Yılın heyecanla beklenen etkinliği Decathlon Büyükada Yarı Maratonu’na sayılı günler kaldı… Doğayla iç içe zaman geçirmek, adımlarınızın gücünü keşfetmek, sınırlarınızın ötesine geçmek ve kendinize unutulmaz bir deneyim hediye etmek istiyorsanız bu heyecanlı geri sayıma siz de katılmalı ve hala yerinizi ayırtmadıysanız hemen tıklayıp maratona kayıt olmalısınız.
Her ne kadar sonbahar mevsimi gelmiş olsa da bir yandan da yazın son demlerini yaşadığımız şu güzel havalarda yapılacak en keyifli etkinliklerden biri; şüphesiz ki açık havada zaman geçirmek ve mümkün olduğunca hareket etmek. Decathlon Büyükada Yarı Maratonu sayesinde Ada’nın mis gibi havasını içinize çekerken doğanın huzur dolu kollarında kendinize doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Üstelik bu yolculukta size eşlik edecek şahane manzaraların yanı sıra Büyükada’nın keşfedilmeyi bekleyen tarihi yerlerini de rotanıza ekleyebilirsiniz. Maratonun 5, 10 ve 21 kilometrelik parkurları Ada’nın kültürel ve tarihi zenginliklerini keşfetme fırsatlarıyla dolu.
5, 10 ve 21 km parkurlarda keşfedeceğiz yerler
İster 5 ister 10 ister 21 kilometrelik rotayı seçin; her bir parkurda sizi birbirinden keyifli keşifler bekliyor olacak. Ada’nın eşsiz doğasının yanı sıra görkemli yapıları da parkurun her köşesinde kalbinizi fethedecek. Hazırsanız gelin, hangi parkurda nereleri keşfedebilirsiniz yakından bakalım.
21 kilometrelik yani yarı maraton koşuda ve 10 kilometrelik parkurda Büyükada’da keşfedilmesi gereken hemen hemen her yeri göreceksiniz.
- Start noktasında başladığınızda Ada’nın eşsiz havası eşliğinde ilk karşılaşacağınız tarihi yapı, gözetleme kulesiyle, kırmızı tuğlalı ön cephesiyle Art Nouveau uslûbunda yapılmış olan Mizzi Köşkü. İtalyan mimar Raimondo D’Aronco tarafından tasarlanan ve mimarisiyle dikkat çeken bu yapı, kırmızı tuğlalı görünümünden dolayı Al Palas olarak da adlandırılmıştır. Mizzi Köşkü ile birlikte Ada’nın tarihi dokusunu, koşunun ilk dakikalarından hissetmeye başlayacaksınız.
- Ardından, ünlü gazeteci Ahmet Emin Yalman’ın ailesine ait ve çok sevilen eski ikonik dizilerden biri olan Hatırla Sevgili’nin de çekildiği Yalman Köşkü’nü göreceksiniz.
- Bu köşkün karşı sırasında yine dikkat çekici bir yapı: Con Paşa Köşkü. Köşkün yan sokağından Troçki’nin kaldığı evlerden birine iniliyor, ancak siz sokağa girmeyip devam edeceksiniz.
- Koşmaya devam ederken yolun iki tarafında bakımlı bahçeler içinde bulunan kimi 19. yüzyılın sonlarından, kimi geçen yüzyılın başlarından kalma köşk ve yalıların arasından geçerek ilerleyeceksiniz.
- Önce yokuş aşağı inip Nizam Camii’nin yanından geçerek yokuş yukarı çıkıp Dilburnu Tabiat Parkı’na varacaksınız.
- Ardından Büyük Tur ve Küçük Tur yollarının ayrıldığı, üstünde Aya Yorgi Manastırı’nı barındıran Yücetepe’ye çıkışı sağlayan yokuşa ve eski Rum Yetimhanesi’ne giden yola bağlantı sağlayan Birlik Meydanı’na (Lunapark Meydanı) geleceksiniz.
- Sizi Büyük Tur yoluna yönlendirecekler ve Büyükada’nın arkasına doğru ilerleyeceksiniz.
- Önce Eskibağ’ı, sonra Viranbağ’ı geçecek, bu esnada sol tarafınızda Yücetepe’den Aya Yorgi Manastırı’nın size baktığını göreceksiniz.
- Koşmaya devam ederek Büyükada’nın ıssız olan arkasını dolaşacak ve meskûn kısma gelecek. Solunuzda Rum Mezarlığı var.
- Ardından Aya Nikola Manastırı’nı geçerken, biraz sonra sol tarafa doğru kafanızı kaldırdığınızda 1905 yılına tarihlenen Eski Rum Yetimhanesi’ni bütün heybetiyle görüyorsunuz.
- Artık Ada’nın Maden Mahallesi’ndesiniz. Yokuşu çıkarken ünlü romancımız Reşat Nuri Güntekin’in evinin yanından geçeceksiniz.
- Biraz sonra Türkiye’de tapu-kadastroyu kuran Halit Ziya Bey‘in evinin yanından geçeceksiniz.
- Artık birçok tarihi köşkün arasından geçerek finish çizgisine doğru yaklaşmış olacaksınız. Sağınızda, girişinin üstünde üçgen alınlığa yerleştirilmiş mavi gözüyle Sabuncakis Köşkü dikkatinizi çekecek.
- Artık bitiş çizgisine çok yakınsınız; bahçe içinde Şehzade Abdülkadir Efendi Köşkü’nü de arkanızda bırakarak bitiş çizgisine varmış olacaksınız.
Şunu da belirtmekte fayda var; tüm parkurlar asfalt zeminden oluştuğu için yol koşullarına uygun ayakkabı tercih etmelisiniz. Ayrıca, parkur içinde sıvı ve beslenme istasyonları da sizleri bekliyor olacak, yarışma sonunda da finish noktasından sonra ikramları bulabilirsiniz.
Kısacası, bu maraton sayesinde doğayla iç içe bir koşu deneyiminin yanı sıra unutulmaz bir turistik gezi deneyimi de yaşayacaksınız. Büyükada’nın keşiflerle dolu sokaklarında her adımda büyülenecek, her manzarada ‘İyi ki buradayım!’ diyeceksiniz.
Öyleyse soralım: Peki, siz hangi parkurda olacaksınız?
Henüz hangi parkurda keşifler yapacağınıza karar veremediyseniz hemen tıklayıp maratonun web sitesini ziyaret edebilir, detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 14 Ekim son kayıt tarihi ve kontenjanlar sınırlı, geç kalmayın!
İlginizi çekebilir: Decathlon Büyükada Yarı Maratonu: Adımlarınızla sınırları aşmaya hazır mısınız?