Yeni bir yıl daha başladı, umutla, heyecanla, beklentilerle… Yılın bu ilk günleri kariyerimizdeki hayallerimizi de gerçekleştirmek için planlar yaptığımız, kendimize sözler verdiğimiz heyecanlı bir dönem. Fakat hepimiz biliyoruz ki bu planların çoğunu Ocak sonuna bile gelmeden unutuyoruz, iptal ediyoruz ya da vazgeçiyoruz.
Bu yıl biraz farklı bir yoldan gidelim istiyorum. Gerçekleşmeyen planlar yapmak yerine kariyerimiz için olmazsa olmaz maddelerimizi belirleyelim ve onları gerçekleştirmek için minik adımlar ile yol alalım. Kim bilir 2019’un sonunda dönüp baktığımızda tüm maddeleri gerçekleştirmiş oluruz belki…
- Kariyerinize dışarıdan bakın ve kendinizi değerlendirin: İlk madde bu evet. Kariyerinizde neredesiniz ve nerede olmak isterdiniz? Çoğu insan yıllar içinde bu değerlendirmeyi yapmayı bırakır çünkü hayal ettiklerini başaramamış olduklarını itiraf etmekten kaçınırlar. Geldikleri yere, aldıkları kararlara, saptıkları yollara da durup bir bakmak zor gelir, çünkü kendilerini eksik, bazen de aldıkları kararları hatalı bulurlar. Şimdi yılın bu ilk haftasında durup bakmanın tam zamanı, kimin ne düşündüğünü boş verin, sadece kendinize ve nasıl gördüğünüze, hissettiğinize odaklanın. Doğru ve yanlış adımlarınız, başarılarınız, başarısızlıklarınız bir bir önünüze dökülecektir.
- Şimdiki zamana odaklanın: Geçmişi değerlendirdik ama odağımız geçmiş değil. Önümüzde koskocaman bir yıl var. Elimizde neler var, nelerde güçlüyüz, önümüzdeki yollar & seçenekler neler? Mevcut işinizde gelişerek ilerlemek? Bir yol değişikliği, bir sıçrama yapmak? Ya da bir türlü cesaret edemediğiniz, hayallerinizi süsleyen o işe başlamak? Bunları düşündüğümüzde beynimizin konfor alanı “dur, yapamazsın” demeye başlayacaktır. Evet kolay değil, bir sürü kaygı bir sürü korku var içimizde, sadece gücümüzün farkına varmadan ve risk almadan bir şeylerin değişmeyeceğine inanıyorum. Yapabilirsin.
- Güçlü alanlarınızı nasıl daha verimli kullanabileceğinizi bulun: Tahmin ediyorum ki bugüne kadar odağınız hep gelişim alanlarınız üzerine eğilmek ve onları daha iyi yapmak için uğraşmak oldu. Sadece eksikliklere odaklanmak kendimizi daha güçsüz, özgüvensiz ve başarısız hissettirdi bize. Bu yıl biraz da güçlü alanlarınıza odaklanın ve bu alanları daha iyi, daha işe yarar kullanabileceğiniz sorumluluk ve işlerde görev alın. Başarı, güçlü alanlarınızı kullandığınızda çok daha hızlı ve verimli şekilde gelecektir, hem kendinizdeki, hem de ortaya çıkardığınız işteki farkı hemen hissedeceksiniz.
- Hayatınızda anlamlı bulduğunuz en az bir iş/proje olsun: Hepimiz iş hayatında tamamen inanmadığımız, katılmadığımız işler yaparız. Ama bu yıl en azından bir projenizi sahiplenin. Sizden bir şeyler olsun içinde; sizin değerlerinize, amaçlarınıza ve fikirlerinize uygun olsun. (Projenin içindeki o yanı bulun ve çıkarın.) Her zaman için değer kattığınıza, fark yarattığınıza inandığınız işler sizi motive edecek ve hem işe, hem de hayata daha sıkı bağlayacaktır. Böyle işlerle uğraştığımızda tüm yoğunluğa, strese rağmen kendimizi güçlü ve huzurlu hissetmemizin sebebi de budur işte.
