Sürdürülebilirlik, doğa dostu anlayışlar, enerji tasarrufu ve çok daha fazlasını ele aldığımız, en yeşil kategorimiz Green Up’ın 2023 yılında en çok okunan yazılarını sizler için derledik. Çevreye ve bütçeye dost alışkanlıklar, daha sürdürülebilir bir moda akımı, yenilenebilir enerji kaynakları ve daha pek çok konuyu kaleme aldığımız yazılarımızı keşfetmek için okumaya devam edin:
İklim krizine ve şehirlerin stres kaynaklarına alternatif çözüm: 15 dakikalık şehirler
Şehir yaşamı -özellikle de büyük ve kalabalık şehirlerde yaşam- her geçen gün daha karmaşık ve zorlayıcı bir hale bürünüyor. Sabahları işe gitmek, marketten alışveriş yapmak, sosyalleşmek, çocukları okuldan almak, hafta sonu kurslarına yetişmek, kısacası rutinlerimizin içinde bir yerden bir yere gidip işleri halletmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Artan nüfus ve trafikteki çılgın araba sayısını da düşünecek olursak şehir yaşamını tam bir kayıp makinesine benzetmek mümkün. Çünkü hem enerjimizi hem zamanımızı fütursuzca tüketiyor. Peki, her şeyin daha iyi olmasını sağlayabilecek bir güç var mı? Hemen söyleyelim; doğru şehir planlaması. Bu bağlamda hızla yaygınlaşan bir konsept olan ‘15-minute cities’ hakkında daha fazlasını keşfetmek için yazımızı inceleyebilirsiniz: “İklim krizine ve şehirlerin stres kaynaklarına alternatif çözüm: 15 dakikalık şehirler”
De-influencing nedir: Tüketim çılgınlığının içerisinde bilinçli tüketici olmak
En son ne zaman bir ‘influencer’dan etkilenip bir ürün satın aldığınızı ya da bir mekana gittiğinizi düşünün… Muhtemelen üzerinden çok uzun bir süre geçmemiştir. Ya da bu etkilenişinizin ne kadar sık olduğunu bir hatırlayın… Sosyal medya kullanımı bu denli hızlı arttıkça, alışveriş alışkanlıklarımız da son yıllarda büyük ölçüde değişti. Ancak, bir yandan dönem de değişiyor… Artık sadece ‘influencer’lar yok, bir de ‘de-influencer’lar var. Yani bir şeyi satın almamak üzerine paylaşım yapan kimseler. Ve onların bu yaptıklarından doğan ‘de-influencing’ kavramı. Aslında adından da anlaşılacağı üzere, de-influencing, etkilemeyi azaltma ile ilgili. Yani, sosyal medya kullanıcılarının, takipçilerine neleri satın almamalarını, hangi markalardan uzak durmaları gerektiğini söyledikleri bir akım. Detaylı bir okuma için “De-influencing nedir: Tüketim çılgınlığının içerisinde bilinçli tüketici olmak” yazımıza göz atabilirsiniz.
Ev ekonomisine katkıda bulunurken çevreyi de korumanızı sağlayacak tasarruf önerileri
Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek, evde enerji tasarrufu yaparak, harcamalarımızın bilincinde olarak, bütçemizi yönetebilir, gereksiz yere para harcamaktan kurtulabiliriz. Ev ekonomisine ve çevreye katkı sağlayacak önerileri yaşantımıza katabilir, ihtiyacımız dışındaki eşyalar için para harcamayarak kendimizi finansal anlamda daha güvende hissetmemizi sağlayacak küçük bir birikim fonu yaratabiliriz. İşte hem doğaya verdiğimiz zararı azaltacak hem de harcamalarımızı kontrollü bir şekilde yaparak kişisel bütçemize ve ev ekonomisine katkı sağlayacak öneriler: “Ev ekonomisine katkıda bulunurken çevreyi de korumanızı sağlayacak tasarruf önerileri”
Hızlı modanın karşısındaki anlayış yavaş moda nedir?
Günlük hayatın akışında bir yerden diğer yere koşturuyoruz ve bu koşuşturmaca sadece fiziksel değil. Psikolojik olarak da sürekli hızlı olmamız gerektiğini düşünüyoruz ve yavaşladığımız anlarda kendimize kızıyoruz. Her ne kadar bu anlayış hayatın yoğunluğuna yetişme çabasıyla özdeşleşse de bizlere fazlasıyla zarar veriyor. Bedenimize ve zihnimize olumsuzluk yükleyen hızlılık, ne yazık ki moda dünyasına da uzun süredir yön veriyor. Bu duruma da kısaca ‘hızlı moda’ deniyor. Hızlı moda, insanların birkaç defa -en fazla 15 kere- giyip bir kenara attığı giysileri tanımlıyor. Hızlı modanın karşıtı olarak da karşımıza çevreye dost bir yaklaşım olan ‘yavaş moda’ çıkıyor. 2023’ün en çok okunan Green Up yazılarımızdan biri olan “Hızlı modanın karşısındaki anlayış yavaş moda nedir?” başlıklı yazıdan hızlı ve yavaş moda hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
‘Gezegenimiz iyiyse biz de iyiyiz’: Bilimsel araştırmalardan derlenen çevre haberleri
İnsan sağlığı ve çevre sağlığı, birbirinden bağımsız düşünülemeyecek iki konu. Eğer doğaya özen gösterirsek o da bizi tazeler ve yeniler. Diğer yandan, dikkat etmezsek sağlığımıza hatta yaşam koşullarımıza zarar verebilecek birçok olumsuzluğa neden olabilir… Bilimsel araştırmalardan derlenen çevre haberleri, bu konuya bakışınızı derinleştirecek şaşırtıcı başlıklarla dolu. Bu haberler hakkında bilgi sahibi olmak, eminiz ki gezegenimize hak ettiği özeni göstermemize yardımcı olacak. Bakalım bilimsel araştırmalar neler söylüyor: “Gezegenimiz iyiyse biz de iyiyiz: Bilimsel araştırmalardan derlenen çevre haberleri”
Türkiye’de enerji sektörüne genel bir bakış: Yenilenebilir enerji kaynakları ile net sıfır emisyon hedefine ulaşmak mümkün mü?
