X

Korhan Güler’le dalış tutkusu

Sualtının heyecan verici dünyasıyla bir kez tanıştığınızda, bir daha vazgeçemiyorsunuz. Daldığınız andan itibaren, çevrenizin derinlerde saklı güzelliklerle sarılı olmasının yanı sıra, suyun üstündeki tüm sıkıntılarınızdan da uzaklaşıyorsunuz. Hal böyle olunca, dalışın bir tutkuya dönüşmesi pek de zor olmuyor.

Uplifers olarak bu tutkuyu, Deepist Diving’in kurucularından Korhan Güler’e sorduk. İşte Korhan’ın ağzından dalış ve Deepist…

Dalış Severlere Özel Röportaj

1.Bize biraz Deepist’ten bahseder misin?

Deepist Dalış ve Doğa Sporları Merkezi 2007 yılında kuruldu. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun İstanbul’da hizmet veren Dalış Okullarından bir tanesi. Deepist’in en büyük özelliği Dünyanın en iyi Dalış organizasyon birliği olan PADI’nin İstanbul’daki tek 5 Yıldızlı Dalış Eğitmeni yetiştirme merkezi unvanına sahip olmasıdır.

5 Yıldızlı Dalış Merkez unvanı, dalgıçlara çok geniş bir eğitim çeşitliliği sunmak, malzeme tedarik etmek, deneyim kazandırmak, onları sualtı hayatının korunması yönünde bilinçlendirmek gibi konularda mükemmellik seviyesine ulaşan dalış merkezlerine ödül olarak verilen bir unvandır. “5 Yıldızlı Dalış Merkezi”, dalış sektöründeki genel standartlarda ve daha iyi imkanlar sunmayı hedefleyen profesyonel bir imaja sahiptir.

5 Yıldızlı Eğitmen Geliştirme Merkezi unvanı ise sadece yukarıdaki koşulları sağlamakla kalmayarak aynı zamanda Eğitmenlik seviyesinde eğitim de verebilen merkezlere verilir.

Deepist’in felsefesi dalışa hazırlık aşamasında ve sualtında mutlak disiplin, diğer zamanlarda da sınırsız eğlencedir. Bizi dalış camiasında genelde eğlencemizle tanırlar. Bodrum, Çeşme, Kaş gibi gittiğimiz dalış bölgelerinde kısa filmler ve klipler çekeriz. Ve hep güleriz. Hatta yoğun istek üzerine bu filmleri yayınladığımız www.deepistpictures.com diye bir web sitesi bile yaptık.

2- Dalış yapmaya nasıl başladın? Biraz da kendinden bahseder misin?

Sualtıyla 15 yaşındayken gittiğimiz bir aile tatilinde, deneme dalışıyla tanıştım ve sonrasında kopamadım. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Sualtı Antrenörlüğü bölümünü kazandıktan sonra artık bu işte profesyonelleşmeye karar verdim. Öğrencilik döneminde kurduğum hayalimi gerçekleştirdim ve dalış okulumu açtım. Haliç Üniversitesi Spor Akademisinde Sualtı Antrenörlük bölümü öğretim görevlisiyim. Üniversitemizde, dalış camiasına, sporun anatomisini, fizyolojisini, psikolojisini bilen ve sektöre yakışan yeni dalış eğitmenleri yetiştirmeye çalışıyorum. CMAS ve PADI dalış eğitmeniyim ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu İstanbul İl Temsilcisiyim.

Dalış Severlere Özel Röportaj

3- Dalış yapmayı en çok sevdiğin yerler nerelerdir? En eğlenceli dalışın hangisiydi?

Dalış yapmayı en sevdiğim bölge Türkiye’de Kaş. Zaten o kadar çok seviyorum ki, sezonda Deepist’in dalış turlarının yarısı Kaş’a oluyor. İstanbul’un Kaş’a en çok tur düzenleyen dalış okuluyuz. Tabi Bodrum’da, Fethiye’de, Demre’de, Kemer’de, Çeşme’de ve Ayvalık’ta da dalış yapmayı çok seviyorum. Çanakkale’de Dünya savaşından kalan batıklar var. Her bölgenin kendine özel sualtı ve su üstü karakteristik özellikleri var. Ülkemiz gerçekten dalış konusunda bir cennet.

Yurt dışında Kızıldeniz’i çok seviyorum. Şimdi THY’nin direk Sharm El Sheikh ve Hurgada seferleri sayesinde Mısır’a, Kızıldeniz’e gitmek, Kaş’a gitmekten daha kolay hale geldi. Tayland’da ve Bali’de dalış yapmayı da çok seviyorum; tropik iklim bölgesi olmalarından dolayı sualtı fauna ve florası çok güzel. Tabi ki Güney Afrika Cape Town’u da çok seviyorum. Özellikle bu bölgeye köpek balığı dalışları için gidiyoruz. Her yeri seviyorum, çünkü asıl önemli olan sualtında olmak!

En eğlenceli olmasa da en keyifli dalışımı 3 gün önce Kızıldeniz’de, 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan ve askeri mühimmat taşıyan bir gemi batığı olan Thistlegorm batığına yaptım diyebilirim. Çok çok büyük! İçinde lokomotif , askeri kamyonlar patlamamış bombalar, silahlar, motosikletler, silahlar hatta askerlerin botlarına kadar her şey duruyor. Aslında bu Thistlegorm batığına yaptığım 8.dalış ve batığı çok iyi bildiğimi zannediyordum. Ta ki son dalışımda bana rehberlik eden Alman dalış eğitmeni Seven’ı tanıyana kadar. 50 dakikalık dalışta sanırım 10 dakika falan gün ışığı gördüm. Batıkta daha önce hiç girmediğim ve bilmediğim yerlere girdim. Daracık yerlerden geçip makine dairesine kadar girdik. Çok çok keyif aldığım dalışlardan biriydi.

4- Dalış sırasında başınıza gelen en tehlikeli olay nedir?

Herhangi bir tehlikeyle karşılaşmamamıza rağmen, Güney Afrika Cape Town da büyük beyaz köpek balığı dalışında olmak heyecanlıydı.

5-Hayalinizde ki dalış noktası neresidir? Neden?

Belize’de Great Blue Hole’e dalış yapmayı istiyorum. Çünkü bence dünyanın en ilginç sualtı oluşumu. İçinde ne var çok merak ediyorum.

Dalış Severlere Özel Röportaj

 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale