Depresyonla ilgili yeni bulgular, psikopatlar, hafıza, bazı gıdaların beklenmedik etkileri… 2016 yılı psikolojik araştırmalar bakımından verimli bir yıldı. İşte 2016’nın en çok konuşulan psikolojik araştırmaları:
1. Psikopatlar ve narsistler acı yiyecekleri daha çok seviyor
Yapılan araştırmalara göre acı sevmeyen kişiler, daha uzlaşmacı oluyor. Karanlık bir kişiliği olanlar ise duyuları harekete geçirdiği için acıyı daha çok seviyor. Kişiliğinde karanlık noktalar olanlar, hayatın her alanında inişli çıkışlı yaşamayı tercih ediyor.
İlgili yazı: Karakter analizi: Hangi karakterler daha uyumlu?
2. Depresyon tüm vücuda yayılıyor
Depresyon sadece ruhsal bir hastalık değil, bedeninin tamamını etkiliyor. Journal of Clinical Psychiatry’de sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre depresyon sistematik hastalıklar gibi tüm vücudu etkiliyor. Bu bulgu, depresyonla mücadele eden kişilerin neden kanser veya kardiyovasküler hastalıklara daha fazla yakalandığını veya daha erken öldüklerini açıklıyor.
3. Yoğun egzersiz depresyonla mücadelede çok faydalı
Yoğun egzersiz yapmak, depresyonla ilgili iki nörotransmitter maddenin seviyelerinde artış sağlar. Bu bulgu, düzenli egzersizin depresyon tedavisi için ne denli önemli olduğunu kanıtlıyor.
4. Y kuşağı şimdiye kadar gelmiş geçmiş en narsistik jenerasyon
Yapılan bir araştırmaya göre 1988-1994 yılları arasında doğan ve Y kuşağı adı verilen nesil, şimdiye kadarki en narsistik nesil olarak görülüyor. En azından kendilerinin, anne-babalarının ve büyükanne-büyükbabalarının görüşleri bu şekilde.
İlgili yazı: Bugün hangi beyniniz size hükmediyorsa onunla baş edebilirsiniz
5. Zayıf kadınlar erkeklere daha çekici geliyor
Araştırmalara göre erkekler zayıf kadınları daha çekici buluyor. Bu neredeyse dünyanın dört bir yanında aynı. Bir kadının vücut ağırlığı arttıkça, erkekler tarafından daha az çekici bulunmaya başlıyor. Erkeklerin zayıf kadınları çekici bulmalarının nedeni ise zayıflığın gençliği çağrıştırıyor olması.
6. Tek bir soruyla karşınızdakinin kişiliğini öğrenmek mümkün
Karşınızdaki kişiye başkaları hakkında ne düşündüğünü sorduğunuzda, bu kişinin kişiliğiyle ilgili birçok şeyi öğrenebilirsiniz. Cömert insanlar, başkalarını da cömert görüyor. Bencil insanlar, başkalarını da bencil görüyor. Araştırmanın başındaki Dr. Dustin Wood, “Negatif kişilik özellikleri, başkalarını da negatif görmemize neden oluyor. Ayrıca başkalarını negatif görmek, depresyon ve birçok kişilik bozukluğunun göstergesi olabilir” diyor.
7. Anksiyeteyle mücadele edenlere söyleyebileceğiniz en güven verici şey
Klinik Psikolog Dr. Suma Chand’a göre fobilerle mücadele eden birine söyleyebileceğiniz en güven verici şeyin “Tüm duygular değişir” olduğunu öne sürüyor. Hiç kimse hayatı boyunca panik halinde duramaz. Korku ve panik elbet çözülecektir. Dr. Chand’a göre korku bir tuzak gibidir, onu besledikçe insanı daha çok içine çeker.
İlgili yazı: Mutsuzlukla başa çıkabilmek için kendinize sorun: Neden mutsuzum?
8. Duygusal yanıtlar anneden kızına geçer
Yapılan bir araştırmaya göre beynin duygusal yanıtlar geliştiren bölümü, anneden kızına kalıtımsal olarak geçebiliyor. Ancak anneden oğluna daha nadiren geçiyor. Öte yandan babaların beyinlerindeki duygusal yanıtların düzenlendiği bölümlerin çocuklarına aktarılması daha düşük bir ihtimal. Elde edilen bu bulgu, neden depresyonun anneden kızına daha çok miras kaldığını da açıklıyor.
9. Resim yapmak hafızayı geliştiriyor
Araştırmalara göre resim çizmek, daha güçlü ve sağlıklı bir hafızaya sahip olmanıza yardımcı oluyor. Çizdiğiniz resimlerin kalitesinin, artistik niteliğinin veya tekniğinin bir önemi yok. Araştırmanın başındaki isimlerden Jeffrey Wammes, “4 saniyede çizilen resimlerle bile hafıza konusunda büyük kazanımlar elde etmek mümkün” diyor.
10. Zeki insanlar yalnızlığa meyilli
Araştırmalara göre zeki insanlar arkadaşlarıyla daha çok sosyalleştikçe, hayatta aldıkları tatmin de azalıyor. Bu bulgu, sosyalleşmenin insanları daha mutlu edeceği fikrini de eleştiriyor. Bazıları için sosyalleşme mutluluk getirmeyebiliyor.
Kaynak:
Psy Blog