Yoga, ruhu ve bedeni hem dinlendirip hem de güçlendiren eşsiz bir pratik. Bu pratik, modern yaşamın getirisi olan stresle ve gündelik hayatın hızıyla başa çıkmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca, yoga sayesinde içsel huzura ve dengeli bir yaşam tarzına ulaşmak da daha kolay. Bu nedenle yogaya olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Evrensel olarak nitelendirebileceğimiz bu ihtiyaca da pek çok girişim hizmet ediyor. Bu yazımızda, başta sağlık ve wellness olmak üzere pek çok sektörde devrim yaratan beş tane yoga girişimini derinlemesine inceliyoruz.
YogaMantra
YogaMantra, ‘’Gerçek sorunlarınız bizim gerçek çözümlerimize ihtiyaç duyar.’’ sloganıyla yola çıkarak yenilikçi bir bakış açısını sahipleniyor. Bu girişim, yoganın ruhani ve mental boyutundan daha çok fiziksel etkilerine odaklanıyor. Girişim, hem App Store hem de Google Play aracılığıyla erişilebilir olan bir aplikasyon geliştiriyor. Bu uygulama aracılığıyla spesifik bir amaca hizmet eden online programlara ulaşılabiliyor.
Kişiselleştirilmiş duygusal ve fiziksel sağlık çözümleri sunan MantraCare’in bir yan kuruluşu olan YogaMantra, modern teknolojiyi geleneksel yoga pratiğine entegre ediyor. Girişim, uygulamasında polikistik over, diyabet, hipertansiyon, sırt ağrısı ve bağışıklık sistemi sorunlarına yönelik seanslara yer veriyor. Ayrıca, hamile yogası ve kilo vermek isteyen insanlara uygun seanslar da YogaMantra tarafından sunuluyor. Coğrafi kısıtlamalarla birlikte zaman sınırlamasını da ortadan kaldıran bu girişim, yapay zekadan destek alarak özelleştirilmiş programlar geliştiriyor. Kullanıcılar, ilk olarak sağlık hedeflerini girişimin uygulamasıyla paylaşıyorlar. Daha sonra, girişime bağlı alanında uzman kişilerden danışmanlık alınıyor. Bu danışmanlık süreci, uzun vadeli bir programın çıkartılmasına vesile oluyor. Kullanıcıların YogaMantra’dan yararlanmaya devam etmeyi istemeleri durumunda belli bir miktar abonelik ücreti ödemeleri gerekiyor.
Seri A finansmanda bulunan YogaMantra, 2021’de düzenlediği yatırım turuyla toplam fon miktarını 5 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, yoga pratiğini günlük rutinin doğal bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor.
YogiFi
2020’de kurulan YogiFi, holistik sağlık anlayışını baz alarak yoga seansları esnasında yaşanabilecek yaralanmalara ve incinmelere çözümler geliştiriyor. Bu girişim, piyasaya sürdüğü akıllı mat ve yüzükle ön plana çıkıyor.
YogiFi, sensör ve yapay zeka teknolojileriyle yoga matlarını birleştiriyor. Girişimin bu teknolojilerle geliştirdiği akıllı matlar, hareket takibi yapıyor ve denge konusunda gerçek zamanlı geri bildirim sağlıyor. Bu sayede, matın üzerinde çeşitli pozisyonları sergileyen insanlar hizalanmalarına dikkat edebiliyorlar. Akıllı bir rehber görevi gören bu mat, alışılagelmiş matlara kıyasla pratiği bir sonraki seviyeye taşıyor. Girişimin akıllı yüzüğü ise uykuyu ve stresi takip ederek kişiselleştirilmiş koçluk hizmeti sunuyor. Bu yüzük sayesinde hem seanslar iyileştiriliyor hem de mindfulness hareketine somut bir şekilde dahil olunabiliyor. Girişim, akıllı mat ve yüzüğünü bir mobil uygulamayla destekliyor. Bu uygulamada uzman eğitmenler tarafından tasarlanan özel pratikler, meditasyonlar ve nefes seansları bulunuyor. Uygulamaya hem Google Play hem de App Store aracılığıyla ulaşmak mümkün.
2022’de yatırım turuna çıkan YogiFi, teknoloji ve sağlık bilimlerini harmanlayarak insanlara fiziksel ve zihinsel iyilik yolculuklarında gerçek bir yoldaş oluyor.
Heatwise
2021 kuruluşlu Heatwise, stresten uzak bir deneyim sunma amacı taşıyan inovatif bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Bu girişim, en az 800 kalori yakımına yardımcı olan ve 40 derece sıcaklığa sahip stüdyolarda yapılan sıcak yogaya yenilikçi bir şekilde yaklaşıyor.
Modern ve lüks bir yaklaşıma sahip olan Heatwise, spa benzeri ortamlar yaratarak yoga pratiğini şekillendiriyor. Bu ortamlarda gelişmiş kızılötesi ısıtma teknolojisinden yararlanılıyor. Bu teknoloji sayesinde, katılımcılara davetkar ve etkileşimli bir deneyim sunuluyor. Sıcaklığa ek olarak, bu ortamlarda deneyimi zenginleştirmeye yönelik canlı müzik listeleri göz önüne alınıyor. Girişimin New York’un 4 farklı lokasyonunda birbirinden şık stüdyoları bulunuyor. Girişim, stüdyolarını ses banyosu ve reiki üzerine düzenlediği workshoplarla destekliyor. Bunlarla birlikte, girişimin öğretme yolculuğuna başlamak isteyenlere 200 saatlik bir eğitim ve yoga uzmanlarına da becerilerini geliştirmeleri adına bir mentorluk programı sunduğunu belirtmek istiyoruz.
Heatwise, özenle seçilmiş profesyoneller aracılığıyla her beceri düzeyine uygun terapötik uygulamalar sunuyor.
The Uplift Center
2015’te kurulan ve Drunk Yoga olarak da bilinen The Uplift Center, yeni bir pratik kategorisini gözler önüne seriyor. Bu girişim, geleneksel yogayla keyif veren içecekleri bir araya getirerek farklı bir uygulamayı insanlarla buluşturuyor.
The Uplift Center, geleneksel yoganın daha sosyal bir hale gelmesini sağlamak için seanslarda içeceklere yer verme fikrini destekliyor. Girişim, hem online hem de yüz yüze seanslarında kahve, şarap veya meyve suyu gibi içeceklere yer veriyor. Kurucu Eli Walker, bu tarz içeceklerle yapılan pratiklerin buz kırıcı olduğunu ve sosyalleşmeyi artırdığını belirtiyor. The Uplift Center’ın seanslarında çeşitli yoga pozisyonları sergilenirken aynı zamanda içecekler de hafif hafif yudumlanıyor. Bu sayede, bu uygulama insanlar için sosyal bir ritüel haline geliyor ve yeni arkadaşlık bağlarının kurulmasına yardımcı oluyor. Girişim, seanslarda daha ‘neşeli’ asanalara yer vererek insanların birbirleriyle kaynaşmasını kolaylaştırıyor.
The Uplift Center, interaktifliğin kilidini açarak geleneksel anlayışı mizah ve bağlılıkla süslüyor.
AdZENtures
2016’dan beri operasyonlarına devam eden AdZENtures, Zen felsefesini yaşatan girişimler arasında yer alıyor. Bu girişim, yoga retreat yani bir süre şehir hayatından uzaklaşarak hem zihni hem de bedeni dinleme anlayışını benimsiyor.
AdZENtures, yoganın açığa çıkardığı duyguları zirveye ulaştırmak için huzurlu lokasyonlara rota çiziyor. Bu yıl için Slovenya ve Kanada Rocky Dağları’na bir tur düzenleyen girişim, uluslararası etkinlikleriyle ön plana çıkıyor. Bu etkinliklerde yogayla birlikte doğa sevgisine, seyahat tutkusuna, spora, lezzetli yemeklere ve topluluk bilincine yer veriliyor. Bu sayede, katılımcılar kendilerine ilham veren lokasyonları keşfederek öğrenme dürtüsünü besleyebiliyorlar. Ayrıca, bu etkinlikler farklı kültürleri tanımak isteyen bireylere de hitap ediyor. Her şeyin dahil olduğu ama temelde yoganın baz alındığı bu etkinlikler, genelde bir hafta olacak şekilde planlanıyor. Girişim, düzenleyeceği seyahat inzivalarını 10 katılımcıyla kısıtlı tutuyor ve bu retreatlerin takvimi girişimin websitesinde paylaşılıyor. AdZENtures, coğrafi ve zaman kısıtlaması olan bireyler için online deneyimlere de bünyesinde yer veriyor. Girişimin Youtube kanalında yoga akışı videoları paylaşılıyor. Buna ek olarak, girişimin bireysel ya da grup şeklinde düzenlenen online seanslar düzenlediğini de belirtmek istiyoruz.
AdZENtures, felsefenin köklerinden uzanarak wellness turizmiyle yoga pratiğini tek çatı altında topluyor.
Kaynak: Enterprise League, Wellfound, Crunchbase
İlginizi çekebilir: Gelişmekte olan Web3 fitness uygulamaları