Yarın tüm dünyada ‘kadınlar günü’ olarak bilinen, Dünya Kadın Hakları Günü kutlanıyor olacak. Bu nedenle, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin hala sağlanamadığını bize tekrar hatırlatacağına inandığım bir yazı yazmak istedim.
Dün gece, sokakta gördüğüm, şiddete uğramış bir kadına yardım edebilmek adına Fransa’da şiddete uğrayan kadınların arayabilecekleri numara olan 3919’u aradım. Kadın eve geri dönmek istemiyordu ve gidebileceği başka bir yer de yoktu. Aradığım numarayı da kimse cevaplamadı.
Fransa’da yaşayan bir çok kişi, feminizm hareketlerinin oldukça işe yaradığını ve kadına yapılan şiddetin giderek azaldığını düşünüyor. Bazıları ise işi daha da ileri götürerek, erkeklerin kadınlardan şiddet görmeye başladığını ve kadın egemenliğinin dominant olduğunu söylüyor.
Fransa’da eskiden 3 günde 1 kadın kocasının şiddeti yüzünden ölürken, bu rakam şu anda 2 günde 1 kadına yükselmiş durumda.
5 Mart’ta Avrupa genelinde kadına şiddet ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkaran bir rapor yayınlandı. 28 farklı bölgeden 42.000 kadın katılımcıyla düzenlenmiş olan anketlerle yapılan bu çalışma, şu ana kadar bu konu üzerine yapılmış olan en geniş araştırma olma özelliğini taşıyor. Yapılan anketlerin sonuçlarına göre, Avrupa’da yaşayan kadınların %33’ü fiziksel ya da cinsel olarak partnerinden şiddet görüyor.
Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, Adalet ve Özgürlük Birimi sorumlusu Joanna Goodey, ankete dayalı bu tarz araştırmaların sonuçlarının yanıltıcı olabileceğinin altını çiziyor;
‘’Araştırma sırasında kadınların bir çoğunun, yaşadıkları her şeyi araştırmacılarla paylaşmak istemediğini biliyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu tarz konuları konuşabilmek çok daha kolay. Bu nedenle şiddete uğradığını söyleyen kadınların çoğunun daha ‘eşitlikçi’ olarak adlandırılan ülkelerden olduğunu gözlemliyoruz. Çalışan kadınların çalışmayanlara göre daha fazla şiddete uğradığı sonucunun çıkmasının altındaki sebep de bu olabilir.’’
Şiddet, dünya üzerindeki 19 – 44 yaş arasındaki tüm kadınların ölüm sebebinin birincil nedeni. Öyle ki, şiddetten ölen kadın sayısı kanserden, savaştan ya da trafik kazasından ölen kadın sayısından çok daha fazla.
Taciz ve kadın sünneti, savaş zamanlarında kadına karşı en sık kullanılan silahlar. Bu durum günümüzde de Kongo’da, Suriye’de ve Orta Afrika’daki bazı ülkelerde hala uygulanıyor.
8 Mart Kadınlar Günü değil, Dünya Kadın Hakları Günü. Kutlu olsun!
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.