X

7 adımda bağırsak dostu beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirme planı

Bağırsaklarımız vücudumuzda sayısız görevleri olan trilyonlarca bakteriye ev sahipliği yapıyor. Bunların bazıları iyi; yani bağırsağa dost probiyotik bakteriler bazıları da patojen yani kötü bakteriler… Bağırsaklarımızın üzerinde yaşayarak bağırsağın doğal dengesini sağlayan, vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren ‘dost bakteriler’e biz probiyotikler diyoruz.

Bağırsaklarında her biri sağlığına farklı bir katkıda bulunan yüzlerce bakteri türü var ve bunlar büyümek için farklı besin ögelerine ihtiyaç duyuyor.

Sağlıklı bireylerde bağırsaklarda iyi bakteriler kötü bakterilere oranla daha fazladır. Bağırsaklara dost beslenmemizin amacı da iyi bakterilerin bağırsaklardaki egemenliğini artırarak fayda sağlamalarına yardımcı olmak. İşte bağırsak dostu beslenme planı;

1. Çeşitli beslen

Bağırsaklarında her biri sağlığına farklı bir katkıda bulunan yüzlerce bakteri türü var ve bunlar büyümek için farklı besin ögelerine ihtiyaç duyuyor. Eğer basitçe söylemem gerekirse bağırsaklarında ne kadar farklı mikroorganizma (bakteri) varsa o kadar sağlıklısın demektir. Çünkü bakterilerin türü arttıkça, katkıda bulundukları sağlık faydaları da artar. Farklı besinlerden oluşan bir diyet, bağırsak floramızın da çeşitlenmesine yardımcı olur. Elbette sağlıklı olanları tercih etmen gerek…

2. Sebze ve meyve tüket

Meyve ve sebzeler, sağlıklı bir mikrobiyotanın vazgeçilmez besin gruplarından. Yüksek oranda sindirilemeyen lif içerirler ve bu lifler, bağırsakta bulunan bazı bakteriler tarafından sindirilip onların büyümelerini teşvik eder. Yapılan çalışmalarda elma, enginar, yaban mersini, badem ve fıstık gibi besinlerin tüketiminin bağırsaktaki Bifidobacteria isimli faydalı bakterinin artışına yardımcı olduğu gösterilmiş. Sen de sağlıklı bağırsaklar için beslenmende her gün taze sebze ve meyveye yer ver.

3. Fermente besinleri ihmal etme

Yoğurt, lahana turşusu, kefir, kombucha gibi fermente besinler bağırsakların için faydalı bir bakteri türü olan laktobasillerden zengindir. Bu besinler bağırsaklarındaki bakteri yoğunluğunu olumlu yönde değiştirebilir. Yoğurt en sık tükettiğimiz fermente besinlerden biri, eğer sade sevmiyor meyveli tercih ediyorsan, dikkatli olmanı öneririm. Etiket oku ve içeriğinde eklenmiş şeker olanları tercih etme.

4. Basit şeker ve tatlandırıcılardan uzak dur

Şeker ve şekerli besinleri tüketmek bağırsakların için yapacağın en kötü şeylerden biri. Daha iyi bir bağırsak florası istiyorsan şekeri mümkün olduğunda hayatından uzaklaştırmaya çalışmalısın. Bunun yanı sıra yapay tatlandırıcıların da bağırsak mikrobiyotasını ve bazı kronik hastalıkları olumsuz etkileyebileceğine dair çalışmalar var. Mümkün olduğunca doğala yönelmeye çalış.

5. Prebiyotik besinleri tüket
Enginar, muz, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, bezelye beslenmene ekleyebileceğin prebiyotik besinlerden.

Prebiyotikler, bağırsakta yararlı bakterilerin büyümesini teşvik eden besinlerdir. Birçok çalışma prebiyotiklerin bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin çoğalmasını sağlayabileceğini göstermiştir. Prebiyotiklerin insülin, trigliserid ve kolesterol seviyelerini düşürüp, kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olmak gibi başka faydaları da var. Enginar, muz, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, bezelye beslenmene ekleyebileceğin prebiyotik besinlerden.

6. Bebeğine en az altı ay anne sütü ver

Bu öneri için biraz geç kaldığının farkındayım. Ama en azından kendi bebeğin için ilk 6 ay sadece anne sütü vermenin önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Çünkü anne sütü bir insanın karşılaştığı ilk probiyotik besin. Emzirmenin; bağırsak florasının farklılığı sebebiyle alerji, obezite hastalık risklerinde düşüşe sebep olduğu biliniyor. Bununla beraber, bazı yeni çalışmalar, bebeklerin artık doğumdan önce bile bakterilere maruz kalabildiğini gösteriyor. Dolayısıyla sadece emzirme dönemi değil, gebelik süreci de çok büyük önem taşıyor.

7. Tam tane tahıl tercih et

Tam tahıllar son zamanda oldukça gündemde ve sağlıklı bir bağırsak için de çok önemli. Çünkü beta-glukan gibi lif ve sindirilemeyen karbonhidratlar içeriyor, bunlar bağırsaklarda bifidobakteri, laktobasil gibi faydalı bakterilerin çoğalmasını teşvik edebiliyorlar. Tam tahıllar ayrıca tokluk hissi, azalmış inflamasyon ve kalp hastalığı riski ile de gündemdedir.

 

İlginizi çekebilir: Doğal yollarla menopoz semptomlarını azaltmanın 10 yolu

Betül Karakuş: 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, poliklinik ve dahiliye bölümlerinde ve Özel Ankara Güven Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarıyla tamamladı. Diyabet diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu diyetisyenliği kursları başta olmak üzere bir çok eğitim ve kurs programına katıldı. Nisan 2014 tarihinden itibaren Mezura Kliniği’nde diyetisyen olarak çalışmaya başlayan Betül Karakuş; Mezura’nın wellness çalışmalarının yönetimi ve koordinasyonundan sorumludur. Ayrıca Mezura Kliniği’nde hasta tedavi ve eğitimi konularında, bilimsel yayın takip ve uygulama geliştirme konularında Uzm. Dyt Dilara Koçak’a yardımcı oluyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale