7,000 saatlik meditasyon nasıl hayat değiştirir?
Malcolm Gladwell’in Outliers kitabında söylediğine göre bir işte usta olmak 10,000 saati gerektirirmiş.
Peki ya bu kadar zaman geçirerek meditasyon yaparsanız ne olur?
Kimileri meditasyon konusunda profesör olabileceğinizi söylerken kimileri ise sadece derin bir dinginlik duygusu verdiğini söyleyecektir.
Giovanni bu konuda bize en net cevabı verecektir, daha doğrusu kendi deneyimini sunacaktır, çünkü kendisi 7,000 saatlik meditasyonunu tamamladı!
İşte meditasyonun hayatımızda değiştirebileceği 10 alan!
Meditasyon size 4 yolda hizmet eder; fiziksel, mental, duygusal ve spiritüel.
1. Meditasyon sizi daha az tepkili yapar.
Bu da demek oluyor ki dış dünyaya olan tepkileriniz daha da az olur. Örneğin trafikte ya da stres anlarınızda daha sakin olur, otomatik reaksiyonlara daha az izin verirsiniz. Dışarıda ne olursa olsun beyin o anda tüm etkenleri durdurarak derin bir nefes alıp gevşemenizi sağlar. Bununla beraber bir sessizlik ve farkındalık gelir ki nitekim bu da hayatınızda daha az pişmanlık getirir.
2. Korkusuzluk, güven ve iç gücü geliştirir.
Yüksek gerilimli tartışmalarda sizi daha sakin yapar. Zor insanların karşısında size daha çok güven ve özgüven verir. Anda kalmanın huzurunu her daim kabul edersiniz. Elinizdekinin bu olduğunu kabul ettiğinizde ise bu olayın pozitif yönlerini araştırmaya başlarsınız. Bu sizin daha kontrolde olmanızı sağlar. Endişe her daim olacaktır ancak meditasyonla bilinçlice rahatlayarak sinir sisteminizi gevşetebilirsiniz.
3. İradenizi ve dikkatinizi güçlendirir.
Meditasyonun ilk amacı sürekli farkındalık halinde bulunmaktır. Kafanızdan geçenlerin farkında olmak ve bu düşünceleri istediğiniz yöne doğrultmaktır. İrade ve kontrol birçok alana tesir eder ve ilişkilerinizden tutun sağlığınıza kadar sizi şifalandırır.
4. İyilik, mutluluk ve memnuniyeti arttırır.
Meditasyonun ilk hedeflerinden biri de mutluluğu içeride yakalamaktır. Bu bir düşünce şeklidir, hayatınızda kendinize koyduğunuz etiketlerin çok daha ötesindedir.
Bu konu üzerinde uzmanlaştıkça artık dışarıdaki olaylara bağlı kalmayacak, mutluluğun tamamen sizinle alakası olduğunu anlayacaksınız.
5. İçsel birliktelik ve içtenlik sağlar.
İçsel birliktelik derken demek istediğimiz iç seslerinizin ve sizin tamamen bir takım halinde çalışmanız demektir. Örneğin bir tarafınız kilo vermek istiyor ancak diğer tarafınız egzersiz yapmayı hiç sevmiyorsa orta yolu bulmayı öğrenirsiniz. Böylece kendinizi daha çok sever ve hem kendinize hem de dışarıya daha içten olabilirsiniz.
6. Zihninizi kontrol etmenize yardımcı olur.
Sadece zihninizi değil iç dünyanızı çok daha kolay bir şekilde kontrol etmenizi sağlar. Farkındalığınız arttıkça negatif düşünceleri daha az beslemeye başlarsınız. Ve belli bir noktadan sonra bu kötü düşünceler için “kapat” tuşunuzu bulabilirsiniz.
7. Başkalarının düşüncelerinden çok kendi düşüncelerinize odaklanmanıza neden olur.
Artık insanların sizin hakkınızda ne düşündüklerinin öneminden çok kendinizin kendiniz hakkındaki düşüncelerine odaklanırsınız.
8. Mental olarak sizi esnek yapar.
Bu da demek oluyor ki insanları ve özellikle de kendinizi yargılamayı durdurursunuz. Tüm dinlere, inançlara ve huylara saygı gösterir ve onları anlamak adına empati kurarsınız. Karşıt düşüncelerin aynı anda aynı yerde barınabileceğine inanırsınız.
9. Duygularınızın kontrolünü elinize alırsınız.
Her şeyden önce kendinizi sevmeyi öğrenerek başka kimseye bağlı olmamayı öğrenirsiniz. Bu aynı zamanda istemediğiniz huylarınızı “merhamet ve sevecenlikle” değiştirebileceğiniz anlamına da gelir.
10. İçsel özgürlük yaşarsınız.
Her şeyin kafamızın içinde yaratılan bir illüzyon olduğunu anlamaya başladıktan sonra artık hiçbir şey sizi eskisi gibi tutsak hissettiremez. Algılarımızı değiştirir, egomuzu tanımaya çalışır ve içimizdeki öz benliğimizi özgür bırakabiliriz.
Kaynak:
liveanddare.com