Teknik olarak dünyanın en güçlü ve en iyi uyum sağlayan, kendi kendini organize edebilen sistemine sahipsiniz. Bu sistemin adı; beyin! Şimdiye kadar beynin gücü ve esnekliğine ulaşabilen hiçbir şey yapılamadı. Nöronlar arasındaki trilyonlarca bağlantı, çok yüksek sayıda bilgiyi işleme kapasitesi ve kendi kendini yapılandırmaktaki başarısı şimdiye kadar taklit edilemedi. Beyin sayesinde düşünüyoruz, hesap yapıyoruz, hatırlıyoruz ve yeni şeyler öğreniyoruz. Gerçekten muazzam olan bu sistemin de her şeyde olduğu gibi ilgiye ve bakıma ihtiyacı var.
Beyniniz optimal düzeyde çalışıyor mu?
Beyin uyumlu ve esnek bir yapı şeklinde tasarlanmış olsa bile zaman zaman optimal özelliklerinin gerisinde kalması mümkün olabiliyor. Gerçekten zihinsel performansınızın çok iyi olduğu zamanları düşünün, böyle zamanlarda dikkatini yoğunlaştırabilen, net düşüncelere sahip, birçok şeyi hafızada tutabilen ve kolayca yaratıcı çözümler üretebilen insanlar oluruz. Bir de düşüncelerinizin karmaşık, konsantrasyon sorunu yaşadığınız, bazı şeyleri hatırlamakta zorlandığınız zamanları düşünün. Aradaki bu fark, beynin optimal olarak çalıştığı ve çalışmadığı zamanlar arasındaki farklılıkları işaret ediyor.
Çevreniz sizinle dost mu?
Kalabalık veya gürültülü ortamlar, taze havanın bulunmadığı, rahatsız mobilyalarla dolu alanlar beyninizin sağlıklı çalışması için dostça bir ortam sağlamıyor. Rahatsız bir sandalyede oturmak veya yamuk bir şekilde oturmak, fiziksel olduğu kadar zihinsel hasarlara da yol açar çünkü bu sırada vücudunuz beyninize olumsuz mesajlar gönderir. Çevresel faktörler sadece fiziksel unsurlarla sınırlı olmayabilir. Size yardımcı olmayan, olumsuz tavırlar sergileyen insanlarla saatler geçirmek de aynı sonuçlara yol açabilir.
Yanlış ritim tutturmuş olabilir misiniz?
İnsan doğasına aykırı ritmik özellikler de beyninizin optimal düzeyde çalışmasını engelleyebilir. Günlük ritminizi olması gereken şekilde sürdürmüyorsanız, çok az uyuyorsanız veya uykunuz sık sık bölünüyorsa, geç saatlere kadar ayakta kalıyorsanız ciddi zihinsel rahatsızlıklara davetiye çıkarabilirsiniz.
Peki tüm bu tespitlerden sonra, beyin performansını güçlendirmek için neler yapılabilir?
1. Hareket edin
Düzenli egzersiz, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı güçlendirmenin en iyi yolu. Öyle ki bazı durumlarda fiziksel egzersiz yapmak, zihin egzersizi yapmaktan daha önemli hale bile gelebiliyor. Beynin, tüm gücüyle birlikte hala vücudun bir parçası olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden vücudun kadar iyi ve zinde tutulması, beynin de bir o kadar iyi çalışmasını sağlıyor.
2. Destekleyin
Bugünlerde sağlık takviyeleri arasında en büyülü kelime ‘nootropikler’. Reçetesiz olarak satılan bu takviye tabletleri hafıza güçlendirici, dikkat ve konsantrasyon geliştirici, zihinsel uyanıklığı artırıcı özelliğe sahip.
3. Beyin egzersizi yapın
Beyin egzersizleri, bilimsel araştırmaların da katkısıyla her gün değişiyor, gelişiyor. Zihinsel özelliklerinizi iyileştirmek için yapabileceğiniz pek çok egzersiz var. Bunlardan en geleneksel olanları bulmaca çözmek, kelime oyunları oynamak, hafıza oyunları oynamak.
4. Beyin dalgalarını sürükleyin
Öğrenme ve konsantrasyon yeteneklerinizi geliştirmek için egzersizin yanı sıra “beyin dalgalarını sürüklemeyi” de deneyebilirsiniz. Bu aslında beyin dalgalarının, genellikle alfa ve teta diye bilinen daha yavaş bir seviyeye çekilmesi durumudur. Gün içinde hepimizin beyni beyin dalgaları denilen bazı elektrik sinyalleri üretir. Bu sinyallerin frekansı genellikle “beta” diye tanımlanır. Sakinleşip, dinlenme moduna geçtiğinizde ise bu sinyaller alfa veya teta seviyesine geriler. Siz de gün içinde biraz sakinlik yaratarak, beyin dalgalarınızı daha sakin seviyelere çekebilirsiniz.
5. Uykunuzu alın
İyi bir uyku, iyi bir zihinsel performansa sahip olmanın kilit noktası. İyi bir uyku uyumak için bitki
çaylarından destek alabilirsiniz. Uyumadan önce sakinleştirici bir müzik dinlemek de bir başka çözüm olabilir.
Kaynak:
The Mind Unleashed
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Beyin gelişiminizi artıracak, bilimsel olarak kanıtlanmış 7 alışkanlık