Yıllık Facebook F8 Geliştirici Konferansı katılımcıları, bu yılki konferansın hem spiritüel hem de maddi açıdan tatmin edici bulduklarını belirtiyorlar. Bu yıl konferansa damga vuran olaylar; Mark Zuckerberg’in açıkladığı Facebook’un 10 yıllık gelecek planı ve Samsung ile sanal gerçeklik konusunda yaptığı anlaşma oldu.
Peki yerel kitlenin ve dünyanın ilgisini çekecek başka neler yaşandı? Anlatılan planlara bakarsak Facebook’ta gelecek yıllarda birçok değişimin yaşanacağını, Facebook’un kullanıcılarına heyecan verici ve merak edilen konularda fırsatlar sağlayacağını söylemek mümkün. Yaşanacak değişimleri ve Facebook’un gelecek 10 yılda ulaşmak istediği hedefleri 3 ana maddede açıklamak mümkün:
Sanal gerçekliğin 10 yılı
Sanal gerçeklik ürünleri ve akıllı telefonlar, kullanıcıların bambaşka bir deneyim yaşamalarına olanak sağlıyor. Sanal ve arttırılmış gerçeklik, şirketin gelecek planlarında önemli bir yer edinecekmiş gibi görünüyor.
‘Yapay zeka, tüm farklı servisleri insan seviyesindeki algıdan daha iyi bir seviyede yapma gücü sağlıyor ve sanal ile artırılmış gerçeklik alanında yeni büyük bir platformun ortaya çıktığını göreceğiz. Yol haritamızı oluştururken 10 yıllık süreçteki tüm elementler dünyayla daha bağlantı kurmak için yaratıldı ve servislerimizin içerisinde bulunan tüm bu elementler misyonumuzu oluşturuyor. Hepsi insanları bir araya getiriyor ki, biz halihazırda bunu burada gerçekleştiriyoruz.’ diyor Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg.
Konferans sırasında Zuckerberg geleceğin VR (Sanal Gerçeklik) ve AR(Artırılmış Gerçeklik) tasarımlarını tanıttı. Aynı zamanda Surround 360 kameranın da tanıtımı gerçekleştirildi. İkinci buluş Facebook’un Oculus Rift sanal gerçeklik ürününün oluşturulmasını oldukça kolay hale getiriyor, yine de ürünün fiyatı ve ortak kullanıcılara uygunluğu konusunda hala belirsizlikler devam ediyor.
Her ne kadar zor görünse de, developer’ların görünen niyeti Facebook için var olan sanal gerçeklik dünyası yaratmak değil, onun yerine bu sosyal ağın dışında bir Matrix yaratmak gibi görünüyor. Oculus VR’ın başmühendisi Michael Abrash şunları dile getiriyor: ‘ Morpheus’un aksine, ben size haplardan bir tanesini seçmenizi teklif etmiyorum. Çünkü ne seçerseniz seçin, tavşan deliğinden beraber düşeceğiz.’
Bu sözcükler hırslı birinin konuşmaları gibi gözükse de, aslında sanal altyapının inşa edilmesinin hayali anlatılıyor; ancak kulağa hırslı ve rahatsız edici geliyor.
İş hayatında iletişimin 10 yılı
Güncel chat bot denemelerindeki problemlere rağmen, Facebook en büyük başarıyı Messenger aplikasyonundan bekliyor. Zuckerberg’e göre, yeni chat bot’lar sayesinde kullanıcılar şirketlerle üçüncü parti web siteleri olmadan direkt olarak iletişime geçebilecekler.
Şu anki Messenger takımı, konferansta halihazırda servisin içerisinde bulunan bot’ları tanıttı. Yeni Messenger sistemi sayesinde Poncho the Weather Cat size Messenger üzerinden günlük hava tahminin iletebilecek ve bunun için ekstra bir aplikasyon kullanmanıza gerek kalmayacak.
Facebook Mesajlaşma Ürünleri Yardımcı Başkanı David Marcus şunları söylüyor: ‘UI ve sohbetin kombinasyonu sayesinde bu işi başarabileceğimizi düşünüyorum.’
Canlı videonun 10 yılı
Genel yeniliklerin ve değişimlerin yaşanması beklenildiği alanlardan biri de video olacak. Geliştiricilerin gayretlerinin büyük bir kısmı Facebook Live’ı popüler hale getirmek üzerine oluyor.
İlgili yazı: Facebook görsel gerçeklik konusunda bir adım daha ileriye gitmeye hazırlanıyor
Zuckerberg’in konferans sırasında drone yardımıyla yaptığı gösteriye bakılırsa, Facebook Live’a video stream etmek için tek ihtiyacınız olan şey akıllı kamera. Şu anda ekip, programcıların Facebook Live videolarını kendi aplikasyonlarına koymalarına olanak sağlayan yeni bir seçenek üzerinde çalışıyorlar.
Sanal gerçeklik artık informal iletişimin yeni trendi, mesajlaşma iş iletişiminin yeni yolu ve hiç bitmeyen video stream etme olayı da Mark Zuckerberg’in planlarının dünyaya egemen olacağının en net göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu üç hedeften hangisinin Facebook ekibi için daha zorlu olacağı yönünde tartışmalar sürerken, iki şeye kesin olarak hakimiz:
İlk olarak, tüm yenilikler, kullanıcılara heyecan verici fırsatlar sunuyor ve ikinci olarak da bu üç hedeften en az bir tanesine bile ulaşılsa dahi, Facebook’un fiziksel yaşamımıza etkisi inanılmaz derecede artmış olacak.
Sonuç olarak, bekleyelim ve Mark Zuckerberg’in 10 yıllık planının tutup tutmayacağını beraber izleyelim.
Kaynak:
inc.com