X

Hoş gel 2019: Yeni yıla kaliteli bir başlangıç yapmak için 13 öneri

Ne kadar çabuk geçiyor değil mi yıllar? Nerede o eski dostlar, hoş sohbetler, bol kahkahalar? Unutulmaz okey masaları, doğum günü partileri, sabah yürüyüşleri, akşam buluşmaları. Masadan her yıl azalıyor eski dostlar, samimiyet, huzur… Her birimiz savrulduk sanki yaşam mücadelesinde. Kendimizi, özümüzü, nelerden hoşlandığımızı bile unuttuk belki de. Aşırı rekabet, hızlı tüketim, hızla gelişen teknoloji, maddi arayışlar artarken aramalar, buluşmalar, maneviyatlarımız, paylaşımlarımız azaldı. Sanki her şeyimiz iş oldu. Para oldu, statü oldu, etiket oldu…

Eski yılbaşlarını hatırlıyorum da bir araya gelirdik kaç kişi olduğumuzu sayamazdım. Uzun, ucu sivri, uçları renkli şapkalar takardık. Ağzımızda düdükler. 10′ dan geriye doğru sayar onları üflerdik. Koklayarak sarılırdık birbirimize. Göbek atmayanı döverdik. Tombala oynardık mutlaka. Yaşamın içinde onu yaşardık. Ne güzeldi her yeni yıla girişimde kalbimde hissettiğim o heyecan…

Evet, her yeni bir yıl yeni bir başlangıç, hayaller, hedefler, planlar, umutlar, beklentiler. Her yeni bir yıl yeni bir ben, yeni bir arayış. Fakat çoğu kişi için yeni bir yıl kendimiz için yaşayamadan, farkına varamadan, zevk alamadan geçen bir yıla veda. “İnsanlar yaşlarını, arkalarında bıraktıkları yıllarla değil, ne kadar anlamlı yaşadıklarıyla ölçmeli.”

Kimler hayatını anlamlı yaşıyor, aldığı her nefese, sağlıkla atan bir kalbe, var olan güzellikleri görebildiğine şükredebiliyor?
Kimler sahip olduklarının kıymetini biliyor?
Enerjisini gidene değil de şu an sahip olduklarına aktarıyor, olana değil de “ne yapabilirim”e odaklıyor?

Çoğu kişi için 2018 deneyimlerin, sınavların yaşandığı bir yıl oldu. Belki de hep aynı döngüyü yaşadılar. Zihinde binlerce soru, endişe, plan program, korku varken ve ben sürekli aynı bensem, geçmişimle yaşıyorsam yaşayacağım şey nasıl değişsin? Karmam nasıl silinsin?

Zihindeki düşünceler değişmeden, eski davranış modelinin yerini yenisi almadan, sorumluluğu bir başkasının ellerine vererek ne yazık ki yaşam değişmiyor. Aynı döngüye devam. İşte bu yüzden ilk adım eline bir kağıt, bir kalem al ve yaz. Yazarak fark et; ne yaptığını ne yapmadığını.

Nasıl bir ben olmak istiyorum? İş hayatımda, sağlığımda, ilişkilerimde, ekonomik anlamda, duygusal anlamda olmak istediğim yer neresi?

2019’da yeni ve kaliteli bir başlangıç için

Yeni ve kaliteli bir yıl için maddeleri sıraladım. Bu maddeler bende çok işe yarıyor:

1. Gerektiğinde “Evet” gerektiğinde “Hayır” deyin.
2. Hayatınızla ilgili, insanlarla ilgili güzel niyetlerde bulunun.
3. Arzu ettiğiniz şeyin gerçekleşeceğine inanın ve o niyete duygu katın.
4. Hayata, deneyimlerinize farklı olasılıklardan bakmaya çalışın.
5. Cümlelerinizi daha yapıcı kullanın.
6. Derin nefesler alın ve bol meditasyon yapın.
7. Su için, spor yapın ve dik oturun.
8. Sosyalleşin, paylaşımlarda bulunun.
9. Meditatif müzikler dinleyin.
10. Geçmişi özgür bırakın ve esnek olun.
11. İnsanlara destek olun. Vermek almak demektir.
12. Sevin ve Şükredin.
13. Sadeleşin.

Herkese harika bir yıl diliyorum.

Tuba Kaytaş: Türkiye’nin ilk nefes koçlarından olan Tuba Kaytaş, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. İlk nefes eğitimini 2005 yılında Judith Kravitz’ten aldı. Nefesin hayatına ve kendisine yaptığı muazzam değişikliği fark edince deneyimlediği tüm güzellikleri insanlarla paylaşabilmek için yoluna nefes eğitmeni olarak devam etmeye karar verdi. 2009 yılında Ommira Kişisel Gelişim Merkezi’ni kurdu. Bu süreçte yaptığı çalışmaları ve deneyimlediklerini Özgür Kocaeli Gazetesi’nde kişisel gelişim konularında yazılar yazarak paylaştı. Yıllardır içinde bulunduğu nefes seminerlerinin ardından bilgi ve tecrübelerini 2012 yılında yayımlanan ilk kitabı Nefes’le Mucizelere Giden Yol adlı kitabında topladı. Araştırmacı ve yenilikçi bakış açısıyla, nefesle ilgili her konuyla ilgilenerek yoluna devam eden Kaytaş, Nefesimizin düşüncelerimizi etkilediğini fark edince kendi yöntemini geliştirip nefesi duygularla bütünledi. 8 yıllık çalışmaları ve eğitimleri sonucu geliştirdiği Nefs-i Terapi yöntemini aynı isimli kitapla paylaşmaya karar verdi. 3. Kitabı olan Bedenin Şifresi ile okuyucularına bedeni tanımanın ve şifanın yollarını sundu. 4. Kitabı olan 1 ile ilişkilere farklı bakış açısıyla bakabilmeye rehber oldu. Türkiye’nin İlk Transformal Nefes Koçları’ndan olup, daha sonra kendi sistemini kuran Kaytaş, nefesin en doğal halini Bütünsel Nefes’te birleştirdi. Şu anda Nefes Kampları düzenliyor, sorgulanabilir sertifikalı olan Profesyonel Nefes Uygulayıcılık Eğitimleri veriyor ve kendi sitesi olan www.nefesatolyesi.com da yazı yazmaya devam ediyor.
İlgili Makale