Günlük çalışma süresini 6 saate indiren İsveç’te neler oldu?

Geçen yıl İsveç Hükümeti, bir huzur evinde çalışan hemşirelerin çalışma süresini 6 saate indiren bir deney yapmıştı. Deneyin amacı aynı koşullar altında fakat biri 6 saat, diğeri ise 8 ya da daha uzun saatler çalışan iki grubu karşılaştırmaktı. Çalışmada hemşirelerin hastalarla ilgilenme şekilleri değerlendirilerek üretkenlikleri ölçüldü. Elde edilen bulgularda 6 saat çalışan hemşirelerin, diğer gruba oranla çok daha üretken olduğu sonucuna ulaşıldı.

Daha ilginç olan başka bir sonuçsa 6 saat çalışan gruptan 68 hemşirenin diğer gruptakilerin yarısı kadar hastalık izni almasıydı. Aynı şekilde iki haftalık periyotlarda da 6 saat çalışan grup 3 kat daha az izin almıştı.

günlük çalışma süresi
Günlük çalışma süresini 6 saate indiren İsveç’te yapılan bu deney sonucu hayli olumlu veriler elde edildi.

İlginizi çekebilir: Eylül ayında işteki verimliliğimiz neden artıyor?

Çalışma süresinin azalmasının mutluluğa etkisi

Deneyde 6 saat çalışan hemşirelerin daha mutlu olduğu kaydedildi. Yüzde 20 oranlık bir artışla ifade edilen bu mutluluk, hemşirelerin hastalarla yüzde 64 oranla daha fazla ilgilenmesiyle, onlarla daha fazla etkinliğe katılmasıyla sonuçlandı.

Çalışma süresiyle ilgili başka araştırmalar

İsveç Hükümetinin yaptığı çalışma sadece sağlık sektörüyle sınırlıydı. Peki bu sonuçların başka sektörler, sözgelimi finans sektörü, için de geçerli olduğunu söyleyebilir miyiz?

Aslında bu konuda yapılan başka araştırmalar da mevcut. Geçtiğimiz yıl YouGov Poll isimli araştırma şirketi günde 7 saat ya da daha az çalışmanın en verimli çalışma şekli olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca 2014 yılında Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 57’si günde 4 saat çalışmayı desteklediklerini ifade etti.

Konuyla ilgili yapılan başka araştırmalarda ise uzun saatler çalışmanın çok daha ciddi sonuçlar doğurduğu gözlemlendi. 2011 yılında İngiltere’de yürütülen bir araştırmada günde 11 saatten fazla çalışmanın kalp krizi riskini yüzde 67 oranında arttırdığı fark edildi. Ayrıca American Journal of Epidemology isimli bilim dergisinde de yine bu konuya ilişkin oldukça ilginç bir araştırmaya yer verildi. 50 yıl boyunca yapılan çalışmalarda ulaşılan sonuçları inceleyen bu araştırmada 8 saatten daha fazla çalışmanın stres, yüksek tansiyon, sağlıksız beslenme gibi olumsuz koşullara neden olduğu ve bu durumun da kalp hastalıkları başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskini yüzde 40 ila 80 oranında arttırdığı sonucu elde edildi.

Öte yandan İsveç’te günlük çalışma süresini 6 saate indiren şirketlerin sayısı gittikçe artıyor. Background AB isimli dijital yapım şirketi de bunlardan biri. Geçen yıl Eylül ayında günde 6 saat çalışmaya başlayan şirketin ortaklarından biri yeni politikalarını şu şekilde ifade ediyor:

“8 saat boyunca işe odaklanmak hayli zor. Ancak 6 saat çalıştığınızda daha iyi odaklanıyor ve işlerinizi daha hızlı yapıyorsunuz.”

İlginizi çekebilir: İşteyken motivasyonunuzu arttırmanın en keyifli yolu: Müzik dinlemek

Kaynak:

forbes.com

indy100.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!