2014 yılını bir kaç hafta önce geride bıraktık ama hala ‘yılın en’ leri listeleri ortalıkta dolaşmaya devam ediyor. Herhangi bir endüstrideki gibi, tasarım dünyasındaki skandallar da bu listelerden payına düşeni aldı. Japon artistin yaptığı 3 boyutlu vajina modelinden dolayı tutuklanması gibi, bazıları garip olsa da; yüzlerce göçmen işçinin, Katar 2022 Dünya Kupası inşası sırasında ölmesi gibi, diğerleri de yıkıcı boyutlarda olabiliyor. Uplifers okuyucularımızla, bazılarının ünü tasarım dünyasının dışına çıkmış, 2014’de gerçekleşen skandalları sizlerle paylaşıyoruz.
Katar 2022 Dünya Kupası inşası sırasında yüzlerce göçmen işçi öldü
Bu yılın başlarında, Katar Al Wakrah stadyumunun tasarımcısı Zaha Hadid, işçi ölümlerinin onun sorumluluğu olmadığını öne sürerek tartışmaları alevlendirdi. Spekülatif mimarlar topluluğu, ölen Nepalli işçiler adına bir anıt dikme projesi önerdi. Önerilen anıtta, her 1.000 ölümden 400’ünü oluşturan her Nepal işçinin anısına bir taş dikilecek. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu gerekli önlemler alınmazsa 2022 yılına kadar daha binlerce işçinin öleceğini bildirdi.
Nike davası: 3 ana tasarımcının IP adreslerini çalıp Adidasa verdiği iddia ediliyor
Geçen yıl Nike eski yüksek profilli tasarımcıları Marc Dolce, Mark Miner ve Denis Dekovic hakkında 10 milyon dolarlık dava açarak, tasarımcılarının şirketin önemli ticari bilgilerini, rakipleri Adidasa verdiklerini iddia etti. Nike’dan ayrılmadan önce, tasarımcılar Adidas’a, onları Nike üzerinde avantaj sahibi yapacak “bilgi ve bilgi hazinesi” sözü verdi. Tasarımcıların, telif hakları Nike’a ait olan; piyasaya çıkacak olan ürünlerin gizli bilgileri, promosyon yol haritaları, performans ayrıntıları, test metodolojileri ve yeni materyallerin bilgileri gibi binlerce dokümanı kopyaladıkları iddia ediliyor. Üç tasarımcı da Nike’da çalıştıkları süre boyunca ya da ayrıldıktan bir yıl sonra Adidas için çalışmayacaklarına dair anlaşmalar imzalamışlardı.
New York Modern Sanat Müzesi MOMA’nın genişlemesi için Amerikan Halk Sanatları Müzesi yıkılıyor
Geçtiğimiz Nisan ayında Manhattan mimarisinin önemli bir çalışması olan Amerikan Halk Sanatları Müzesi’nin yıkımına başlandı. Billie Tsien ve Tod Williams tarafından 12 yıl önce tasarlanmış olan yapı, onun kapı komşusu olan MOMA yani Modern Sanat Müzesinin genişlemesi için imha edilecek. Bu karar çoktan New York sanat ve mimarlık topluluğu arasında alevli bir tartışma başlattı.
Hallmark gamalı haç kaplı kâğıtların satışından dolayı özür diledi
Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük tebrik kartları üreticisi Hallmark, Kaliforniya’da bir müşterisinin şikayeti üzerine gamalı haç kaplı kaplama kâğıtlarını raflarından kaldırdı. Aynı zamanda şirket “kesişen çizgilerin, gamalı haç deseni olarak görülebileceği gözümüzden kaçmış” diyerek özür diledi.
Zara insanların toplama kampı üniformasına benzettiği tişörtleri mağazalarından kaldırdı
Ağustos ayında Zara bir müşterisinin sosyal medya üzerinden şikayet edip, 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere giydirilen toplama kampı üniformasına benzettiği çizgili tişörtleri piyasadan kaldırdı. Çizgili tişörtlerde bulunan yıldızın Vahşi Batı filmlerinden esinlenerek koyulduğunu ve şerif armasına benzediğini iddia eden Zara, web sitesindeki resimlerde, bunun o kadar belli olmadığını söyledi.
Japon artist yaptığı 3 boyutlu vajina modelinden dolayı tutuklandı
Japon artist Megumi Igarishi, kendi vajinasından yola çıkarak abajur, kayık, akıllı telefon kılıfları, oyuncak gibi çeşitli aksesuarlar üretti. Temmuz ayında Igarashi, Japonya’nın müstehcenlik yasalarına takıldı: Polis kendi ürünlerini dağıtan ve satan Igarashi’yi tutukladı. Hakkında iki yıl hapis ve 25.000 dolara kadar bir ceza istendi. Igarishi 20.000 imza toplayarak, hapiste geçirdiği bir haftadan sonra serbest bırakıldı. Ancak, hala suçlamalar ve para cezası ile karşı karşıya.
Sırtında ipadler taşıyan canlı kaplumbağalar hayvan hakları savunucusu ve aktivistleri ayağa kaldırdı
Colorado’daki Aspen Sanat Müzesi’nin, Shigeru Ban imzalı, sırtında ipadler taşıyan canlı kaplumbağalarla ilgili sergilediği enstelasyon, hayvan hakları savunucusu ve aktivistleri ayağa kaldırdı. “Ne zamandır hayvanları kötüye kullanmak sanat olarak algılanıyor” diyen aktivistler Change.org’da da kampanya başlatarak, 6,500’ den fazla imza topladı.
Portfolyo paylaşım sitesi Behance’in baskıları ile bir öğrenci okul projesini kaldırdı
Geçtiğimiz Ocak ayında, Royal College’da Sanat öğrencisi Sures Kumar, Pro-Folio adını verdiği bir okul projesi yaptı. Proje; portfolyo paylaşım sitesi Behance’in üyelerinin portfolyolarından fotoğrafları çekmek için bir algoritma kullanarak, saniyeler içinde gerçek olmayan sanatçı profili yaratabiliyor. Öğrencinin amacı; ileride yapay zekanın kontrolden çıkıp, gerçek insanları sanal dünyada yaratılan sahtelerinden ayırmanın zorlaşacağı konusunda halkı uyarmaktı. Ancak, online platform Behance’den ve bağımsız sanatçılardan gelen baskıların artmasıyla, Kumar projesini kaldırmak zorunda kaldı.
Kaynak: Fast Company