Abhyanga Masajı nedir ve nasıl uygulanır?

Abhyanga, tepeden tırnağa tüm vücuda uygulanan Ayurvedik bir öz masaj türüdür. Vücudumuzdaki şifa gücünü keşfetmemizi sağlayan ve iyileşmeyi destekleyecek mekanizmaları harekete geçiren Abhyanga Masajı, dengelenmemize yardımcı olan en önemli araçlardan biri olarak karşımıza çıkar. Kendinize uygulayabileceğiniz Abhyanga Masajı, ritmik vuruşlar uyguladığınız bedeninizde genel sağlık ve zindeliğin gelişmesini sağlar. Klasik masajlardan farklı olarak koreografik vuruşlar içermesi ve hafif dokunuşlarla vücudun baştan aşağı tüm bölümlerini kapsamasıdır. Farklı masaj türleri arasında oldukça saygı duyulan Abhyanga Masajı, Ayurvedik Terapi’nin en önemli bileşenlerinden biridir.

ABD’nin Vermont eyaletine bağlı Stowe kentinde yer ala Stoweflake Mountain Resort and Spa‘da çalışan Ayurveda uzmanı Surinda Cavanagh, Abhyanga Masajı’nın Hindistan’daki geleneksel tıp sistemi olan Ayurveda’nın kritik bir parçası olduğunu belirterek Abhyanga’nın binlerce yıldır uygulanan geleneksel bir vücut tedavisi olduğuna dikkat çekiyor. Aynı zamanda, Ayurveda Öğretisi’nde yer alan bir inanışa göre her gün Abhyanga Masajı yapanların 100 yaşına kadar yaşayabildiği söyleniyor.

Bir çeşit ritmik sıcak yağ masajı olan Abhyanga için mevsimine ve kişinin ihtiyaçlarına göre dikkatli bir şekilde seçilen bitkisel yağların karışımı kullanılıyor. Abhyanga Masajı’nın gün geçtikçe daha çok ilgi görmesinin sebebi olarak sadece rahatlama değil bedensel bir iyilik haline kavuşmayı sağlaması görülüyor. Gelin, bu çok sevilen masaj türünün faydalarına birlikte bakalım.

Abhyanga Masajı’nın faydaları

İnsan vücuduna birçok faydası bulunan Abhyanga Masajı’nın deneyimleyen kişilerden gelen olumlu dönütlerinin yanı sıra bilimsel olarak da kanıtlanmış fayda sağlayıcı etkileri bulunuyor. Birçok araştırmaya konu olmuş ve en önemli faydalarından biri  olan stresin vücutta yarattığı olumsuz etkileri kaldırdığı ortaya çıkarılmış Ayurvedik masaj türü Abhyanga’nın işte diğer faydaları:

  • Uyku düzenini iyileştirir.
  • Gergin kasları rahatlatır.
  • Bedensel ve zihinsel rahatlama sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.
  • Cildi yumuşatır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Sinirleri yatıştırır.
  • İltihaplanmayı azaltır.
  • Kas ve eklem ağrılarını azaltır.
  • Olası sakatlanmaları engeller.
  • Migren ataklarının sıklığını azaltır.
  • Stres seviyesini düşürür.
  • İç organların uyarılmasını sağlar.
  • Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Bedeni ve zihni dengeler.
  • Hücreler arasında birikmiş toksinlerin atılmasına yardımcı olarak detoks görevi üstlenir.

Abhyanga Masajı ne zaman uygulanmamalı?

Aşağıdaki durumlardan herhangi birini veya birkaçını yaşıyorsanız Abhyanga Masajı’nı uygulamadan önce doktorunuza danışmayın unutmayın:

  • Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde şişlik, acı hissi veya kitle varsa,
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde kırık veya enfeksiyon belirtileri bulunuyorsa,
  • Vücudunuzda yüksek toksik birikim varsa,
  • Fiziksel bir rahatsızlık yaşıyorsanız,
  • Yüksek ateş, üşüme veya halüsinasyon şikayetleriniz varsa,
  • Sindirim güçlüğü çekiyorsanız,
  • Adet dönemindeyseniz,
  • Hamileyseniz,
  • Herhangi bir sağlık sorunundan dolayı vücudunuzda çeşitli etkiler gözlemliyorsanız Abhyanga Masajı’nı doktor onayı olmadan uygulamayın.

Abhyanga Masajı’nın püf noktaları

Eğer yukarıdaki şikayetlerden hiçbirini taşımıyorsanız, olumlu etkilerinden bir an önce faydalanmak için Abhyanga Masajı’nı deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Massachusetts’teki Kripalu Ayurveda Okulu‘nun başındaki Larissa Hall Carlson, Abhyanga Masajı’na başlamak için üç önemli husus konusunda hassas davranılması gerektiğini belirtiyor: Yağ seçimi, vuruşların sayılması ve zihinsel süreç.

