X

A’dan Z’ye glutensiz beslenme: Yararlı mı, zararlı mı, nelere dikkat etmeli?

Tüm bu sorulara cevap verebilmek için öncelikle “gluten nedir” sorusuna cevap verelim. Gluten buğday, çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir proteindir. Gluten, gliadin gibi alerjik proteinleri barındırmaktadır. Bu da bazı insanlarda alerjik semptomların görülmesine ve intoleransa sebep olmaktadır.

Peki gluten sağlığa zararlı mıdır? Hayır. Gluten besinlerde doğal olarak bulunan bir maddedir. Hemen hemen her insan her gün gluten tüketmektedir. Ve etrafımızda birçok besinde ve üründe gluten bulunmaktadır. Bunlara örnek verirsek gıda boyaları, emülgatörler, rujlar, şampuanlar, diş macunları, tatlılar vb. ürünlerde bulunmaktadırlar.

Çölyak nedir?

Çölyak hastalığı buğday, arpa gibi besinlerde bulunan gliadine karşı bireylerin aşırı hassasiyete sahip olmasıdır. Çölyak hastalığına ülkemizde sıklıkla rastlanmaktadır. Çölyak hastalığı bebeklik dönemlerinde 6. ayla birlikte ek gıdaya başlama ile fark edilmektedir. Tabi sadece doğuştan değil yaşamın ileriki aşamalarında da her bireyde görülebilecek bir hastalıktır.

Çölyak hastalarının ilaçla kesin bir tedavileri bulunmamaktadır. Tek tedavi yaşam boyu glutensiz beslenmedir. Tüm dünyada sıklıkla görülen bu hastalık, yapılan çalışmalar, geliştirilen özel besinler ile son yıllarda bireylerin yaşamında pek zorluğa neden olmamaktadır. Fakat hastalıkta net bir diyet planlanması ve uygulanması gereklidir. Çünkü hastalıkta makrobesin öğelerinin dağılımında yani karbonhidrat, yağ ve protein alımında dengesizlik oluşmaktadır. Bunun yanı sıra mikrobesin öğelerinde de dengesizlikler meydana gelir. Hastalık nedeniyle vücutta vitamin ve mineral dengesizliği oluşmuş ise eksiklikler giderilmeli hastanın gereksinimleri karşılanmalıdır.

Örnek çölyak hastalığı diyet listesi için tıklayın.

Glutensiz beslenme nedir?

Son dönemlerin yaygın modası olan glutensiz beslenme, hayat boyu gluten içeren besinlerin bireyin diyetinden çıkarılmasıdır. Genel itibarıyla glutensiz diyet, Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olan bireyler için önerilir ve uygundur. Ancak bir beslenme trendi olarak ABD’den başlayan bir akımla dünyaya yayılım göstermiştir. Şu an ise hemen hemen her ülkede çoğu dergide mutlaka bu diyete rastlamaktasınız.

Peki, glutensiz diyet sağlığa zararlı mıdır?

Bu soruyu öncelikle şöyle yöneltelim: Glutensiz diyet sağlığa yararlı mıdır? Evet, yararlıdır; eğer Çölyak hastalığınız varsa, buğday alerjisine sahipseniz ve buna benzer durumlar söz konusu ise sağlığınız açısından çok yararlı bir diyettir.

Çünkü bu rahatsızlıklar çoğunlukla bağırsakta yaralar meydana getirmekte ve hasta bireyin besin alımında güçlük çekmesine, bununla birlikte malnütrisyona, malnütrisyonla birlikte vücut fonksiyonlarının tam yerine getirilmemesi ve daha birçok soruna sebep olmaktadır. Bu yönden yaşam kalitesini artırıcı etkisi olan bir diyettir.

Asıl sorumuza gelirsek eğer: Glutensiz diyet sağlığa zararlı mıdır? Eğer bireyde glutene intolerans yoksa, bağırsak yapısında sorunlar yoksa, sağlıklı bir birey için zararlı olabilir. Günümüzde, glutensiz beslenmeye gerek duyulan bir hastalığı olmayan kişiler de, özellikle kilo vermek için glutensiz beslenmeye yönelmektedir. Peki glutensiz beslenmeyle kilo verilir mi? Yalnızca kilo vermek için glutensiz beslenmeyi seçmek doğru mu?

Glutensiz beslenme ile bir miktar kilo kaybı söz konusu olmaktadır; fakat bunun asıl nedenini glutensiz diyet ile birlikte yemeyi bıraktığınız pastalar, börekler, ekmekler olarak sıralayabileceğimiz ve pek çoğumuzun her gün fazladan tükettiğimiz boş kalori kaynakları olarak açıklayabiliriz. Glutensiz diyetle aslında kişiler besin seçeneklerini sınırlandırırlar ve bizim toplumumuzda bireylerde kiloya sebep olan kaynaklar özellikle gluten içeren kaynaklardır. Yani size aslında kiloyu verdiren şey hazır besinleri tüketmeyi bırakmanız, hamur işlerini tüketmemeniz ve enerji alımınızın azalmasıdır.

“Kilo da verdiriyormuş; neden zararlı olsun o zaman?” diyorsanız; glutensiz beslenmenin zararlı olabileceği durumları şöyle sıralayabiliriz: Glutensiz diyetle beslenme makrovasküler ve mikrovasküler besin öğelerinde dengesizliğe neden olur. Yani vücudunuzda vitamin, mineral yetersizlikleri gelişebilir; buna bağlı olarak da deri lezyonları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hormon üretiminde sorunlar, üreme fonksiyonlarının bozulması, saçların dökülmesi, tırnakların kırılması, B grubu vitaminlerinin eksikliğinin görülmesi, unutkanlık gibi pek çok soruna sebep olabilir.

Diğer yandan tam tahıllı ürünlerin, doğru ve dengeli tüketildiğinde, iştah kontrolü, kalp damar sağlığına destek, insülin direncine karşı koruyucu olması gibi etkileri bulunmaktadır. Yalnızca kilo vermek için glutensiz beslenmek ve bu diyetle yaşamınızı koruyan besinlerden uzak kalmak doğru bir yaklaşım olmayabilir.

Son olarak glutensiz diyet arada yapılan ve bırakılan bir diyet değildir, yaşam tarzıdır. Ömür boyu devam ettirme kararını almanız halinde yine bir diyetisyenden destek almanız gerekmektedir. 

 

İlginizi çekebilir: Detoks ve şok diyetler ne zaman yapılmalı?

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel: Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. 2010 yılından itibaren Ankara Numune Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, United Medical Group, Sarıyer Devlet Hastanesi gibi çeşitli özel sektör ve devlet hastanelerinde diyetisyen olarak görevini sürdürdü. Şu anda, zayıflama, kilo verme, hastalıklarda ve özel durumlarda beslenme gibi farklı alanlarda 4.Levent İstanbul’da ekibiyle beraber kendi kliniğinde hizmet vermektedir. Bunun yanında, YouTube kanalında ve aysetugbasengel.com web sitesinde sağlıklı beslenme, diyet listeleri ve detoks tarifler konularında her hafta bilimsel bilgilere dayalı içerikler yayınlamaktadır.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale