Aynı anda birden fazla sorumlulukla boğulduğumuz yetişkinlik döneminin en önemli becerilerinden biri zaman yönetimidir. Akademik çalışmalar, iş, aile ve özel hayat derken bir yerlerde ipin ucu mutlaka kaçar ve biz kendimizi nereden başlayacağımızı bilmez bir halde buluruz. Bu yüzden bugün sizlere pratik bir şekilde hayatınızı düzene koymanızı sağlayacak etkili zaman yönetimi stratejilerini anlatmak istiyorum.
1. Yapılacaklar listesi hazırlamak
Birçok sorumluluğu aynı anda hem akılda tutmak hem de bir arada yürütmek çok zor. Bu yüzden zihnimize daha fazla yük yüklememek için mutlaka bir yapılacaklar listesi hazırlamamız şart. Eğer kâğıt ve kalemle not almayı seviyorsanız gelişim ajandası, eğer teknoloji seviyorsanız Google Keep uygulaması işinizi görecektir. Böylece hem yapacaklarınız her zaman gözünüzün önünde olacak hem de maddeleri ekleyip çıkarmanız kolay olacaktır.
2. Öncelikleri sıralamak
Yapılacaklar listesi hazırlamak yeterli mi? Tabi ki hayır. Zamanı iyi yönetebilmek için önceliklerimizi belirlemek yani neyin daha önemli ve ertelenemez olduğuna iyi karar vermek gerekiyor. Üniversite dönemi için akademik ve profesyonel hayatınıza katkıda bulunacak sorumluluklar önceliktir. Üniversite sonrası ise özel ve profesyonel hayatınızla ilgili sorumluluklar öne çıkacaktır. Kendi yaşam koşullarınıza göre sorumluluklarınızı bir öncelik sırasına koyun.
3. Odaklanma zamanı planlamak
Günümüz dikkatimiz adeta çalınıyor. Dikkatimizi çaldırmamak için ise ne zaman hangi işe odaklanacağımızı planlamak gerekiyor. Gün içinde enerjinizin yüksek ve dikkatinizin keskin olduğu zaman dilimlerini belirleyin ve bu zaman dilimlerini en zorlu işlerinize odaklanmak üzere planlayın. Göreceksiniz ki gün içindeki veriminiz artacak.
4. Rutinlere bağlı kalmak
Rutinler her ne kadar sıkıcı olsa da söz konusu olan zaman yönetimi olduğunda oldukça faydalıdırlar. Hayatınızda belli başlı rutinleriniz olsun ve onlara bağlı kalın. Bir sabah veya akşam rutini edinmek hem hayatınızın kontrolünün sizin elinizde olduğunu hissetmenize yarar hem de uzun vadede olumlu alışkanlıklar kazanmanıza yardımcı olur.
5. Esnek ama gerçekçi olun
Hayat bu tabi ki planlarınız konusunda aksamalar olacak. Öncelikle bunun günümüz şartlarında normal olduğunu kabul edin. Zaman yönetimi konusunda en önemli şey esnek ve gerçekçi olmaktır. Planlarınızı yaparken mutlaka aklınızın köşesinden bir B planı yapın ve haftalık/aylık planınızın gerisinde kalma ihtimalinize karşı size esneklik sağlayacak bazı boş zaman dilimleri bırakın. Böylece bir plan aksadığında hayatınızın kontrolü tamamen elinizden çıkmaz.
Son olarak, zamanı etkili yönetmek konusunda fazla katı ve kontrolcü olmaktan kaçının. Hayatı 7-24 kontrol etme yanılgısına düşmek yerine, günlerinizi daha keyifli yaşamaya odaklanın.
İlginizi çekebilir: Parkinson Yasası: Sorumlulukları kısıp hayatı açın