- Daha az sunum ve toplantı, daha çok aksiyon ve takım çalışması: Günümüzün çoğu harikalar yarattığımız powerpoint sunumlar ve zamanında bitmeyen, bir türlü sonuca bağlanamayan toplantılar ile geçiyor. Bu yıl zamanınızı daha odaklı kullanın ve daha çok sonuca odaklanın. Size zaman kaybettiren, yoran ya da amaçtan uzaklaştıran insan ve süreçleri tespit edip, yavaşça hayatınızdan çıkarın. Örneğin; uzayacağını bildiğiniz toplantıları iki toplantı arasına sıkıştırın ya da ayakta bir toplantı odası tercih edin. Her şeyi sunum ile anlatmak yerine özet formatta mailler veya excel tabloları kullanıp onaylarınızı alın. Uygulamaya başladığınızda bu minik ve uygulaması kolay detayların size nasıl zaman kazandırdığına inanamayacaksınız.
- Duygusal zekası yüksek bir ekip ve lider ile çalışın: İşiniz ya da yeni adımlarınız ne olursa olsun çevrenizde sizi sadece data olarak görmeyen, sizin “insan” olduğunuzu hatırlayan çalışma arkadaşlarınız olsun. Ekibinizin farkındalığı, empati duygusu, stres ve çatışma yönetimi, pozitif & negatif bakış açısı dengesi iş hayatındaki tüm enerji akışını ve performansınızı etkileyecek güçtedir. Çevrenizdeki insanların duygusal zekası yükseldikçe çok daha kaliteli, anlamlı ve yaratıcı bir çalışma ortamınız olur. Liderinizi değiştirmek çok elinizde olmayabilir, ancak ekibinizde bir değişikliğe gidecekseniz duygusal zekası yüksek kişileri tercih ettiğinizde etkisi size de yansır. (Duygusal zeka üzerine ayrı bir yazıda uzun uzun konuşalım isterim.)
- Kaliteli geribildirim alın ve aksiyona çevirin: Aslında çok net, geribildirim bizi geliştiren, algımızı ve farkındalığımızı artıran en önemli araç. Bu yıl pek çok geribildirim toplayalım. Davranışlarımızın etkisi nasıl, çevremizdeki insanlar bizi nasıl görüyor, nasıl algılıyor? Tüm geribildirimleri almak zorunda değiliz ama hepsini sakince, savunmaya geçmeden dinleyelim ve üzerine düşünüp, kabullenip inandıklarımızı hayatımızda aksiyona çevirelim.
- Kendi gelişiminizi kendiniz destekleyin: Biz hep birilerinin bizi desteklemesini ve geliştirmesini bekleriz. Biri gelecek ve elimizden tutacak, yol gösterecek. Bu yıl gelişimimizi biz sahiplenelim. En çok neye ihtiyacımız var? Bu ihtiyaç için kaynaklarımız neler? Önümüzdeki engeller neler? Araştıralım, okuyalım, tecrübe edelim. Yani gelişimin peşinden biz gidelim. Minik ipucu: Genellikle önümüzdeki engel yine kendimiz ve bahanelerimiz oluyor, kendimizi aştığımızda fırsatlar karşımıza çıkıyor.
Bunlar benim 2019 için olmazsa olmazlarım, siz bu maddeleri çoğaltabilir ya da “Bunlar bende tamamdır” diyerek çıkarabilirsiniz. En önemlisi 2019’un sonunda kariyerinizde neler elde etmiş olmak istiyorsunuz, onları belirleyin ve önceliklendirin. Bir bütünün parçaları gibi hepsi zaman içinde tamamlanacak ve ilerleyecektir. Vazgeçmek yok.
Bereketli, huzurlu, yeni keşiflerle dolu bir 2019 dileğiyle!
İlginizi çekebilir: 2018’i değerlendirme zamanı: Performans görüşmesine hazır mısınız?