Harvard’lı araştırmacılar daha mutlu bir hayatın sırrını buldu

Araştırmalara göre birçok genç, zenginlik ve şöhretin mutlu bir hayatın anahtarı olduğunu düşünüyor. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan uzun soluklu bir çalışma ise uzun ve mutlu bir hayatın sırrının kazanılan para veya elde edilen şöhretle ilgisi olmadığını gösteriyor. 1938 yılında başlayan ve 85 yıl süren araştırma gösteriyor ki sağlıklı ve mutlu bir ömrün sırrı; aileniz, arkadaşlarınız ve eşinizle olan ilişkinizin sağlamlığına dayanıyor. Bu bulgular Harvard Üniversitesi Yetişkin Gelişimi Araştırması’ndaki 700’den fazla erkek ve bu erkeklerin eşlerinin incelenmesi ile açığa çıkarılmış. Araştırmadan mutlu ve sağlıklı bir yaşamdan yalnızlık, hastalık ve zihinsel güçlüklerle dolu bir yaşama kadar pek çok bulgu elde edilmiş.

Araştırmanın başında olan isim Robert Waldinger, araştırmanın bulgularını TED konuşmalarından birinde anlatıyor. Harvard Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’ndeki klinik psikologlardan biri olan Waldinger, 85 yıl süren ve devlet tarafından finanse edilen araştırmanın sonuçlarını mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak istediklerini söylüyor. Waldinger’in TED konuşması da bu isteği karşılamışa benziyor çünkü konuşmayı şimdiye kadar dünya çapında 7 milyondan fazla kişi izlemiş. İzlemek isterseniz:

The Good Life | Robert Waldinger | TEDxBeaconStreet

1930’larda Boston’da başlayan çalışma kapsamında, başlangıçta iki grup yer alıyordu. Birinci grupta, araştırmacılar Harvard öğrencilerini incelemeye karar verdi. Bu kapsamda ikinci sınıf öğrencisi 268 erkek yakından takip edilmeye başlandı, kendileriyle düzenli görüşmeler yapıldı. Yıllar içinde araştırmaya çeşitli görüntüleme yöntemleriyle beyin taraması, kan tahlili sonuçları, eşler ve çocuklarla görüşme gibi başka veriler de eklendi. Çalışmanın başladığı dönemde Harvard Hukuk Fakültesi’nden Profesör Sheldon Glueck da Boston’ın en fakir mahallelerinde yaşayan 456 genç erkeği incelemeye başladı. Sonunda bu iki grup tek bir çalışmada birleştirildi.

Yıllar içinde çalışmaya katılan erkekler hayatlarına devam etti. İçlerinden kimisi avukat, doktor, iş adamı hatta John F. Kennedy isimli katılımcı ABD Başkanı bile oldu. Kimileri ise hayal kırıklıkları yaşadı, hastalıklarla boğuştu. Araştırmaya katılıp da bugünleri görenler şimdilerde 90’lı yaşlarında…

Zaman içinde çalışmadan oldukça değerli bulgular elde edilmeye devam etti. Örneğin, fiziksel olarak iyi bir şekilde yaşlanan kişilerin yapabileceği en önemli şeyin sigaradan kaçınmak olduğu anlaşıldı. Araştırmaya katılan erkekler arasında bir numaralı boşanma sebebinin alkol olduğu ortaya çıktı, hatta alkol sorununun depresyona neden olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar; sağlıklı ve iyi bir hayatın arkasındaki en önemli etkenin arkadaşlar ve özellikle de eşlerle kurulan güçlü ilişkiler olduğunu tespit etti. Dr. Waldinger’e göre bu ilişkiler her zaman pürüzsüz olmak zorunda değil, yıllardır birlikte olan çiftler gün içinde tartışmalar yaşayabiliyor. Ancak birbirleri için gerçekten önemli olduklarını fark ettiklerinde, bu tartışmaların hiçbir önemi kalmıyor ve hafızalarında hiçbir yer işgal etmiyor.

Dr. Waldinger benzer bir durumun ev dışındaki ilişkiler için de geçerli olduğunu söylüyor. Eski iş arkadaşlarının yerine emeklilikten sonra yeni arkadaşlıklar kuran kişiler, iş hayatından ayrıldıktan sonra sosyal çevresiyle ilişkilerini sıkı tutmak için daha az çaba harcayanlara göre daha mutlu ve sağlıklı bir hayat sürüyor. Waldinger bu durumu şöyle özetliyor: “85 yılın sonunda çalışmamız, en mutlu olan insanların ailesiyle, arkadaşlarıyla ve toplumla iyi ilişkiler kuran insanlar olduklarını gösteriyor.

Bu konuda şu yazımız da ilginizi çekebilir: 85 yıl süren Harvard araştırması mutlu bir hayatın sırrını buldu

Kaynak: NY Times

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!