Yağ seçimi: Carlson, Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş yüksek kalitede bir organik yağ ideal olacaktır, çünkü bitkisel bir yağın en doğal ve vücut tarafından emilmesi en kolay hali bu şekilde elde edilir” diyor. Yağın, mevsiminde tüketilmesi de önemli bir ayrıntı. Ayurveda uzmanları genelde soğuk geçen sonbahar ve kış aylarında susam yağını; sıcak geçen yaz aylarında ise serinletici etkisi nedeniyle Hindistan cevizi veya ayçiçeği çekirdeği yağını öneriyor. Eğer yağı sıcak olarak kullanmayı düşünüyorsanız, doğrudan ısıtmamanız gerektiğini hatırlamanız gerekiyor. Bir kabın içine sıcak su koyarak ve yağ şişesini kapta 1o dakika bekleterek ısıtabilirsiniz. Öte yandan susam yağı, Hint yağı, hardal yağı, aspir yağı veya neem yağını da tercih edebilirsiniz. Sıcak yağı vücudunuzun tamamına uygulamadan önce küçük bir bölgede test etmeyi unutmayın.

Sayarak ilerleme: Uzmanlar, Abhyanga Masajı’nın koreografik bir masaj olduğunu söylüyor. Carlson bunun için eklemlerde yuvarlak hareketlerle, uzun kemiklerde ise ufak vuruşlarla masaj yapılması gerektiğini vurguluyor ve en önemlisinin vuruşları sayarak uygulamak olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, kaval kemiğinize aşağı doğru beş vuruş, yukarı doğru beş vuruş yaptıktan sonra diz eklemi üzerinde üç kez daire çizebilirsiniz.

Farkındalık pratiği: Vücudunuza masaj yaparken, zamanı sadece rahatlamak için kullanın. Carlson, “Bu sadece vücudunuzu nemlendirmek için değil, aynı zamanda dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşmak için bir fırsat. Bu zaman dilimi, kendine dinlenme, sessiz kalma için zaman ayırmayanlar için çok önemlidir.” diyor. O nedenle, Abhyanga’yı uygularken aklınızı kurcalayan olumsuz düşüncelerden arınarak, rahatlamaya odaklanın.

Abhyanga Masajı’nın uygulanışı

Abhyanga Masajı’nı uygulamaya başlamadan önce sizin için en uygun olacak yağı seçmeyi unutmayın. Bu konuda size yol gösterici olması için “Ayurveda’ya göre beden tiplerine uygun yağlar” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Yağın ısısı, vücudunuzu ürpertmeyecek kadar olmalıdır. Eğer, sürdüğünüzde cildinizde ürperti hissediyorsanız ısısı sizin için uygun değildir. Sıcak su dolu bir kabın içerisinde ısıtabilirsiniz. Masaj yağınızı hazırladıktan sonra rahatlatıcı bir deneyime başlayabilirsiniz:

1. Masaj yağınızı avuç içinize dökerek, ellerinizi ovuşturun.

2. Kafa bölgenize parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak dairesel hareketler ile masaj yapmaya başlayın. Eğer yeni duş aldıysanız ve saçlarınızın yağlanmasını istemiyorsanız parmak uçlarınızı yağlamadan önce kafa derinize kuru masaj yapabilirsiniz.

3. Kafa bölgenizden sonra ellerinize yağ dökerek gerdan bölgenize geçin.

4. Boynunuza ve ensenize aşağıdan yukarıya doğru nazik hareketlerle hafif kuvvet uygulayarak masaj yapın.

5. Göğüslerinizi dairesel hareketlerle hafifçe ovalayın ve eliniz uzandığınca sırtınıza doğru hareketlerinizi uzatın.

6. Ellerinizde yeteri kadar yağ kalmadıysa yeniden avucunuza yağ dökerek karın bölgenize geçin.

7. Nazik ve dairesel hareketler ile karnınıza soldan sağa doğru masaj yapın. Karın bölgesindeki enerji çakrası Solar Plexus, diğer tüm çakralar gibi saat yönünde çalışır, bu nedenle karın bölgesine masaj yaparken yönüne dikkat edin.

8. Karın bölgesinden sonra kollarınıza ve bacaklarınıza geçin.

9. Eklem yerlerinize dairesel hareketlerle, kaval kemiği gibi uzun kemiklerin yer aldığı bölgelere ise iki elinizle aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağı doğru masaj yapın.

10. Kalça ve basenlerinize ileri geri hareketlerle masaj yaptıktan sonra ayaklarınıza geçin.

11. Ayaklarınıza masaj yaparken tabanlarınıza hafif baskı uygulayın ve dairesel, ileri-geri hareketlerle devam edin. Tek tek parmaklarınızı yağlayarak masajınızı tamamlayın.

Kendinizi tazelenmiş, yenilenmiş ve rahatlamış hissedeceğiniz Abhyanga Masajı’ndan sonra stresten arınmış bir beden ve zihnin keyfini çıkarmayı unutmayın. Eğer doğru bir şekilde uyguladığınızdan emin olmak istiyorsanız size yardımcı olabilecek aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

How to Self-Abhyanga – Ayurvedic Daily Self-Massage

İlginizi çekebilir: Ayurveda’ya göre beden tipiniz ve bilmeniz gereken özellikleriniz

Kaynak: mothernaturenetwork, mindbodygreen, theayurvedaexperience

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!