X

Açık yaralar için en iyi antiseptik hangisidir?

Antiseptikler, zararlı bakterilerin, virüslerin ve mantarların çoğalmalarına engel olmak için doğrudan cilt ve yaralara uygulanan kimyasal solüsyonlardır.

Yaygın antiseptik seçenekleri şöyle:

  • İzopropil alkol gibi alkol türleri
  • Klorheksidin gibi biguanitler
  • İyot (tentürdiyot)
  • Peroksitler
  • Halojene fenoller

Hafif yaraları antibakteriyel sabun ve su ile temizleyebilirsiniz ancak daha ağır yaraların tıbbi desteğe ihtiyacı vardır. Bu nedenle antiseptik kullanımı ve güvenliğine bir göz atalım.

Açık yaralara kullanımı güvenli antiseptikler var mı?

ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi, bazı antiseptiklerin açık yaralarda kullanımını güvensiz buluyor ve bazılarının potansiyel olarak güvensiz olabileceğini belirtiyor. Ancak günümüzde bunların büyük kısmı zaten satılmıyor ve sadece triklosan kullanımına dair bazı uyarılar mevcut.

Bilim insanları bu bileşenlerin zarar verdiğine dair net kanıtlara sahip olmasalar da, kullanımlarının fayda sağladığını belirten işaretler az ve uzun vadeli etkileri de bilinmiyor.

Bunun yanında güvenli olarak görülen izopropil alkol gibi antiseptik türleri, yaralarda tekrar tekrar kullanımda sitotoksisiteye sebep olabilirler. Yani sağlıklı hücrelere zarar verip iyileşmeyi yavaşlatabilirler. Bu nedenle antiseptiklerin yaralarda kullanımı sadece enfeksiyon riski belirgin ve gerekliyse yapılmalı.

Ayrıca hafif kesikler ve sıyrıkların iyileşmek için antiseptiğe ihtiyacı da yoktur, bir antibakteriyel sabun bölgeyi temizlemek için yeterli olacaktır.

Eğer kesiğiniz daha büyük ve ağır ise, tıbbi yardım almanız daha doğru olur.

Ne zaman hastaneye gitmeli?

Ağır ve derin yaralarda antiseptik kullanmamalısınız, bunlar şöyle:

  • Yanık veya derin kesikler
  • Büyük yaralar ve yanıklar (dikimi gerekli olabilecek yaralar)
  • Aşırı kanama olan ve beş dakikalık baskıyla bile kanaması durmayan yaralar
  • Deriye özellikle de paslı metallerin saplanmaları ile sonuçlanan durumlar
  • Kızarma, ağrı ve iltihap gibi ciddi enfeksiyon işareti olan yaralar
  • Hayvan ısırıkları ve tırmalamaları
  • Göz yaraları

Eğer yaranız antiseptik tedavisi ile iyileşmiyorsa, en kısa zamanda doktora gitmeniz önerilir.

En iyi reçetesiz antiseptik ürünleri nelerdir?

Tüm antiseptik türleri cildi dezenfekte ederler ancak bazıları özellikle açık yaralarda kullanım üzerine hazırlanmışlardır.

  • Biguanitler: Bunlar arasında klorheksidin bulunur. Açık yaraya uygulanabilir. 30 yıldan uzun zamandır kullanımdadırlar ve genellikle hastanelerde el yıkama, yara temizleme ve cildin operasyona hazırlanması için kullanılırlar. Bunun yanında ağız yaraları, boğaz ağrısı ve deri enfeksiyonlarında da kullanıldıkları için farklı formlarda olanları vardır.
  • Peroksitler: Oksijenli su olarak da bilinen bu hafif antiseptik maddeler enfeksiyonların küçük sürtükler, yanmalar ve kesiklerde oluşmalarını engeller. Ayrıca ağız yaralarında gargara olarak da kullanılabilir. Ancak derin yaralarda yetersiz kalır.
  • Tentürdiyot: Yüz yıldan uzun süredir enfeksiyon riskini azaltma konusunda en etkili antiseptiklerden birisi olarak bilinen tentürdiyot, güçlü mikrop karşıtı etkiler ve düşük toksisite gösterir ve çoğu hafif-orta düzeydeki yarayı iyi dezenfekte eder.

Alkol gibi antiseptikler sadece az miktarda kullanılmalılar çünkü sert olduklarından uzun vadede iyileşmeyi zorlaştırabilirler.

Açık yarayı iyileştirmenin en hızlı yolu nedir?

Açık yarayı en kısa sürede tedavi etmek ve iyileştirmek için aşağıdaki adımları atabilirsiniz:

  • Ellerinizi antibakteriyel sabunla yıkayın veya eldiven kullanın.
  • Yarayı temiz su veya tuzlu su ile yıkayarak kirlerin akıtılmasını sağlayın.
  • Yarayı su ve hafif bir antibakteriyel sabun ile temizleyin. Gerekirse yaraya bulaşan artıkları cımbız ile temizleyin.
  • Yarayı, eğer gerekirse, antiseptik kullanarak dezenfekte edin. Daha hafif yaralarda su ve sabun yeterlidir. Antiseptik uygularsanız temiz bir gazlı bez kullanın ve yaranın çevresini de nazikçe temizleyin. Solüsyonu doğrudan yaraya dökmenize gerek yoktur.
  • Antibiyotik kremler kullanarak yarayı kapatın ve koruyun. Vazelin gibi ürünler de fayda sağlayacaklardır.
  • Bandaj yapın: Mikropları dışarıda tutmak için bandaj kullanabilirsiniz. Ancak derin yaraların dikişe ihtiyacı olabilir. Eğer yara şişiyor ve enfekte oluyorsa bandajı bırakın ve hava almasını sağlayın.
  • Süreci her gün en az bir defa uygulayın. Enfeksiyon işaretlerini gözlemleyin, bunlar arasında kızarma, şişme ve tahriş vardır. Yara izi kalmaması ve iyileşmenin hızlanması için kabukları soymayın.

Etkili ve güvenli reçetesiz antiseptik seçenekleri tentürdiyot, oksijenli su ve biguanitler ile yaraların evde bakımını sağlarlar. Hafif yaraların genelde antiseptik kullanımına ihtiyaçları olmaz ve bunları su sabun kullanarak temizleyebilirsiniz. Daha ağır yaralarda bir doktordan yardım alın. Eğer yaranız enfekte görünüyorsa ve iyileşmiyorsa, doktorunuza ulaşın.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Yara izi nasıl geçer?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale