X

5 kahve 5 kitap: Kahveler, bir kitap olsaydı?

Kahve anlarını eşsiz bir keyfe dönüştüren kitaplar eğer bir kahve olsaydı hangi kitap hangi kahve olurdu hiç düşündünüz mü?

Kitaplar ve kahve… İkisinin de tadı ayrı değil mi? Ruhumuzu besleyen ve bizi bambaşka dünyalara taşıyan bu ikili birbirinin yerine geçseydi ne olurdu? Düşünmesi oldukça keyifli, bu oyunu gelin birlikte kurgulayalım.

‘Kahveler bir kitap olsaydı’ sorusundan yola çıkarak başlattığım düşünce akışı keyifli bir eşleşmeye dönüşünce bunu biraz daha detaylandırıp yazmaya karar verdim. 5 kahve 5 kitap ile sınırladığım bu içerikte her kahvenin kendi doğasına uygun özelliklerle örtüşen kitapları bir araya getirdim.

Her kahve türü, kendine has bir karakter ve ruh taşıyor. Tıpkı bir kitap gibi. Kahve seçiminizi yaparken ona uygun bir kitap eşleşmesiyle okuma deneyiminizi daha da zenginleştirebilirsiniz. İşte hem kahve hem de kitap tutkunları için 5 kahve türü ve onlarla en uyumlu 5 kitap önerisi:

Americano : Yaşama Uğraşı vs Huzursuzluğun Kitabı

Americano sert içimi sebebiyle felsefi ve derin konuların yer aldığı, biraz karanlık yanı ağır basan düşündürücü bir eser olurdu.

Americano eğer bir kitap olsaydı diye düşünürken aklıma ilk gelen Huzursuzluğun kitabı oldu. Pessoa’nın tarzı tam bir americano kıvamında bence. Sert, yoğun, zengin aroması ile vazgeçilmez bir klasik. Yaşama Uğraşı da tam bu kıvamda zira. İkisi arasında seçim yapmakta zorlandım açıkçası. Uf, Nietzsche de burada güzel olur sanki.

Espresso: Dönüşüm vs De Ki İşte

Espresso az ama yoğun, damakta bıraktığı güçlü tat ile sert kahve türlerinden. Uzun uzun kahve keyfi yapamayacak kadar kısa süreli bu yoğun kahve deneyimini düşününce ilk aklıma gelenler Kafka’nın Dönüşüm eseri ve Oruç Aruoba kitapları oldu.

Benim espressom bir kitap olsaydı bu ikisinden biri olurdu. Aruoba’nın az kelimeyle çok şey anlattığı yoğun duygu içerikli kitapları tam espresso özellikleri ile örtüşmüyor mu ne dersiniz?

Latte: Simyacı vs Küçük Prens

Latte yumuşak içimi ile herkese hitap eden romanların, geniş kitlelerce sevilen kitapların kahvesi olurdu sanki. Romantik hikayeler belki biraz fantastik kurgular latte ile eşleştirilebilir bence.

Latte için dünyanın en çok okunan ve satan kitaplarından biri olan Simyacı’dan daha uygun bir seçenek düşünemiyorum. Küçük Prens ve Harry Potter da bence tam latte olacak türden kitaplar.

Türk Kahvesi: Üvercinka vs Lüzumsuz Adam

Eğer Türk kahvesi bir kitap olsaydı bu kesinlikle bir şiir kitabı olurdu. Geleneksel ve köklü geçmişi ile kültürümüzde ayrı bir yeri olan Türk kahvesi, her yudumunda verdiği lezzetle güçlü bir etkiye sahiptir. Tıpkı her dizesinde derin ve yoğun anlamlar saklı olan şiirler gibi. İkisi de uzun süre hem damakta hem dimağda unutulmaz bir tat bırakır. Çok sert olmayan ve kendine has lezzeti ile espressodan ayrılan bu kahve türüne ben en çok şiir kitaplarını yakıştırdım. Ve ilk aklıma gelen Cemal Süreyya’nın şiirleri oldu. Acı tatlı yoğunluğu ile Cemal Süreyya kitapları bir kahve olsa kesinlikle Türk Kahvesi olurdu.

Burada ikinci aklıma gelen seçenek ise öyküler. Öykü denilince de edebiyatımızın önde gelen hikayecilerinden Sait Faik öykülerini burada anmadan geçmek istemedim. Sait Faik kitapları bir kahve olsaydı Türk kahvesi ile muhteşem bir eşleşme sağlayacağını düşünüyorum.

Flat White: Sahilde Kafka vs Koleksiyoncu

Flat White hem hafif kremamsı dokusu hem de kahve yoğunluğunu sunan zengin lezzeti ile Murakami kitaplarını aklıma getirdi. Murakami romanlarındaki karakterlerin içsel yoğunluğu, hikayenin akıcı sürükleyici yapısı tam da bu kahvenin tarzına uyan türden. İçtikçe derinleşen keyifli bir lezzet sunan Flat White bir kitap olsaydı kesinlikle Sahilde Kafka olurdu. Hem hafif hem derin bir okuma deneyimi, gerçeklik ve hayal arasındaki dengenin birlikte heyecanlı bir şekilde ilerlediği bu kitap tam bir flat white değilse nedir!

Burada diğer alternatif ise John Fowles kitapları olabilir. Koleksiyoncunun gerilimi yüksek sürükleyici havası, Fransız Teğmenin Kadını’ndaki gizemli olay akışı, yine karakterlerin derinlikli iç dünyası bence flat white kahve tipine uyacak türden.

İlginizi çekebilir: İzmir’de günübirlik gezginler için harika bir destinasyon: Eski Foça

Seda İstifciel: Mehabalar, ben Seda. 2014 yılından beri çeşitli markalara ve e-ticaret alanında içerik uzmanlığı yapmaktayım. Ege Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdikten sonra kısa bir öğretmenlik tecrübem oldu. Sonrasında sosyal medya, SEO ve blog tarafında farklı mecralarda ve markalarla çalışmaya başladım. Okumak ve yeni yerler keşfetmek sanırım bu hayatta en keyif aldığım şeylerin başında geliyor. Burada görmekten keyif aldığım yerleri ve okuduğum kitaplarla ilgili etkilendiğim, sorgulamayı sevdiğim konuları paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Doğayı, tüm hayvanları özellikle de kuşları, huzurlu ve şirin mekanları fotoğraflamayı, buralarda kahve içip hayaller kurmayı seviyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale