2017’de peşinden koşabileceğiniz finansal hedefler
Bir konuda hedef koymak, hayal etmekten çok daha fazlasını ifade eder. Belki her şey hayal etmekle başlar ancak hayallerin arkasında bir eylem planı yoktur. Ama hedeflerin arkasında eylem planı vardır…
Söz konusu finansal konular olduğunda, hayallerinizi gerçeğe dönüştürebilmek için önce bunları bir hedef haline getirmeniz, yani her biri için eylem planı yapmanız gerekir.
İlgili yazı: Hem çalışıp hem mutlu olmak finansal zekanızı kullanmaktan geçiyor
2016’yı bitirip yeni bir yıla girmeye hazırlandığımız şu günlerde, bir yandan geride bıraktığımız yılın bilançosunu çıkarıyoruz, bir yandan da yeni yılda kendimize temiz bir sayfa açıp yeni hedefler koyuyoruz. Uplifers olarak 2017’de peşinden koşabileceğiniz finansal hedefleri bir araya getirdik:
1. Acil durumlar için daha fazla para biriktirin
İdeal olan, aylık gelirinizin 3-6 katı kadar kenarda para tutmanız. Ancak bu kadar parayı kenarda tutamıyorsanız, en azından beklenmedik harcamalar için yeterli bir para kenara ayırabilirsiniz. Eğlenceye ayırdığınız parayı kısarak veya biraz daha az alışveriş yaparak özveride bulunabilirsiniz.
2. Emekliliğinizi düşünün
Hepimiz yaşlanıyoruz ve yaşlandıkça, finansal geleceğimizi planlamak daha önemli hale geliyor. Eğer emeklilik için bir adım atmadıysanız, artık bu konuyu ciddiye almanın zamanı geldi. Bireysel emeklilik sistemi akıllıca bir çözüm olabilir. Eğer bireysel emeklilik sistemine dahil olduysanız ve düzenli ödemeler yapıyorsanız, belki de bu ödemelerinizin miktarını artırabilirsiniz. Eğer şimdiye kadar gelirinizin yüzde 1’i kadarlık bir ödeme yapıyorsanız, bunu yüzde 2’ye çıkarmayı hedefleyebilirsiniz.
İlgili yazı: Finansal hakimiyetinizi sağlamaya yardımcı olacak yöntemler
3. Harcamalarınızı azaltın
Harcamalarınızı azaltıp, elinizdeki nakit miktarını artırırsanız finansal hedeflerinizi tutturmanız kolaylaşır. Her ay en az bir harcamayı azaltmayı hedefleyebilirsiniz. Bu haftada birkaç gün işe evden yemek götürmek de olabilir, kullanmadığınız bazı abonelikleri iptal ettirmek de, o çok istediğiniz pantolon ve kazaktan birini almayı tercih etmek de olabilir. Tasarrufların aslında sandığınızdan daha hızlı arttığını göreceksiniz.
4. Ek iş bulun
Günümüzde birçoğumuzun geliri, finansal hedeflerimizi karşılamaya yetmiyor. Ancak bu durumdan şikayetçi olmak yerine, gelirinizi artırma yolunu seçebilirsiniz. Haftada birkaç saat fazladan yapacağınız bir çalışma, para biriktirmenizi kolaylaştırabilir. Eğer uzman olduğunuz bir konu varsa danışmanlık yapabilir, freelance editörlük yapabilir, ufak çeviri işleri alabilir veya kendinize uygun bir başka çözüm bulabilirsiniz. Ek gelirinizin çok yüksek olmasını bekleyerek fırsatları kaçırmayın.
5. Pahalı bir alışkanlığınızdan vazgeçin
Kötü alışkanlıklar hep pahalı olanlardır. En azından bu pahalı alışkanlıklarınızdan birini bırakabilirsiniz. Sigarayı bırakabilirsiniz veya daha az alkol alabilirsiniz. Bunlar hem sağlığınız hem de maddi gücünüz açısından birçok olumsuz etki yaratıyor.
6. Hayatınızı sadeleştirin
Azla yetinmeye çalışın. Eğer çok fazla eşyanız varsa ve bu eşyalar sizin zamanınızı ve enerjinizi çalıyorsa, hayatınızı sadeleştirme yolunu seçebilirsiniz. Kullanmadığınız eşyalarınızı satarak ekstra gelir sağlayabilirsiniz.
İlgili yazı: Hayat boyu mutluluk için önce kendinize yatırım yapın
7. Kişisel bütçe yapın
Eğer her ay gelirinizden fazla gideriniz oluyorsa, sorun kötü bütçe yapmaktan kaynaklanıyor olabilir. Finansal hedeflerinizi yakalamanın yolu, sağlam bir bütçe yapıp buna sıkı sıkıya bağlı olmaktan geçiyor. Elinize kağıt, kalemi alın ve gelirlerinizi, harcamalarınızı ayrıntılı bir şekilde hesaplayın.
8. Kredi kartınızdan harcamalarınızı dikkatli yapın
Kredi kartı kullanmak her ne kadar pratik olsa da, eğer bunu dengeli bir şekilde yapamıyorsanız sonunda zarar verici hale gelebiliyor. Eğer birden fazla kredi kartınız varsa, sadece tek bir kartınızı kullanın ve diğerlerinin borcunu bitirmeyi hedefleyin. Bunun için kredi kartınızın borç tutarından fazla ödeme yapmanız veya bankanızla görüşüp borçlarınızı taksitlendirmeniz gerekebilir. Kredi kartı borçlarınızı bitirmek, bankalar nezdinde kredi puanınızı da artıracaktır.
Kaynaklar:
Goodfinancialcents
Wisebread