Ev dekorasyonu, yaşam alanlarımızın düzeni ve stili, gündelik ihtiyaçlardan öte, kişisel ifadelerimizin ve estetik zevkimizin de bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda, sosyal medya kullanımının da artmasıyla, yaşam alanlarımızı şekillendiren yeni yeni trendler gündeme damgasını vurmayı başarıyor. İyi oluş halimizi destekleyecek düzenlemeler, modern bir atmosfer yaratmaya yardımcı dokunuşlar, sanatsal detaylar, minimalist tasarımlar ve daha nice güncelleme, evlerimize bambaşka bir soluk getiriyor.
İster evinizi baştan aşağı yenilemek isteyin ister mevcut yaşam alanlarınıza yepyeni dokunuşlar katmayı düşünün, işinizi kolaylaştıracak ve size ilham olacak harika önerilerimiz var. Son yılların öne çıkan dekorasyon trendleri ile ihtiyacınız olan değişimi başlatabilirsiniz. Yaşam alanlarınızı dönüştürecek en yenilikçi trendleri ve yükselişe geçen dekorasyon akımlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Brutalizm
İsmini Fransızca’da ‘ham beton’ anlamına gelen ‘beton brut’ ten alan brutalizm akımı, fonksiyonalizmi ve basitliği ön plana çıkaran, süslemelerden arındırılmış, sade bir estetik anlayışını benimsiyor. En belirgin özelliği ise görünür beton yüzeylerin vurgulanması. Ayrıca, geometrik formlar ve yapısal malzemelerin dekorasyonda kullanılması da brutalizm dekorasyon trendinin önemli detayları arasında.
Genellikle konut projeleri, resmi binalar, üniversiteler gibi kamu yapıları için tercih edilen bir yaklaşım olsa da son zamanlarda iç mekanlarda da brutalizm esintileri hızla yayılıyor. Büyük, küt ve metal detaylar içeren mobilyaları tercih ederek bu tarzı evinize taşıyabilirsiniz. Brutalizmde genellikle gri, siyah ve beyaz gibi monokrom renkler hakimdir. Bu renkleri, mobilya ve aksesuar seçimlerinizde kullanarak brutalist bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Maksimalizm
Less is more yani az, çoktur anlayışını benimseyen minimalist yaklaşımın tam terzi olan maksimalizm; daha fazlası, daha iyidir görüşünü savunuyor. Bu tarz, özgür ifadeyi ve kişisel zevkleri ön planda tutarak, sıradanlığın ötesine geçmeyi hedefliyor ve büyük mobilyalar, çok sayıda detaylar, baskın renkler, kalabalık görüntülerle uyumlu bir ortam yaratıyor. Canlı, zıt ve çoğu zaman beklenmedik renk kombinasyonları, maksimalizmin en belirgin özelliklerinden biri olabilir. Çünkü bu trend, renkleri ve sınırları zorlamayı çok seviyor.
Maksimalist dekorasyonda, renklerin yanı sıra desenler ve dokular da karıştırılıyor. Çiçek desenleri soyut baskılı büyük tablolar, geometrik şekilli objeler ve daha nice detay, bu stilde bir arada yer alıyor. Ayrıca, zıtlıkların cesurca birleştirilmesi de maksimalizmin en önemli özelliklerinden biri. Evinizi kişisel bir sanat eserine dönüştürmek istiyorsanız, yaratıcılığınızı konuşturmaya başlayın.
Sessiz lüks
Dekorasyonda sessiz lüks, gösterişsiz zarafet ve ince detaylara odaklanan bir akım. Minimalizmin sadeliği ve kaliteli, uzun ömürlü mobilyaların birleşimi, bu dekorasyon trendinin temelini oluşturuyor. Sakin ve huzur veren bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, yaşam alanlarınızda sessiz lüks akımını benimseyebilirsiniz. Ahşap, bambu gibi doğal malzemelerden yapılmış kaliteli ve uzun ömürlü mobilyaları, keten, pamuk gibi doğal kumaşlardan üretilmiş ev tekstili ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Sessiz lüks, süslemelerden kaçınarak sadeliği ve işlevselliği ön plana çıkarıyor. Bej, krem gibi nötr renkler de bu akımın önemli detayları arasında. Her şey temiz görünümlü, basit çizgilere sahip ve abartıdan uzak olmalı. Dekorasyon sessiz lüks akımını detaylıca keşfetmek istiyorsanız, Dekorasyonda ‘sessiz lüks’ akımı: Yaşam alanlarınızda dönüşümü başlatın yazımıza da göz atabilirsiniz.
Organik modern
Organik modern, doğanın sakinliğini ve modern tasarımın temiz çizgilerini birleştiren bir dekorasyon trendi. Doğal malzemeleri, yumuşak renkleri ve fonksiyonelliği ön planda tutan bu akım, hem estetik hem de rahat yaşam alanları yaratmaya odaklanıyor. Ahşap, taş, keten gibi doğal malzemelerin ön planda olduğu, doğal elementlere dekorasyonda yer verildiği ve iç mekanlarda adeta doğa esintilerinin yaratıldığı bu dekorasyon trendinde, modernizmin temiz ve minimalist çizgileri benimseniyor.
Açık ahşap tonları, bej, yumuşak griler ve pastel renkler, huzurlu bir atmosfer yaratırken aynı zamanda ortama ferahlık ve tazelik hissi katıyor. Siz de bu renk tonlarını yaşam alanlarınızda tercih ederek ve doğal malzemelerden üretilmiş mobilyaları dekorasyonda kullanarak kolayca organik modern tarzını benimseyebilirsiniz. Ayrıca, canlı bitkiler de organik modern dekorasyonun ayrılmaz bir parçası. Yeşil saksı bitkilerini yaşam alanlarınıza ekleyebilirsiniz.
Kahverengi rönesansı
Kahverengini dekorasyonda kullanmak, ilk bakışta biraz ürkütücü gelse de son zamanlarda yükselişe geçen ‘brown renaissance’ yani kahverengi rönesansı akımı, bu görüşe meydan okunuyor. Kahve tonlarının kullanımını vurgulayan bu dekorasyon trendinde sıcaklık ve derinlik yaratmak için kahverengi bazındaki renkler kullanılıyor. Karamel, toprak tonları, terracotta, çikolata kahvesi gibi sıcak ve zengin renkler, bir arada kullanılarak sofistike bir görünüm elde ediliyor.
Bu renklerin doğal malzemelerle harmanlanması da organik bir atmosfer oluştururken davetkar bir ortam yaratıyor. Öte yandan, kahverengi rönesansında klasik mobilyalar, modern bir bakış açısıyla yorumlanıyor. Antika eşyalara özel ilginiz varsa, bu trend tam size göre olabilir. Oyma detaylar, zarif ahşap işçiliği, nostaljik objeler ve sanat eserleri kahverengi tonlarıyla mükemmel bir uyum yakalıyor.
Kişiselleştirilmiş eklektizm
İsmi çok yabancı gelse de aslında tanıdık unsurların bir araya getirilmesi ile ön plana çıkan kişiselleştirilmiş eklektizm veya orijinal adıyla personalized eclectism, bireyselliği vurguluyor ve uyumlu bir bütünlük sunmayı amaçlıyor. Farklı dönemlerden, stillerden ve kültürlerden ögeleri bir araya getirerek, bireysel zevkleri ve kişilik özellikleri yansıtan bir dekorasyon trendi olan kişiselleştirilmiş eklektizm, yaşam alanlarına derinlik ve karakter katıyor. Eğer antikalara, aile yadigarlarına, mekanlarınızda daha fazla yer vermek istiyorsanız, bu dekorasyon trendine bir şans verebilirsiniz.
Antika eserleri, modern sanatsal parçaları, etnik dokumaları ve çağdaş mobilyaları, kısacası geniş bir yelpazeden olan unsurları bir araya getirerek kişisel zevklerinizi ve aile geçmişinizi uyumlu bir şekilde sergileyebilir, yaşam alanlarınızı adeta nostaljik bir albüme çevirebilirsiniz.
Chartreuse rüzgarı
Chartreuse, limon sarısı ile parlak yeşil arasında, canlı, dikkat çekici ve sıcak bir renk tonu. Adını ise Fransız kökenli bir içecekten alıyor, çünkü içkinin rengi tam anlamıyla ‘chartreuse’. Chartreuse, dekorasyonda kullanıldığında mekanlara dinamik bir enerji ve tazelik katıyor. Bu nedenle de özellikle son zamanların en çok dikkat çeken dekorasyon trendlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Chartreuse, hem modern hem de retro tasarımlarda sık sık göreceğimiz bir renk olma yolunda ilerliyor.
Yaşam alanlarınıza daha fazla enerji ve dinamizm katmak istiyorsanız bu renkten olan mobilya ve detaylara sık sık yer verebilirsiniz. Dilerseniz daha nostaljik parçalarda dilerseniz daha çağdaş çizgilere sahip eşyalarda chartreuse rengini kullanmayı deneyebilirsiniz.
Dilerseniz Ev Düzenleme & DekorasyonEv Düzenleme & seçkimizi inceleyerek ilham alabilirsiniz.
Eğer yaşam alanlarınızda daha fazla yenilik yapmayı düşünüyorsanız, farklı dekorasyon trendlerini ele aldığımız yazılara da göz atabilirsiniz:
- Dopamin dekorasyonu: Yaşam alanlarınızda daha fazla mutluluğa yer açın!
- Japandi: Japon minimalizmi ve İskandinav estetiğinin mükemmel uyumu
- Yaşam alanlarınızda büyük ve olumlu etkiler yaratacak pratik Feng Shui uygulamaları