Birinin sizin yüzünüze karşı bağırdığını, öfkelendiğini, size çok sinirlendiğini düşünün. Siz de ona karşı aynı tepkileri vermek istersiniz. Ancak bundan bir sonuç çıkmayacağını bildiğiniz için kendinizi tutabilirsiniz.
Bir insan sinirlerine nasıl hakim olabilir? Sinirli olan bir başkasıysa ve sizin bununla ilgilenmeniz gerekiyorsa bu daha farklı bir durumdur. Ancak esas mesele, kendi kendinize hakim olabilmenizde yatıyor. Evet sinirlerinize hakim olmanız mümkündür. Nörobilimciler bunu yapmanın doğru ve yanlış yolları olduğunu söylüyorlar.
Uplifers olarak, sinirlerinize doğru bir şekilde hakim olabileceğiniz ve çevrenize daha pozitif duygular verebileceğiniz yolları derledik.
1. Sinirinizi bastırmak iyi bir fikir olmayabilir
Dişlerinizi sıkıp, “Ben iyiyim.” demişliğiniz muhakkak vardır. İşte bu tam olarak sinirinizi bastırmaktır diyebiliriz. İşe de yarayabilir. Anlık olarak sinirinizi bastırarak, sinirli değilmiş gibi görünebilirsiniz.
Ancak çoğu zaman sinirizi bastırmak bunun sizin içinizde daha da büyümesi gibi kötü bir sonuç da doğuruyor.
Kızgınlığı bastırmak, ağlamayı bastırmaya benzer. Ağlamak istediğinizde bu duyguyu bastırırsanız gözyaşlarınız ortaya çıkmaz ancak sonrasında iyi de hissetmezsiniz. Sinir halinde de bundan farklı bir durum ortaya çıkmaz.
Duygularınızı açığa vurmayıp bastırdığınızda, iyi bir şeyler hissetme ihtimaliniz azalır. Stres artar ve beyninizin duygularla ilgili kısmı olan amigdala daha fazla çalışmaya başlar.
Bir ilginç nokta da, duygularını bastıran kişilerin diğer insanlarla olan ilişkilerinde ortaya çıkıyor. Siz hissettiklerinizi açığa vurmadığınızda, karşınızdaki kişi sizden soğuyabilir ve uzun vadede kötü ilişkiler geliştirebilirsiniz.
2. Kızgınlığınızı açığa vururken dikkatli olun
Eğer kızgınlığınız bir arkadaşınızaysa, bunu dışa vururken bir daha düşünün. Sinirinizi açığa çıkarmak, onu ortadan kaldıracağına daha da sertleştirebilir.
Duygularınızı başkalarıyla paylaşmak iyi bir fikir olabilir ancak duygularda hele ki kızgınlık gibi olanlarda sadece kurtulma ihtiyacı hissettiğinizden bunu yapmamalısınız.
Bu durumda dikkatinizi başka bir yere yoğunlaştırabilirsiniz. Böylelikle beyniniz meşgul olur ve esas kızgınlığınız olan konuyu ortaya çıkarmamış olursunuz.
Çocuklar üzerinde uygulanan ünlü bir test bu durumu daha iyi açıklayabilir. Bu testin adı marşmelov testi. Marşmelov testinde bir çocuk, bir marşmelovla aynı odaya konuyor. Eğer çocuk marşmelovu yemezse, sonradan iki tanesini kazanma hakkı olacak. Bu testte duygularına yenilmeyip, marşmelovu yemeyen çocukların hayatta daha başarılı olacağı iddia ediliyor. Önemli olan nokta, marşmelovu yemeyen çocukların bunu nasıl başardığı. Tabii ki dikkatlerini dağıtıyorlar.
3. Sakin olun ve olayları yeniden değerlendirin
En başta tarif ettiğimiz olayı yeniden hayal edin. Birisinin sizin yüzünüze bağırdığı ve sizin de aynı şeyi yapmak istediğiniz olayı. Belki fiziksel olarak da bir karşılık vermek isteyebilirsiniz. Tam bu esnada bu kişinin bir gün önce annesini kaybettiğini ya da eşiyle boşanmanın eşiğine geldiğini size söylesek, muhtemelen bütün siniriniz geçecektir. Bunu öğrendiğinizde durum aynı ama sizin verdiğiniz tepki neden değişiyor? Değişen ne oldu?
Olay aynı ancak kendinize söylediğiniz hikaye değişti diyebiliriz. Dolayısıyla, sinirleriniz olaylar yüzünden değil de, inandıklarınız yüzünden bozuluyor diye düşünebiliriz.
Eğer birisi size bağırıyorsa ve kötü davranıyorsa, aklınızdan geçirebileceğiniz en iyi düşünce bunun sizinle alakalı olmadığı, muhtemelen karşınızdaki kişini kötü bir gün geçirdiğidir.
Olayla ilgili düşüncelerinizi değiştiğinizde, beyninizde hissettiklerinizi anında değişecektir. Ayrıca, bu durum değerlendirmesini ve düşünce değişikliğini yaptığınızda sosyal ilişkilerinizde daha iyi bir seviyeye gelebilir.
Ancak bunu yaparken düşüncelerinizi daha kötü bir durumla değiştirmeyin. Bunu yaparsanız tam tersi bir etki görebilir ve kızgınlığınızın daha da arttığını hissedebilirsiniz.
Kaynak:
Time
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Duygularını kontrol altına al, yaşamın değişsin
Yöneticiler için iş yerinde ağlayan bir çalışana doğru yaklaşım rehberi
Her zaman mutlu olmamanız neden normal?