Son yıllarda insanoğlunun çevreye verdiği zarar hızla artarken sıfır emisyon, karbon nötr gibi yaklaşımlar ve yenilenebilir enerji kaynakları çokça önem kazanıyor. Pek çok ülke bu konuda çalışmalarına başlarken, Türkiye de konunun gerisinde kalmıyor. Enerji sektörü Türkiye’nin toplam karbondioksit (CO2) emisyonlarının yaklaşık %87’sinden sorumlu. Bu durum, iklim değişikliği ile mücadele perspektifinden sektörün karbonsuzlaşma sürecinin aciliyetini artırıyor. Yazarlarımızdan Ahmet Acar’ın konuyu detaylıca ele aldığı “Türkiye’de enerji sektörüne genel bir bakış: Yenilenebilir enerji kaynakları ile net sıfır emisyon hedefine ulaşmak mümkün mü?Türkiye’” yazısına mutlaka göz atmalısınız.
Çevre dostu beslenme: Diyetinizi seçerken gezegeni de düşünün
Günlük beslenme tercihlerimizi yaparken sizce çevreyi ne kadar gözetiyoruz? Beslenme tarzımızın sağlığımızı desteklemesinin yanı sıra çevreye dost seçimlerden oluşması da çok önemli. Çünkü günde kabaca 3 kez, haftada 21, ayda 90 ve yılda 1095 kez öğün yiyoruz, üstelik buna atıştırmalıklar, ara öğünler dahil değil -en azından çoğumuz için-. Dolayısıyla yediklerimiz konusunda seçici davranmamız çok daha önemli bir hale geliyor. Neyin sağlıklı olduğu kadar ‘sürdürülebilir’ olduğunu da bilmemiz şart. Peki, çevre dostu bir beslenme mümkün mü, hangi beslenme hem sağlığımız hem de çevre için en iyisi? Cevaplar ve çok daha fazlası “Çevre dostu beslenme: Diyetinizi seçerken gezegeni de düşünün” yazımızda.
Sürdürülebilirlik, iklim krizi ve çevre kirliliği temalı en iyi belgeseller
Çevre, iklim krizi, sürdürülebilirlik, doğal yaşam ve hayvan belgeselleri sayesinde, günlük hayatta çok da üzerinde durmadığımız noktalara daha yakından bakma fırsatı buluyoruz. Hatta kimi zaman izlediğimiz bazı belgeseller, hayatımızda büyük adımlar atmamızı ya da büyük değişiklikler yapmamızı sağlayabiliyor. İşte mutlaka izlemeniz gereken çevre ve etik konulu belgeseller: “Sürdürülebilirlik, iklim krizi ve çevre kirliliği temalı en iyi belgeseller”
Evde sürdürülebilirlik: Kendi kendine yeten bir ev için 8 basit yol
Çevre dostu, sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçiş ilk olarak evde başlar. Her geçen gün, giderek daha fazla sayıda insan sürdürülebilir yaşam ve yenilenebilir enerji kullanımı gibi şeylerin önemini fark ediyor. Bu konulardaki farkındalık arttıkça da kendi kendine yeten evler, yani sürdürülebilir konutlar popüler bir seçim haline geliyor. Kamu hizmetlerinin konforundan vazgeçmek ve yalnızca evde kullanılabilecek kaynaklara güvenmek ilk etapta korkutucu görünse de başlamak göründüğünden çok daha kolay! İster büyük bir şehirde, ister şehirden uzak küçük bir arazide yaşıyor olun; evinizi kendi kendine yeten bir hale getirmenin bazı yolları var. Kendi kendine yeten bir ev düzeni için “Evde sürdürülebilirlik: Kendi kendine yeten bir ev için 8 basit yol” yazımızdan ilham alabilirsiniz.
Çevreyi korumak nasıl daha iyi hissetmenizi sağlayabilir?
Kişisel davranışlarımız ve alışkanlıklarımızla, çevre sorunlarının nedensel bir parçası olsak da, çare; ondan kaçmak değil. Aksine ona doğru gitmek. Böylece çözümün de bir parçası olabiliriz. Çevreyi korumanın dünyamız için faydaları aşikar. Ancak bunu yapmak sadece gezegen için faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel ve fiziksel esenliğimiz için de çok yararlıdır. Çevreyi önemsediğimizde, ister plaj temizliği için dışarı çıkmak ister kendi besinlerimizi yetiştirmek olsun, genellikle doğal dünyayla meşgul oluruz. Daha kapsamlı bir okuma için “Çevreyi korumak nasıl daha iyi hissetmenizi sağlayabilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Geçtiğimiz yılın en çok okunan Green Up yazıları için hemen tıklayın.