Wellness, beden, zihin ve ruh üçgeninde adeta dengenin sanatı olarak karşımıza çıkarken, bu dengeyi bulma ve sürdürme yolculuğu, her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Sağlık, teknoloji ve inovasyonun kesişim noktasında yer alan wellness startupları ise bu yolculukta en güçlü yardımcılara dönüşüyor. Sağlıklı yaşamı kolaylaştırıcı, erişilebilir ve kişiselleştirilebilir hale getiren hizmetler sunan wellness startupları, sağladıkları yenilikçi çözümlerle hayatımızı dönüştürmeye devam ediyor.
McKinsey & Company’nin yayınladığı ve küresel wellness pazarının yıllık %5-10 gibi önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteren rapor, wellness sektörüne olan ilgi, ihtiyaç ve bağlılığı bir kez daha ortaya koyuyor. Raporda wellness pazarındaki büyümenin toplam değerinin 5 trilyon doları aştığı belirtilirken, 2025 yılında wellness sektörünün değerinin 7 trilyon dolara ulaşacağı da ön görülüyor.
Bahsi geçen değerler, bu sektöre yapılan yatırımların önemini ve boyutunu ciddi bir şekilde vurguluyor ve dahası wellness sektörünün sadece bir trend olmadığını, sağlık ve yaşam kalitesi konusunda adeta bir devrim etkisinde olduğunu da kanıtlıyor. Özellikle bazı startuplar, sektöre getirmiş oldukları yepyeni bir soluk sayesinde bütüncül iyi olma halini ciddi anlamda destekliyor. Biz de bu startuplardan bazılarını derinlemesine ele almak istedik. İşte 2023’te öne çıkan wellness startupları…
Noom
Noom, kilo yönetimi ve şeker hastalığına odaklanan dijital bir platform. Bu öncü startup, insanlara nasıl dikkatli bir şekilde beslenebileceklerini insan psikolojisini ele alarak öğretiyor. Bilişsel davranışçı terapi gibi bilimsel olarak kanıtlanmış prensiplerle ürünlerini geliştirmeye özen gösteren bu girişim, insanlara çevrim içi koçluk sunuyor. Noom kullanıcıları, alanında uzman kişilere hızlı ve sanal bir yolla ulaşarak beslenme rejimlerini daha iyi yönetebiliyorlar. Bağımsız bir araştırma, bu platformun kullanıcılarının %78’lik bir kesiminin kilo verme konusunda önemli başarılar elde ettiğini gösterdi. Bu sayısal değer, Noom’un diyet yönetimlerine ve diyabete çok uzman bir şekilde yaklaştığını kanıtlar nitelikte.
Seri F finansman turundaki Noom, en son yatırım turunda 540 milyon dolar toplayarak total fonunu 658.9 milyon dolara yükseltti. Bu başarılı girişim, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından diyabetin önlenmesine yönelik ilk mobil çözüm olarak tanımlandı. Bu gelişme, Noom’un diyabet başta olmak üzere beslenmeyle ilişkili hastalıklar için etkili çözümler sunarak sektörde kararlı adımlar attığının ciddi bir göstergesi.
Oura Health
Oura Health, sade şıklığı ve iyi olma halini birleştiren Oura Ring isimli bir akıllı yüzük üretiyor. Bu akıllı yüzük, uyku ve uyanıklık esnasındaki durumları analiz ediyor; örneğin, bu yüzük onu takan bir insanın kalp atış hızını ve kanındaki oksijen miktarını hem uyku esnasında hem de uyanık olunan zaman diliminde ölçüyor. Ayrıca, ölçülen bu veriler bu yüzük aracılığıyla aile bireyi veya fizyoterapist gibi istenilen kişilerle de hızlıca paylaşılabiliyor. Bunlara ek olarak, bu yüzük uyku döngülerini izliyor, günlük aktiviteleri/hareketleri takip ediyor, vücut sıcaklığını tespit ediyor ve stresi raporluyor. Oura Ring, harcanılan kalori miktarını veya atılan adım sayısını ölçen akıllı saat teknolojisinin önemli bir alternatifi olarak tercih ediliyor.
Seri C finansman turundaki Oura Health, bilinen son yatırım turunda 100 milyon dolar toplayarak total fonunu 148.3 milyon dolara yükseltti. Giyilebilir teknolojiler arasında popülaritesi hızla artan Oura Ring, kombinlerini dikkat çekici yaparken aynı zamanda sağlıklı kalmaya çalışan bireyler için etkili ve değerli bir ürün.
