Gerek profesyonel, gerekse de özel hayatta pek çok farklı insanla ilişki kuruyoruz. Bu kişilerle iyi anlaşmak istiyor, girdiğimiz çevrede daha kolay kabullenilmek için kendimizi sevdirecek davranışlarda bulunmak istiyoruz. Bunun için de insanlarla ilgili bilgi toplamak, karakter özellikleriyle ilgili fikir edinmeye çalışıyoruz. Bu aslında doğru bir gidişat olsa da, tüm insanların ortak önsezi ve tepkileri var ve bunlar çoğu kez kişi fark etmeden çalışıyor. Yani insan beyni, kişinin karakterinden bağımsız olarak ortak bir fikir oluşturabiliyor (bu adam güvenilmez biri, gibi). Uplifers olarak, bu istemsiz tepkileri istediğiniz yöne çekmenizi sağlayacak çok basit 8 psikolojik hile listeledik.
Tıpkı DIY (kendin yap) tariflerle hayatı kolaylaştıracak araç gereçler yapmak gibi, çok basit psikolojik hilelerle insan ilişkilerini güçlendirmek mümkün. Bunun yanı sıra, bizi takip eden biri olup olmadığını anlamak ya da şu kafamıza takılan sinir bozucu şarkıdan kurtulmak için de yapabileceğimiz şeyler var. Bunlar neler mi?
Konuşurken kafa sallamak
Birine bir soru yöneltirken kafanızı hafifçe sallamanız, karşınızdaki kişide doğru söylediğinize dair bir öngörü oluşturur. Toplumun “kabullenme” anlamına gelen baş sallama şekli hangisiyse ondan bahsediyoruz; bizim toplumumuz için bu kafayı hafifçe öne eğmek şeklinde. İnsanlar sosyal varlıklar olarak birbirlerini taklit etme eğilimi gösterdiklerinden, karşınızdaki de bu kabullenmeyi içten içe algılayacaktır.
Babaya atıfta bulunmak
Herkesin babasıyla ilişkisi farklı olsa da, “bunu babamdan böyle gördüm / öğrendim” açıklaması insanlara genelde yeterli ve tatmin edici geliyor. Çünkü konuşurken babasına atıfta bulunan birinin babasıyla iyi ilişkileri olduğu, babasının sözü dinlenen bir adam olduğu düşünülüyor.
Hareket ederken konuşmak
Yanınızdaki kişi ağır torbalarınıza asla el atmıyorsa ve ona bunu açık açık söylemek istemiyorsanız, bir yandan muhabbete devam ederken bir yandan gayet doğal bir hareketle torbayı eline tutuşturun. Çoğu kişi bunu fark etmeyecek, fark edenler ise anlık bir kafa karışıklığından sonra konuşmaya -ve torbayı taşımaya- devam edecektir.
Brokoli hilesini uygulamak
Birine istemediği bir şeyi yaptırmak istiyorsanız kendisine daha kötü seçecekler sunarak iyiyi seçtiğini düşündürün. “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” deyimiyle açıklanabilecek bu psikolojik hile, örneğin bir çocukta şöyle çalışıyor: Brokoli sevmeyen bir çocuğunuz varsa ona brokoli önermek yerine 2 parça mı yoksa 5 parça mı yiyeceğini sorun. Böylece kararı aslında siz verirken, çocuk da bir seçim yaptığını düşünerek avunabilir.
Biri sizi izlerken esnemek
Birinin sizi izlediğini mi düşünüyorsunuz? Esneyin. Yalandan da olsa esnemek bulaşıcı olduğundan, sizi takip ettiğini düşündüğünüz insan da muhtemelen esneyecek ve böylece yakayı ele verecektir.
Sıcak ellerle tokalaşmak
Biriyle tanışırken tokalaşmaya hazırlanıyorsanız, ellerinizin çok soğuk olmamasına dikkat edin. Ellerin ılık olması, karşıdaki insanın bilinçaltında olumlu bir etki bırakır ve iletişime daha açık biri olarak algılanmanızı sağlar.
Düşmanı yakında tutmak
Ne demişler, “arkadaşına yakın ol, düşmanına ise daha yakın”. Biri hakkınızda kötü şeyler söyleyecek, örneğin bir toplantıda yaptığınız işi kötüleyecekse, gidip yanına oturun. İnsanlar fiziksel olarak yakınlarında olan birine karşı, ortada fiziksel bir tehlike olmasa dahi, kötü konuşmaktan çekinirler.
Aklınıza takılan şarkıyı tamamlamak
Aklınıza bir şarkı takıldı ve kurtulamıyor musunuz? Durumu fark edip şarkıyı kesmek yerine, kafanızda şarkının sonuna gelin ve tamamlayın. Zeigarnik Etkisi olarak tanımlanan psikolojik duruma göre, beynimiz bitmeyen konuları ve yanıtlanmayan soruları düşünmeye devam ettiğinden, şarkıyı sonlandırmak sizi ondan muhtemelen kurtaracaktır.
İlginizi çekebilir: Psikolojik araştırmalardan öğrendiğimiz 5 şaşırtıcı gerçek
Kaynaklar:
The Awesome Daily
Business Insider