4 adımda yaşam tarzı hedeflerini rutinin haline dönüştürebilirsin
Yeni yıla başlarken yaşam tarzı hedeflerini listeleyen, bir hevesle yapmaya başlayan ama sonrasında burn-out olup yarıda bırakmaya başlayanlar burada mı? Söz konusu yeni bir yıl olunca, yeni başlangıç ruhu ile hepimizin bazı dilekleri ve hedefleri oluyor. “Bu yıl artık daha düzenli spor yapayım”cılar, “Beslenmeme dikkat etmek sağlığım için önemli, diyet yapayım”cılar, “Alıp da okumadığım ne çok kitabım var, her ay en az iki kitap bitireyim”ciler… Her birinizi anlıyorum çünkü aynı düşünceler bende de var. İçim kıpır kıpır, yeni birçok şeye adım atmak için hevesim tavan.
Bir yandan da artık ayaklarım yere basıyor. Bunların ne kadarının yapılabilir olduğunun, bu kadar çok şeye aynı anda başlamanın bana fazla gelebileceğinin ve sonradan yarıda bırakma olasılığımı artırdığının farkındayım. Ulaşılabilir hedefler koymayı günbegün daha çok içselleştiriyorum ve hayatıma uyguluyorum. Çünkü biliyorum ki bir tarafta eski davranış modelim olan erteleme dürtüsü var. Bir tarafta ise daha yeni toprağa dikilen bir fidan gibi gövdesi cılız yeni bir davranış… Ve onu güçlendirmem, eski erteleme dürtümün karşısında durabilecek sağlamlığa getirmem gerekiyor. Ancak o zaman davranış terazimde baskın hale gelebilecek ve erteleme dürtümü yenerek rutinim haline gelecek.
Bu yıl toprağa ektiğin yaşam tarzı hedefini, aşağıdaki adımları uygulayarak rutinin haline dönüştürebilirsin:
1. En değerli 3 hedefini seç.
Yaşam tarzı hedefleri listen ne kadar uzun olursa, burn-out olup hepsini bırakma eğilimin artar. Belli kapasitede olan enerjini 15 tane hedefe az miktarda yöneltmektense, 3 tane hedefe daha yoğun yönelterek o cılız gövdelerini daha kısa sürede ve güvenle güçlendirebilirsin. Senin için en değerli (başkası için değil), en çok ihtiyacın olan ya da keyif alacağın 3 hedefini seç. 2 ya da 1 hedef seçmek de mümkün, kişi kendini ne kadar tanıyorsa bu sayıya kendisine göre karar verebilir.
Bunları rutinin haline getirebilirsen, sonrasında listende kalan diğer hedeflerine de aynı metodu uygulayarak dönebilirsin.
2. Ne zaman, nerede, ne yapacağını belirle.
Ne zaman: Her bir hedefin için gün içinde bir zaman aralığı ve yedek bir zaman aralığı daha belirle. Örneğin sabah 08:00-08:30 arası, olmazsa da akşam 22:00-22:30 arası gibi. Olur da sabah bir işin sebebiyle yapamazsan; “Bugün olmaz artık”, “Yine yapamadım” düşüncesinden sıyrılıp alternatifini aklına getirmiş olursun. Belirlediğin zamanları ajandana yazılı olarak da ekle ki kendine ciddiyetini ve motivasyonunu göster. Unutma, söz uçar, yazı kalır!
Nerede: Her bir hedefin için mekan belirle. Hedefin spor yapmaksa, salon mu, bahçe mi, park mı? Kitap okumaksa, evin neresinde ya da kafede mi?
Ne: Hangi spor türünü yapacağını, bedeninde hangi bölgeyi çalıştıracağını, hangi kitapları okuyacağına dair listeni ya da sağlıklı yemek tariflerini detaylıca hazırla. O aktiviteyi yapma zamanın geldiğinde ne yapacağını biliyor ol ki direkt yapmaya başla. Planlama yaptıktan sonra aksiyona geçmek daha kolayken, plansız olduğunda yapacağın iş gözünde büyüyecektir. Bu da çoğu kişinin bırakma sebebidir.
3. Duygunu tanımla ve keyifli hale getir.
Her 3 hedefin için de ayrı ayrı düşün; onu yaptığında nasıl bir duygu halinde olacaksın/olmak istiyorsun? Senin için amaç mutlu olmak mı, canlı ve enerjik hissetmek mi, sağlıklı olmak ya da sağlıklı olmaya devam etmek mi? Her hedefin için duygunu tanımladıktan sonra, bu duyguyu aktiviteyi yapmadan önce gözlerini kapatıp sanki yapmışsın gibi birkaç saniye boyunca hisset. Bu sana neden yapmak istediğini hatırlatacak ve seni motive edecek.
Aynı zamanda hedefini zorunluluk durumundan çıkarıp keyifli hale getirmenin yollarını ara. Kendine her bir hedefin için sorup not alabilirsin: Bunu daha keyifli hale nasıl getirebilirim?
Belki o esnada sevdiğin müzikleri dinlemek, kitabın yanında sevdiğin içeceği yudumlamak ve o süreyi mum yakarak ritüel haline getirmek olabilir. Senin için keyfin tanımını bul ve uygula.
4. Kendine teşekkür et.
Hedefini her uyguladığında kendine teşekkür et. Belki bu teşekkürler haftalık minik ödüllere dönüşebilir. Kendine çiçek almak, dışarıda güzel bir kahve vb. Kendi hediyeni yaratıcı bir şekilde oluşturabilirsin.
Günlük koşuşturmanın arasında sana rehberlik edecek daha fazla bilgi, öneri, ilham ve hatırlatma için @sibelsibel Instagram hesabımı takip etmeyi unutma, sevgilerimle.
İlginizi çekebilir: Yeni yılda neden sabah rutinin olmalı?