Eight Sleep
Bir ‘’uyku fitness’’ girişimi olan Eight Sleep, akıllı yatak ve uyku takibi çözümleri geliştiriyor. Bu startup, rahatlıkla teknolojiyi birleştirerek uyku kalitesine odaklanıyor. Eight Sleep, insanların kaliteli uykularla buluşması için dikkat çekici sistemler üretiyor. Bu sistemler, yatağın gerekli anlarda soğutulmasını ve ısıtılmasını sağlıyor. Ayrıca, bu sistemler uyku takibi yaparak insanlara uyku düzenleriyle ilgili geri bildirim de veriyor. Eight Sleep’in en popüler ürünü olan akıllı yatak örtüsü, uyku esnasında vücut sıcaklığının kontrol ediyor ve uyku alışkanlıklarıyla ilgili analiz raporu çıkartıyor. Bu örtüyü kullanan bireyler, daha iyi bir uyku deneyimini nasıl yaşayabileceklerini somut bir şekilde fark ediyorlar. Bu farkındalık sayesinde de uyku alışkanlıkları değiştiriliyor ve yaşam kalitesi iyileştiriliyor.
Seri C finansman turundaki Eight Sleep, en son yatırım turunda 86 milyon dolar toplayarak total fonunu 162.1 milyon dolara yükseltti. Uykunun insan sağlığı için önemini ortaya koyan bu girişim, basit bir yatağı akıllı bir yatağa dönüştüren sistemler üreterek sektörde hızla yükseliş gösteriyor.
Zwift
Zwift, kapalı alanda bisiklet sürmeyi yenilikçi bir şekilde deneyimlemek isteyen bireyler için dijital bir platform geliştiriyor. Üyelik oluşturulduktan sonra kondisyon bisikleti gibi uygun spor ekipmanlarıyla bu platform arasında bağlantı kuruluyor. Kullanıcılar, 12 tane üç boyutlu sanal dünya arasından istediklerini seçerek egzersiz yapmaya başlayabiliyorlar. Şu anda bu fitness uygulamasının içinde 100’den fazla açık havayı taklit eden bisiklet güzergahı bulunuyor. Zwift, bisiklet sürmeyi hem bireysel bir faaliyet hem de sosyal bir etkinlik olarak ele alıyor; kullanıcılar, bisiklet bahsi geçen platform aracılığıyla bisiklet yarışlarına katılarak sosyalleşme fırsatı elde edebiliyorlar. Sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştiren Zwift aracılığıyla pedallamak hem bireysel hem de toplumsal boyutuyla öne çıkıyor.
Seri C finansman turundaki Zwift, en son yatırım turunda 450 milyon dolar toplayarak total fonunu 619.5 milyon dolara yükseltti. Dünya’nın farklı yerlerindeki insanlarla aynı anda pedal çevirmeye olanak sağlayan Zwift, şu anda yaklaşık 75 milyon insan tarafından kullanılıyor.
Included Health
Temel misyonu herkes için sağlık standartlarını geliştirmek olan Included Health, sanal bakım ve toplum temelli sağlık hizmetleri sunuyor. Bu girişim, daha çok iş hayatındaki fiziksel ve zihinsel sağlığa odaklanarak işverenlerin kullanabileceği bir platform geliştiriyor. Bu platform dijital bir sağlık platformu olup çalışanların iş ve özel hayat dengesini kurabilmeleri için işverenlerin kullanımına sunuluyor. Bu platform aracılığıyla insanlar sağlık uzmanlarıyla hızlıca bağlantı kurabiliyorlar. Çalışan sağlığı için Included Health’in sunduğu uygulamayı kullananlar arasında Walmart ve Salesforce gibi büyük şirketler bulunuyor. Bu startupın 140’tan fazla şirketle çalıştığı ve 6 milyondan fazla kişiye ulaştığı belirtiliyor.
Seri E finansman turundaki Included Health, en son yatırım turunda 175 milyon dolar toplayarak total fonunu 344 milyon dolara yükseltti. Bu girişim, özellikle işverenlere maliyetten tasarruf sağlattığı için 2023’ün öne çıkan wellness girişimleri arasında yerini aldı.
Meditopia
Farkındalığa, uykunun önemine ve meditasyona odaklanan Meditopia, zihinsel sağlığı ve fiziksel anlamda iyi hissetme halini ele alan bir Türk girişimi. Hem Google Play hem de App Store aracılığıyla ulaşılabilen bu uygulama, kullanıcılara nefes egzersizleri, farkındalık meditasyonları, uyku meditasyonları, çeşitli uyku müzikleri/sesleri, sabah meditasyonları ve yönlendirmeli meditasyonlar sunuyor. Bu kategoriler sayesinde kullanıcıların uyku düzenine ve günlük hayatına katkıda bulunan Meditopia, temelde insanların kendilerini daha mutlu hissetmelerine odaklanıyor. Mental sağlığı iyileştirerek insan bedenine katkı sağlamayı amaçlayan bu uygulama, etkili bir dijital araç olarak öne çıkıyor.
Seri A finansman turundaki Meditopia, en son yatırım turunda 15 milyon dolar alarak total fonunu 18.3 milyon dolara yükseltti. Bu uygulama, şu anda 120 farklı ülkede 35 milyondan fazla insan tarafından kullanılıyor.
İlginizi çekebilir: En iyi Türkçe wellness platformları
Kaynak: Bloomberg, Appinventiv, WebMD, Crunchbase, Exploding Topics