tam da bu noktada karşımıza ‘iffirmations’ çıkıyor. Peki, ne demek bu ‘iffirmation’ ve olumlamalara iyi bir alternatif olabilir mi? Gelin, birlikte karar verelim.

“Iffirmation”: Ya … olursa, ne olur?

Iffirmation kavramının kökeni İngilizce’deki ‘if’ kelimesinden geliyor; yani durumlara bir ön koşul ekleyen küçük bir yardımcı olarak düşünebiliriz. Örneğin, “kendimi seviyorum, olduğum gibi kabul ediyorum” gibi bir olumlamanın yerine “kendimi olduğum gibi sever ve kabul edersem ne olur” demek veya “tüm zorlukları kolayca aşıyorum” yerine “tüm zorlukların üstesinden gelirsem ne olur” diye sormak, olumlamalar yerine ‘iffirmation’ kullanmanın örnekleri arasında.

Olumlamalar, normal şartlar altında bireyin öz sevgisini, içsel motivasyonunu ve genel iyi olma halini pekiştirse de, özellikle düşük özsaygısı olan kişilerde devamlı olumlu ifadelerin tekrarı bireyin içsel gerçekliğiyle çatışma yaşamasına ve negatif düşüncelerin güçlenmesine neden olabilir. Dolayısıyla bir olumlama gerçek hissettirmiyorsa, sahte geliyorsa, yüzeysel bir pozitiflik barındırıyorsa ya da kişinin daha kötü hissetmesine yol açıyorsa, en iyi alternatif ‘iffirmation’lar olabilir.

Bu yöntem sayesinde olumlu ifadeler aslında bir tür soru formatına dönüştürüldüğü için beyin olasılıklara daha açık hale gelebiliyor ve böylece daha az direnç gösteriyor. Böylelikle ‘iffirmation’lar ya da Türkçe bir karşılık bulmak istersek ‘eğerleme’ler:

  • Zihinsel esnekliği artırmaya yardımcı oluyor.
  • Pozitif düşünceyi teşvik ediyor.
  • Gerçeklikten kopmamayı destekliyor.
  • Öz-bilinç düzeyini ve genel farkındalığı artırıyor.
  • Farklı olasılıkları değerlendirme fırsatı sunuyor.
  • Hedeflere/beklentilere ulaşmanın olası yollarını değerlendirme şansı veriyor.
  • Ve tabii ki en önemlisi, bireyin mevcut duygu ve düşüncelerini yok saymayan, daha az dirençli bir yol sunuyor.

Dolayısıyla, ‘eğerlemeler’ kendine güvenmekte ve inanmakta güçlük çeken, öz inancı zayıf olan ve/veya olumlamalardan beklenen faydayı göremeyen kişiler için en güçlü alternatifler olarak karşımıza çıkıyor. Iffirmation’ları olumlu ve olumsuz söylemler arasında nötr bir değerlendirme olarak da görebiliriz.

Örneğin; yaygın kullanılan olumlamalardan biri olan ‘yeterince iyiyim’ pozitiflik ekseninde artıya doğru giden sağ tarafta ise ‘yeterli değilim’ eksenin en solunda olabilir, ‘yeterince iyi olsam ne olur’ ya da ‘ya yeterince iyi olursam’ gibi bir ifade ise bu eksenin tam ortasında yer alabilir. Bu sayede birey kendisine aslında bir soru yöneltmiş olacağı için zihni de cevapları bulmak için harekete geçecektir.

Eğer siz de olumlamalardan yeteri kadar fayda göremediğinizi düşünüyorsanız ya da içten içe inanmadığınız birtakım olumlu söylemleri dile getirmeyi gülünç ya da sahte buluyorsanız, belki olumlamaları ‘eğerleme’lerle değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

‘Iffirmation’lar nasıl uygulanır?

Olumlamalardan iffirmationlara geçmek veya hiç olumlama tekniğini kullanmadıysanız doğrudan iffirmation ile başlamak belki başlarda zorlu görünebilir, ancak birkaç basit ve etkili adımla kolayca uygulayabilirsiniz. İşte takip edebileceğiniz adımlar:

1. Mevcut düşünce ve inançlarınızı gözlemleyin

Kendinize düzenli olarak söylediğiniz olumsuz ifadeleri veya olumsuz inançlarınızı tespit edin. Bu sayede kendi içsel diyaloglarınızın farkına varabilir, en sık tekrarladığınız düşünce söylemlerinizi not alabilirsiniz.

2. Olumsuz ifadelerinizi belirleyin

Ne sıklıkla olumsuz ifadeleri tekrarladığınızı ve neleri sıkça dile getirdiğinizi fark edin. Örneğin, yeterince iyi değilim, asla mutlu olamıyorum, hep başarısız oluyorum ve benzeri olumsuz söylemlerle kendinizi nasıl sınırlandırıyorsunuz, bunları belirleyin.

3. Olumsuz söylemlerinizi soru formatlarına dönüştürün

Belirlediğiniz her olumsuz ifadeyi, ‘ne olur’ eklemesi ile daha olumlu yapıda bir soruya dönüştürün. Örneğin, eğer kendinizi en sık sınırlandırdığınız olumsuz ifade ‘yeterince iyi değilim’ ise, bunu ‘ben yeterince iyi olursam ne olur’ şeklinde iffirmation kalıbına çevirin. Bunu fark ettiğiniz her olumsuz söylem için deneyin.

4. ‘Iffirmation’ları günlük rutinlerinize entegre edin

Belirlediğiniz iffirmations’ları günlük rutininize dahil edin. Sabahları kalktığınızda, meditasyon yaparken veya günlük yapılacaklar listenizi hazırlarken bu iffirmations’ları kendinize hatırlatın. Hayatınızın içinde ne kadar yer verirseniz, o kadar kolay ve sık kullanabilir, olumsuz düşünce yapınızı kırabilirsiniz.

Iffirmations oluştururken, olumlu değişikliklere açık olmanın önemini unutmayın. Bu süreç, kişisel gelişiminizde önemli bir adım olabilir ve sizi daha olumlu bir bakış açısına yönlendirebilir. Sevdiğiniz, güvendiğiniz kişilerle de ‘iffirmation’larınızı paylaşabilirsiniz veya olumlu soru cümlelerinizi her gün bir kağıda, deftere yazarak bu alışkanlığınızı pekiştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hayatınızı daha huzurlu ve mutlu yaşamanızı sağlayacak 52 pozitif olumlama

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale