5 kahve 5 kitap: Kahveler, bir kitap olsaydı?
Kahve anlarını eşsiz bir keyfe dönüştüren kitaplar eğer bir kahve olsaydı hangi kitap hangi kahve olurdu hiç düşündünüz mü?
Kitaplar ve kahve… İkisinin de tadı ayrı değil mi? Ruhumuzu besleyen ve bizi bambaşka dünyalara taşıyan bu ikili birbirinin yerine geçseydi ne olurdu? Düşünmesi oldukça keyifli, bu oyunu gelin birlikte kurgulayalım.
‘Kahveler bir kitap olsaydı’ sorusundan yola çıkarak başlattığım düşünce akışı keyifli bir eşleşmeye dönüşünce bunu biraz daha detaylandırıp yazmaya karar verdim. 5 kahve 5 kitap ile sınırladığım bu içerikte her kahvenin kendi doğasına uygun özelliklerle örtüşen kitapları bir araya getirdim.
Her kahve türü, kendine has bir karakter ve ruh taşıyor. Tıpkı bir kitap gibi. Kahve seçiminizi yaparken ona uygun bir kitap eşleşmesiyle okuma deneyiminizi daha da zenginleştirebilirsiniz. İşte hem kahve hem de kitap tutkunları için 5 kahve türü ve onlarla en uyumlu 5 kitap önerisi:
Americano : Yaşama Uğraşı vs Huzursuzluğun Kitabı
Americano sert içimi sebebiyle felsefi ve derin konuların yer aldığı, biraz karanlık yanı ağır basan düşündürücü bir eser olurdu.
Americano eğer bir kitap olsaydı diye düşünürken aklıma ilk gelen Huzursuzluğun kitabı oldu. Pessoa’nın tarzı tam bir americano kıvamında bence. Sert, yoğun, zengin aroması ile vazgeçilmez bir klasik. Yaşama Uğraşı da tam bu kıvamda zira. İkisi arasında seçim yapmakta zorlandım açıkçası. Uf, Nietzsche de burada güzel olur sanki.
Espresso: Dönüşüm vs De Ki İşte
Espresso az ama yoğun, damakta bıraktığı güçlü tat ile sert kahve türlerinden. Uzun uzun kahve keyfi yapamayacak kadar kısa süreli bu yoğun kahve deneyimini düşününce ilk aklıma gelenler Kafka’nın Dönüşüm eseri ve Oruç Aruoba kitapları oldu.
Benim espressom bir kitap olsaydı bu ikisinden biri olurdu. Aruoba’nın az kelimeyle çok şey anlattığı yoğun duygu içerikli kitapları tam espresso özellikleri ile örtüşmüyor mu ne dersiniz?
Latte: Simyacı vs Küçük Prens
Latte yumuşak içimi ile herkese hitap eden romanların, geniş kitlelerce sevilen kitapların kahvesi olurdu sanki. Romantik hikayeler belki biraz fantastik kurgular latte ile eşleştirilebilir bence.
Latte için dünyanın en çok okunan ve satan kitaplarından biri olan Simyacı’dan daha uygun bir seçenek düşünemiyorum. Küçük Prens ve Harry Potter da bence tam latte olacak türden kitaplar.
Türk Kahvesi: Üvercinka vs Lüzumsuz Adam
Eğer Türk kahvesi bir kitap olsaydı bu kesinlikle bir şiir kitabı olurdu. Geleneksel ve köklü geçmişi ile kültürümüzde ayrı bir yeri olan Türk kahvesi, her yudumunda verdiği lezzetle güçlü bir etkiye sahiptir. Tıpkı her dizesinde derin ve yoğun anlamlar saklı olan şiirler gibi. İkisi de uzun süre hem damakta hem dimağda unutulmaz bir tat bırakır. Çok sert olmayan ve kendine has lezzeti ile espressodan ayrılan bu kahve türüne ben en çok şiir kitaplarını yakıştırdım. Ve ilk aklıma gelen Cemal Süreyya’nın şiirleri oldu. Acı tatlı yoğunluğu ile Cemal Süreyya kitapları bir kahve olsa kesinlikle Türk Kahvesi olurdu.
Burada ikinci aklıma gelen seçenek ise öyküler. Öykü denilince de edebiyatımızın önde gelen hikayecilerinden Sait Faik öykülerini burada anmadan geçmek istemedim. Sait Faik kitapları bir kahve olsaydı Türk kahvesi ile muhteşem bir eşleşme sağlayacağını düşünüyorum.
Flat White: Sahilde Kafka vs Koleksiyoncu
Flat White hem hafif kremamsı dokusu hem de kahve yoğunluğunu sunan zengin lezzeti ile Murakami kitaplarını aklıma getirdi. Murakami romanlarındaki karakterlerin içsel yoğunluğu, hikayenin akıcı sürükleyici yapısı tam da bu kahvenin tarzına uyan türden. İçtikçe derinleşen keyifli bir lezzet sunan Flat White bir kitap olsaydı kesinlikle Sahilde Kafka olurdu. Hem hafif hem derin bir okuma deneyimi, gerçeklik ve hayal arasındaki dengenin birlikte heyecanlı bir şekilde ilerlediği bu kitap tam bir flat white değilse nedir!
Burada diğer alternatif ise John Fowles kitapları olabilir. Koleksiyoncunun gerilimi yüksek sürükleyici havası, Fransız Teğmenin Kadını’ndaki gizemli olay akışı, yine karakterlerin derinlikli iç dünyası bence flat white kahve tipine uyacak türden.
İlginizi çekebilir: İzmir’de günübirlik gezginler için harika bir destinasyon: Eski Foça