3D Printer teknolojisiyle üretilen en büyük kafatası implantı, kronik kemik erimesi olan kadına yerleştirildi
3D printer teknolojisinin ortaya çıkışı ve aktif olarak kullanılmaya başlanması, özellikle tıp alanında organ nakli ve medikal malzeme üretimi konusunda bir çok yenilikçi fikrin kolaylıkla uygulamaya geçirilmesine yardım ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Hollanda’lı bilim insanlarının, 3D printer yardımıyla ürettikleri en büyük kafatası implantını 22 yaşında, kemik rahatsızlığı olan bir hastaya yerleştirmeleri; tıp dünyasında büyük heyecan uyandırdı.
Kemik rahatsızlığı olan kadının kafatası kemiği tehlike yaratacak derecede (1,5 cm’e kadar) incelmişti. Görme yetisinde ve beyin fonksiyonlarında kafatasının erimesiyle birlikte ciddi tahribatlar meydana geliyordu.
23 saat süren operasyon, Hollanda’nın Utrecht kentinde bulunan Utrecht Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Dr. Bon Verweij liderliğindeki beyin cerrahı ekip tarafından yönetildi.
‘’Beyin hasarı çok ileri seviyedeydi. Hastanın beyin fonksiyonlarındaki zarar nedeniyle ölmesi an meselesiydi.’’ diyen Dr. Bon Verweij, operasyonun bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini ancak kafatasının inceliği nedeniyle tek yolun 3D printer’la üretilmiş olan bir implant yerleştirilmesi olduğunu belirtiyor.
Kafatası kemiğinin yerini alacak olan parça hastaya özel olarak, dayanıklı plastik malzemeden üretildi. Operasyondan sonra hasta görme yetisini tamamen geri kazandı ve hayatına kaldığı yerden devam etti. Plastik maddenin ilerleyen zamanda değiştirilip değiştirilmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil.
[pull_quote_left]Operasyonu yöneten cerrahın daha önce 3D kafatası parçaları tasarladığı ve ürettiği biliniyor; ancak operasyonda kullanılan parça şimdiye kadar üretilmiş olan en büyük parça olma özelliğini taşıyor.[/pull_quote_left]
Operasyonun başarılı geçmesi ve hastanın eski sağlığına kavuşması, kemik hastalığı olan ya da çeşitli nedenlerden dolayı kafatasında hasar bulunan diğer bireyler için de devrim niteliğinde.
Kaynak: Wired