X

Bu 7 kurala dikkat ederek tatillerde de sağlıklı beslenebilirsiniz

Tatil kelimesini duymak bile, içimizin kıpır kıpır olmasına neden oluyor. Ne var ki seyahat etmek ne kadar eğlenceli olsa da, tatilde sağlıklı beslenmek bir o kadar zor olabiliyor.

Kulağa biraz garip gelebilir, ancak hiç tatil sonrası sendromunu duydunuz mu? Aslında hepimiz bunun ne olduğunu biliyoruz: Güneş yanığı bir cilt, yıpranmış saçlar ve tartıda fark edilen fazla kilolar…

Tatil esnasında lezzetli ama bol kalorili yiyecekleri geri çevirmek pek kolay olmuyor. Tatilin neden böyle bir etkisi olduğu bilinmez. Fakat unutulmaması gereken şey, ancak gerçek yiyeceklerin bedenimize enerji verip bizi beslediği. Dolayısıyla biz de seyahatlerimiz esnasında hem yediklerimizin tadını çıkarmamızı, hem de kararında ve sağlıklı beslenmemizi sağlayacak küçük ipuçlarını derledik:

İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme programında kas kitlenizi artıracak 2 tarif

  • Plan yapın

Plan yapmak, hayatın her alanında belli şekillerde önemlidir. Ancak söz konusu mutfak olduğunda, bu önem katlanıyor diyebiliriz.

Öğünlerinizi haftalık olarak planlamak, hem bütçeniz hem de sağlığınız için oldukça akıllıca bir davranış olacaktır. Bunu aramızda normal zamanlarda evde uygulayanlar eminiz ki var. Peki neden tatiller de öğün planlaması için uygun olmasın?

Öğünlerinizi tatilde planlarken yerel tatları da haftalık planınıza dahil edebilir, bu şekilde ne alıp yiyeceğinizi önceden belirleyip fazla yemekten ve fazla harcamaktan sakınabilirsiniz. Eğer tatile giderken yolculuğunuz uzun sürecekse, yanınıza daha önceden hazırlayıp saklama kabına koyduğunuz yiyecekleri alabilirsiniz. Aynı zamanda, plan yaparak tatil sırasında hangi günler hangi öğünleri dışarıda yiyeceğinize karar verebilirsiniz.

Tatillerde de normalde olduğu gibi öğünlerimizi planlayabiliriz.
  • Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alın

Yolculuğunuzun kısa veya uzun olması fark etmeksizin, yanınıza aldığınız sağlıklı yiyecekler her halükarda, hava alanlarının ya da benzin istasyonlarının işlenmiş sağlıksız yiyeceklerine iyi bir alternatif olacaktır. Ayrıca birçok otelin sadece tahıl gevreği ya da hamur işi gibi işlenmiş genel geçer kahvaltı türlerini sunduğunu düşünürsek, bu sağlıklı atıştırmalıkların gününüzün ilk kısmını kurtaracağını söyleyebiliriz.

Tatilde yanınıza alabileceğiniz ya da gittiğiniz yerdeki marketlerde bulabileceğiniz bazı atıştırmalıklar şunlar olabilir:

Elma,

Muz,

Kuruyemiş,

Smoothie’ler, buzlu bitki çaylar vb. içecekler için tekrar kullanılabilir yalıtılmış şişeler,

Önceden hazırlanmış enerji barlar,

Taze meyveyle birlikte yiyebileceğiniz badem, fındık, fıstık ezmesi vb.

  • Evde yiyormuş gibi davranın

Nedendir bilinmez, çoğumuz, tatilde normal yeme alışkanlıklarımızı ve bütçe kısıtlamalarımızı tamamen göz ardı edip, pahalı restoranlarda işlenmiş yiyeceklere yüklü paralar harcarız. Aslında evde yemediğimiz bir şeyi dışarıda yemek için bir neden yok. Ancak bunu söylemesi yapmasından tabi ki çok daha kolay.

Aslında bunun nedeni kısmen, normalde sürekli yaptığımız bir şeye, yemek yapmaya ara verme isteği olabilir. Bu durumda yemekleri önceden hazırlamak etkili olacaktır. Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi önceden planlamak da, bizi sağlıksız yemek tercihlerinden alıkoyacak.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

  • Şekeri kısıtlayın, ya da hiç almayın

Kurallara uymak kadar onları yıkmadan esnetebilmek de önemlidir. Normalde şekerli şeyleri nasıl beslenmenizden uzak tutuyorsanız, aynısını tatilde de yapmalısınız. Arkadaşlarınız tatlı yiyorsa, siz bunun yerine bir smoothie’yi tercih edebilirsiniz. Ancak arkadaşlarınız ya da ailenizin o gün yemek için özel bir planı varsa buna uymanız da mümkün. Önemli olan şey bunu tatil boyunca kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği haline getirmeyip o güne özel kılmanız.

  • Piknik yapın

Yerel bir restorana gitmek yerine markete gidip sevdiğiniz sağlıklı yiyecekleri alın ve kendinize güzel manzaralı bir yer bularak piknik yapın. Bu, aynı evde yemeye benzeyecektir. Tek farkı, manzaranın tadını çıkarmanız ve D vitamininden bol bol faydalanmanız.

  • Yanınıza ilaç alın

Böcek ısırıkları, güneş yanıkları, kulak ağrıları tatilde sıklıkla karşılaşılan sorunlar. Bu yüzden yanınıza mutlaka bir ilaç çantası alın. Bu çantanın içinde şunlar olabilir:

Merhem,

Kulak iltihabı ilaçları,

Güneş yanığı kremleri,

Dezenfektan.

  • Stres yapmayın

Yukarıda sıraladığımız maddeleri harfiyen uygulayamayabilirsiniz. Öğünlerinizi önceden planlamamış ya da yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar almamış, bunun yerine hep dışarıda yemek durumunda kalmış olabilirsiniz. Fakat unutmayın, tatildesiniz. Ve tatile strese girmekten ziyade stresten kurtulmak için çıktınız. Dolayısıyla, normal beslenmenize bağlı kalamasanız bile elinizdeki seçeneklerden en sağlıklısını yemeye özen gösterin ve tatilinizin tadını çıkarın.

İlginizi çekebilir: İş hayatının yoğunluğuna uyum sağlayacak sağlıklı beslenme rehberi

Kaynak:

wellnessmama.com

 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale