X

21. yüzyıla damgasını vuran kadınlar ve ilham dolu hikayeleri

Tarih boyunca dünyanın her yanından pek çok kadının sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda verdikleri mücadelenin hatırlanmasına ve sadece kadın olduğu için sömürülmüş, ayrımcılığa uğramış, hayatını kaybetmiş kadınların anılmasına adanmış 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, aynı zamanda tüm dünyaya ilham veren binlerce kadını ve kadınların tüm zorluklara rağmen imza attıkları muhteşem başarıları hatırlamanın ve onurlandırmanın da zamanı.

8 Mart’ı kutlamanın ve kadınları onurlandırmanın en iyi yolunun, tarihe başarılarıyla ve insanlığa olan katkılarıyla adını yazdıran güçlü kadınları hatırlamak ve başarılarından ilham almak olduğunu düşünüyoruz. ‘8 Mart’ olarak belirlediğimiz haftanın temasında bu hafta; kadınlara dair ilham veren hikayeleri, cinsiyet eşitliği konusunda atılan adımları ve çok daha fazlasını sizlerle paylaşıyoruz. Bugünün konusuysa 21. yüzyıla damgasını vuran kadınlar! Sizler için içinde bulunduğumuz çağı güzelleştiren ve geleceğe yön veren muhteşem kadınları ve ilham dolu öykülerini bir araya getirdik.

Greta Thunberg – İklim Krizi Aktivisti

Dünyanın içinde bulunduğu iklim krizine dikkat çekmek için bugüne kadar yapılmış olan farkındalık kampanyalarının en büyüğünün mimarı, adını hepimizin duyduğu Greta Thunberg. İlk olarak 2018’in Ağustos ayında iklim değişikliğinin yarattığı yıkıcı sonuçlarla hemen savaşmaya başlamanın gerekli olduğu söylemiyle İklim İçin Okul Grevi hareketini başlatan ve medyanın ilgisini çeken 15 yaşındaki küçük kız, tüm dünyaya yayılan iklim krizi hareketine öncülük ederek, 2019 yılında dünyanın 112 ülkesinden 1,5 milyona yakın öğrencinin katıldığı protestoları başlatan isim oldu. İklim krizi aktivisti Thunberg, iklim krizine karşı başlattığı mücadele nedeniyle Norveç Parlamentosu tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi ve 16 yaşındayken Time dergisinin kapağında kendine yer buldu. ‘Greta Thunberg Etkisi’ olarak adlandırılan küresel hareketin öncüsü olan Greta Thunberg, 21. yüzyılın en genç ve en etkili aktivistleri arasında çoktan yerini aldı.

İlginizi çekebilir: Oturma eyleminden Nobel Barış Ödülü Adaylığına uzanan hikayesiyle 16 yaşında bir aktivist: Greta Thunberg

Özlem Türeci – Biyomedikal Mühendisi Bilim İnsanı

Biyomedikal alanında çalışan bir araştırmacı olan Özlem Türeci, özellikle kanserle ilgili yaptığı çalışmalarla hali hazırda adını duyurmuş bir bilim insanı olsa da; Covid-19 için geliştirdiği aşıyla küresel bir pandeminin son bulmasına öncülük edecek kişilerden biri olarak 21. yüzyıla damgasını vuran isimler arasına adını yazdırmayı başardı. Göçmen bir anne babanın çocuğu olarak Almanya’da doğan ve çalışmalarını orada sürdüren, eşi Prof.Dr.Uğur Şahin’le birlikte Covid-19 aşısını geliştiren ekibe liderlik eden Türeci, Covid-19 aşısının üreticisi olan BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularından biri ve baş tıbbi sorumlusu. Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı da olan ve araştırma kariyerinde sayısız ödülün sahibi olan Türeci, 19 Mart’ta Bellevue Sarayı’nda düzenlenecek, Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’in de katılacağı törende, Almanya’nın ‘Yıldızlı Büyük Liyakat Nişanı’nı almaya hazırlanıyor.

İlginizi çekebilir: Covid-19 aşısını yakından tanımak ister misiniz?

Alyssa Carson – Astronot

Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi ülkelerin Mars’ta yaptığı incelemeler ve keşifler sürerken, tüm dünyanın gözü Mars’a ilk kez ne zaman insan gönderileceğinde. 2033 yılında Mars’a yapılması planlanan ilk insanlı yolculukta görev alması için eğitimlerine şimdiden başlanan isimler arasındaysa 19 yaşında, genç ve başarılı bir kadın astronot var: Alyssa Carson. Mars’ta yaşamın mümkün olup olmadığı sorusuna cevap arayacak ve insanoğlunun Mars’ı keşfetmesi için seçilen ekipte olan genç astronotun Mars’a atacağı ilk adım, hiç şüphesiz insanlık tarihinin unutulmaz olaylarından biri olacak.

Canan Dağdeviren – Fizik Mühendisi Bilim İnsanı

Forbes dergisinin “30 yaşından genç 30 bilim insanı” listesine girmeyi başaran, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk olan ve MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer alan Canan Dağdeviren piezoelektrik malzemeleri (üzerine bir basınç, kuvvet uygulandığı zaman bu basınçtan elektrik enerjisi üretebilen malzemeler) insan organlarının üzerine yerleştirerek, organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucidi. Pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Canan Dağdeviren’in kariyerine yön verirken ilham aldığı isimler arasındaysa yine kendisi gibi başarılı bir bilim kadını olan Marie Curie ve Anılar ve Düşünceler adlı eseriyle Erdal İnönü’nün yer alıyor.

Malala Yousufzai – İnsan Hakları Aktivisti

Ben, Malala kitabıyla hafızlardan silinmeyecek, ilham verici hikayesini tüm dünyayla paylaşan Malala Yousufzai, kadınların ve kız çocuklarının eğitimi konusundaki çalışmalarıyla tanınan Pakistanlı bir aktivist. 2014 yılında Nobel Ödülü’nü kazanan en genç insan olarak tarihe adını yazdıran Malala Yousufzai’ın hikayesi, şair ve eğitimci olan babası Ziauddin Yousafzai’nin küçük kızını eğitim ve kadın hakları savunucusu bir aktivist olarak yetiştirmesiyle başlıyor.

2000’li yıllarda Taliban rejiminin yaşadığı bölgeyi işgal etmesi nedeniyle televizyonun yasaklanması, kadınların sokağa çıkmasının kısıtlanması, pek çok okulun yıkılması ve kız çocuklarının okula gitmesinin engellenmesi gibi katı uygulamalar sonrasında Malala tüm geleceğini hem kendisini hem de kendisi gibi temel insan hakları kısıtlanmış kız çocuklarını eğitmeye adadı. Taliban rejimiyle ilgili eleştrilerini tüm dünyaya duyurması nedeniyle, Taliban militanları tarafından, sadece 15 yaşındayken başından vurularak öldürülmeye çalışılan Malala, mucize eseri hayatta kalarak tedavisi için Londra’ya gönderildi ve iyileştikten sonra çok daha güçlü şekilde ayağa kalktı. 2013 yılında Birleşmiş Milletler, Malala’nın doğum günü olan 12 Temmuz’u “Malala Günü” ilan etti. Uluslararası Çocuk Barış Ödülü ve AB İnsan Hakları Ödülü’nün de sahibi olan Malala, henüz on yedi yaşındayken Nobel Barış Ödülü alarak tüm dünyada ses getirdi ve kazandığı ödülle birlikte verilen para ödülünün tamamını Pakistan’da kız çocukları için yapılan bir okul için bağışladı. Ayrıca Malala, TIME Dergisi’nin 2013 yılında hazırladığı “Dünyanın En Etkili 100 Kişisi” listesinde yer aldı.

İlginizi çekebilir: Bugün dünyayı değiştiren 3 cesur kadın 

Alaa Salah – Mimarlık Öğrencisi Aktivist

Alaa Salah’ın ismi hepimizin hafızasına, bu yukarıdaki muhteşem fotoğraf karesiyle ve Sudan’daki hükümet karşıtı eylemlerde öne çıkan muhteşem videosuyla kazındı. Sudan’ın Hartum kentinde yaşayan genç bir mimarlık öğrencisi olan Alaa Salah, protesto gösterilerindeki dansları ve kadınlara yaptığı ‘protestoya katılın’ çağrıları ile Sudan’daki direnişin sembolü haline geldi. Hiçbir siyasi geçmişi olmadığını belirterek ve ‘Ülkem tüm siyasi fikirlerin üzerindedir. Sudan’daki devrimi insanların benim fotoğrafım ile öğrenmiş olması beni mutlu ediyor.’ diyerek dünyanın farklı yerlerinden, karanlıkta yaşayan binlerce insanın umut ışığı oldu. ‘Kadının yeri devrimdir.’ sözüyle zihinlerde yer edinen Salah, 21. yüzyılın da en etkili isimleri listesine çoktan adını yazdırdı.

Jacinda Ardern – Yeni Zelanda Başbakanı

2017’de Yeni Zelanda Başbakanı seçildiğinde dünyanın en genç hükümet başkanı olma ünvanını kazanan Jacinda Ardern ülkesini kitlesel silahlı saldırı ve koronavirüs salgını da dahil olmak üzere pek çok büyük krizde başarıyla yönetti ve attığı başarılı adımlar nedeniyle dünyanın her yerinden övgü almaya devam ediyor. Diktatör yöneticilerin ve sıkı yönetimlerin hakim olduğu bir çağda siyasi çıkarları için kişiliğinden taviz vermeyen ve ülke politikasındaki başarılı hamleleriyle adından sıkça söz ettiren Ardern şimdiden 21. yüzyılın en başarılı politikacıları arasındaki yerini aldı.

Kamala Devi Harris – Politikacı

Amerikalı bir politikacı ve hukukçu olan Kamala Devi Harris, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk kadın ve ilk siyahi başkan yardımcısı olarak 21.yüzyılın en önemli kadın figürleri arasında bulunuyor. 2017-2021 yılları arasında Kaliforniya’da Birleşik Devletler Senatörü olarak görev yapan Harris’in, Amerika Birleşik Devletleri’nin Donal Trump’tan sonraki yeni başkanı John Biden’ın başkan yardımcılığı görevinden sonra, önümüzdeki dönemde başkan adayı olarak politikanın önemli figürleri arasına girmesi bekleniyor. Bu öngörünün gerçek olması durumunda dünya tarihinde ilk kez ABD’nin kadın bir başkanı olabilir.

Küresel iklim krizi, tüm dünyayı bir anda etkisi altına alan ve küresel dengeleri altüst eden koronavirüs salgını, demokraside yaşanan kırılmalar derken felaketlerle sınandığımız bir dönemde umut vaat eden gelişmelerin öncüsü olan bu muhteşem kadınların ve ismini sayamadığımız nice kadının yaşamınıza ilham olması dileğiyle!

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale